ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

136 υπάλληλοι της FBME στο δρόμο! Ζητούν τα δεδουλευμένα τους και όσα δικαιούνται

136 υπάλληλοι της FBME στο δρόμο! Ζητούν τα δεδουλευμένα τους και όσα δικαιούνται

Τα δεδουλευμένα τους αλλά και αυτά που δικαιούνται με βάση το νόμο, ζητούν από τον Ειδικό Εκκαθαριστή τόσο οι 136 απολυθέντες υπάλληλοι της τράπεζας FBME Bank Ltd (Κύπρου), καθώς και οι 30 υπάλληλοι που συνεχίζουν να εργάζονται, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν με την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου για να επιτελέσει το έργο της για εξυγίανση της τράπεζας.

Οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε επ` αόριστο απεργία από την περασμένη Δευτέρα, λόγω της μη καταβολής όλων των νόμιμων δικαιωμάτων και οφελημάτων τους.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο εκ των δικηγόρων του προσωπικού Στυλιανός Χριστοφόρου είπε ότι οι υπάλληλοι κατέρχονται σε απεργία γιατί ο ειδικός διαχειριστής, ο οποίος έχει διοριστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενεργώντας με βάση τις οδηγίες της ΚΤ, δηλαδή να περικόψει δαπάνες, "έχει αποφασίσει να παρανομήσει" με το να μη δώσει στους υπαλλήλους τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν είτε από το νόμο είτε από τη σύμβαση την οποία έχουν υπογράψει με τον εργοδότη τους.

“Οι υπάλληλοι της της FBME Bank Ltd βρίσκονται σήμερα σε απεργία επειδή κάποιος έχει παρανομήσει εις βάρος τους και αυτός ο κάποιος είναι ο ειδικός διαχειριστής κατόπιν εντολών της ΚΤ ο οποίος έχει απολύσει 136 άτομα αφήνοντας να νοηθεί πως ο λόγος τερματισμού της απασχόλησης τους είναι ο πλεονασμός, χωρίς να τους πληρώσει οτιδήποτε από αυτά που δικαιούται”, πρόσθεσε.



Είπε ακόμη ότι “ο διαχειριστής εσκεμμένα έχει κακογράψει μια επιστολή τερματισμού (απασχόλησης), η οποία αποτελεί το εργαλείο με το οποίο ο κάθε υπάλληλος δικαιούται να αποταθεί στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού για να διεκδικήσει την αποζημίωση του”.

“Αυτή η κακεντρέχεια, η οποία δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή, έχει σήμερα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο αφού μετά από συζήτηση που είχαν χθες στελέχη της ΚΤ με μέλη των υπαλλήλων άφησαν να νοηθεί ότι θα υπήρχε τουλάχιστον μια διαπραγμάτευση, γεγονός που δεν έγινε σήμερα διότι ο ειδικός διαχειριστής αντί να προσέλθει σε διαπραγμάτευση, προσήλθε να απειλήσει για ακόμη μια φορά, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στους υπαλλήλους μέρος των ωφελημάτων, κατόπιν ανταλλαγμάτων, απειλώντας ότι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή τότε θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της ημέρας να απολύσει και τους υπαλλήλους που δεν έχει απολύσει”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “τα ανταλλάγματα αφορούν τους κωδικούς πρόσβασης που κατέχουν οι υπάλληλοι σε κάποια συστήματα της τράπεζας έτσι ώστε να μπορέσει η ΚΤ να μπει στα συστήματα της FBME για να μπορέσει να προχωρήσει με το σχέδιο αποζημίωσης των καταθετών”.



Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι υπόλοιποι υπάλληλοι που δεν έχουν απολυθεί, είναι απεργοί και απαγορεύεται η απόλυση υπαλλήλου που είναι σε απεργία και “άρα έρχεται ο διαχειριστής να απειλήσει ότι θα παρανομήσει και πάλι”.

Ο δεύτερος δικηγόρος των υπαλλήλων Στέφανος Σκορδής είπε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν αυτά που δούλεψαν και αυτά που δικαιούται ο κάθε εργοδοτούμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν τερματιστεί η εργοδότηση του, προσθέτοντας ότι η μη καταβολή πολλών από αυτών αποτελεί και ποινικό αδίκημα το οποίο διώκεται από το Υπουργείο Εργασίας κατόπιν σχετικών καταγγελιών.

Όσον αφορά τα αιτήματα, οι υπάλληλοι της FBME αναφέρουν ότι ενώ στην πλειονότητα τους έχουν λάβει επιστολές τερματισμού της απασχόλησης τους για λόγους παύσης διεξαγωγής της επιχείρισης της τράπεζας, δεν αναγνωρίζεται ούτε τους πληρώνεται η προβλεπόμενη από το νόμο προειδοποίηση. Επίσης δεν τους έχει καταβληθεί η αναλογία ετήσιας άδειας ούτε η αναλογία 13ου μισθού και δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα, οφειλόμενα και αναγνωρισμένα φιλοδωρήματα, ειδικότερα τα οφειλόμενα μπόνους για τα έτη 2013 και 2014.

Επιπλέον αναφέρουν ότι δεν τους έχει καταβληθεί το οφειλόμενο και δεδουλευμένο ωφέλημα/εφάπαξ και σημειώνουν ότι τα ποσά που τους οφείλονται έχουν αναγνωριστεί ως πληρωτέα άμεσα από τον προηγούμενο διαχειριστή ο οποίος υπέγραψε σχετικό έγγραφο.

Αναφέρουν επίσης ότι έχουν λάβει επιστολή τερματισμού απασχόλησης έγκυοι ή/και κοπέλες που απουσιάζουν με άδεια μητρότητας και απολαμβάνουν την προστασία του νόμου, ενώ δύο υπάλληλοι έχουν απολυθεί παράνομα και καταχρηστικά για παράβαση καθήκοντος.

Ο κ. Σκορδής είπε ότι ο ειδικός διαχειριστής επικαλείται ως λόγο απόλυσης όχι τον πλεονασμό αλλά ματαίωσης του συμβολαίου εργοδότησης του (δόγμα frustration), προσθέτοντας ότι “αυτό το δόγμα δεν έχει καμία θέση στο εργατικό δίκαιο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πλεονασμό και ότι ο λόγος απόλυσης είναι καθαρά για λόγους πλεονασμού”.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας συμμερίζεται τη δική μας άποψη και “θεωρούν ξεκάθαρα ότι αποτελεί μια κλασική περίπτωση πλεονασμού” και πρόσθεσε ότι οι απολυθέντες έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν ανεργιακό επίδομα και να αποταθούν και στο ταμείο πλεονασμού για αποζημίωση.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Πωλίνα Χριστοδούλου είπε ότι ο ειδικός διαχειριστής δεν έχει τραπεζική εμπειρία όπως προνοεί ο νόμος περί εξυγίανσης και πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά τα λάθη προκύπτουν επειδή ο ειδικός διαχειριστής δεν έχει εμπειρία για τον τρόπο που λειτουργεί ένα τραπεζικό ίδρυμα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιώργος Χίνης είπε ότι "εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας θα δώσουμε όλοι την προσπάθεια μας για να βοηθήσουμε την ΚΤ στο έργο της και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό το έργο θα χρειαστεί να ενισχυθεί το σημερινό προσωπικό των 30 ατόμων με μερικά άτομα σε θέσεις κλειδιά, καθώς έχουν διαλυθεί με τις απολύσεις τα τμήματα της FBME".

“Οι καταθέτες μας πρέπει να προστατευτούν και από εμάς και από την ΚΤ”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι "ζητούμε αυτά που μας οφείλουν και τίποτα περισσότερο" και πρόσθεσε ότι η καλύτερη πρόταση που έκανε ο διαχειριστής "ήταν πριν ενάμιση μήνα που μας δήλωσε να μας δώσει όλα τα δικαιώματα μας και να επαναπροσλάβει ένα κύριο κορμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά", ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο διαχειριστής πήρε την πρόταση αυτή “εκεί που την πήρε και ήρθε πίσω με τα σημερινά αποτελέσματα”.

Ο κ. Χίνης είπε ότι η άδεια της FBME αφαιρέθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί και να βάζει τόκους στα δάνεια και στους λογαριασμούς, ενώ υπάρχουν και επιταγές έξω στην αγορά που δεν έχουν εξαργυρωθεί.

“Αν δεν γίνει μια σωστή δουλειά και τα χρήματα τοποθετηθούν στους σωστούς λογαριασμούς” τότε δεν θα είναι ορθοί οι λογαριασμοί των πελατών της τράπεζας και δεν θα γνωρίζεις τι του αναλογεί, σημείωσε.

Ανέφερε ότι "δεν είναι υπεραγορά που διαλύουμε ούτε περίπτερο αλλά μια εύρωστη τράπεζα που είχε κέρδη και καταθέσεις 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και περιμένουν να δοθούν στους δικαιούχους".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top