ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Οφείλουμε να τιμήσουμε τον Θανάση Βαλτινό

Ομήρου: Οφείλουμε να τιμήσουμε τον Θανάση Βαλτινό

Απονομές τιμών όπως η αποψινή αποτελούν ύψιστη ηθική οφειλή σε ανθρώπους που με το έργο τους σφράγισαν την πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη Θανάση Βαλτινό, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το πηδάλιο του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της Ελλάδας, της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση προς τιμή του Θανάση Βαλτινού, Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Ομήρου είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως ο Θανάσης Βαλτινός, πεζογράφος της λεγόμενης «δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς», αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης πνευματικής ζωής της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πανελλήνιας συγγραφικής παραγωγής.

“Χαρακτηρίζεται”, είπε, “από τη διεισδυτική του στα πράγματα ματιά, τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων, την πρόσληψη και επεξεργασία των ιστορικών γεγονότων και των συνεπειών τους και την αναλυτική ανασύνθεσή τους στο πλαίσιο της λογοτεχνικής πλασματικότητας.

Η δημιουργική του γραφίδα, που άλλοτε μετουσιώνει τα προσωπικά του βιώματα και άλλοτε τα υπερβαίνει, συνυφαίνοντάς τα πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής στον αργαλειό της λογοτεχνικής έκφρασης, έχει δώσει χαρακτηριστικά έργα, έργα άρτιας τέχνης, της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, όπως το «Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη», «Η κάθοδος των εννιά», νουβέλα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κύπριο σκηνοθέτη Χρίστο Σιοπαχά, «Μπλέ βαθύ, σχεδόν μαύρο», το βραβευμένο από την ελληνική πολιτεία μυθιστόρημα «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», «Φτερά μπεκάτσας», «Ορθοκωστά», «Σχισμή φωτός», «Κρασί και νύμφες» και πολλά άλλα”.

Πρόσθεσε πως ο Θανάσης Βαλτινός έθεσε τη συγγραφική του σφραγίδα στο θέατρο και στον κινηματογράφο, για να προσθέσει πως οι μεταφράσεις των αρχαίων τραγωδιών «Τρωαδίτισσες» του Ευριπίδη και «Ορέστεια» του Αισχύλου παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης στα Επιδαύρια, το 1979 και το 1980, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, του οποίου υπήρξε συνεργάτης.

Συνέχισε λέγοντας πως “στον κινηματογράφο διακρίθηκε ως σεναριογράφος, ενώ το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου της ταινίας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» στο Φεστιβάλ Καννών”.

Καταληκτικά ανέφερε ότι “πέραν από το πολυσχιδές του έργο, ο Θανάσης Βαλτινός είναι ο ίδιος ένας ενεργός πολίτης, Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης, οικουμενικός πολίτης, προοδευτικός, κριτικός και επικριτικός, δεν διστάζει να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα, σε διλήμματα με τα οποία βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη δυστυχώς η Ελλάδα”, για να προσθέσει πως “είναι ένας εκ των 32 ανθρώπων του πνεύματος που συνυπέγραψαν το περιβόητο κείμενο `Τολμήστε` ένα δείγμα γραφής των Ελλήνων διανοουμένων που υποστήριξαν την αποδοχή του ελληνικού μνημονίου και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top