Στους 350 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό στον Ισημερινό

Στους 350 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό στον Ισημερινό

Στους 350 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τον Ισημερινό, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα.

Τουλάχιστον 2.068 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη δόνηση που είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν κτίρια, να καταστραφούν δρόμοι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Από το Πορτοβιέχο, απ' όπου ανακοίνωσε τον νεώτερο απολογισμό, ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει «δισεκατομμύρια δολάρια».

Στην κατεστραμμένη, παραλιακή πόλη Πεδερνάλες, οι επιζώντες πέρασαν τη νύχτα τους καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες ή σε στρώματα που είχαν ρίξει στο έδαφος, δίπλα στα ισοπεδωμένα σπίτια τους. Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν τους σκοτεινούς δρόμους ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να συνεχίσουν το έργο τους.

Σε μια γειτονιά, πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν σε ένα εν μέρει γκρεμισμένο σπίτι, αναζητώντας τρία παιδιά και έναν άνδρα που έχουν παγιδευτεί μέσα. «Τα ξαδερφάκια μου είναι εκεί. Προηγουμένως ακούγαμε θορύβους, κραυγές. Πρέπει να τους βρούμε» είπε ένας 18χρονος την ώρα που οι πυροσβέστες έψαχναν στα συντρίμμια.

Στο γήπεδο της πόλης, που έχει παραμείνει ανέπαφο, έχουν στηθεί σκηνές. Σε ορισμένες συγκεντρώνονται τα πτώματα, σε άλλες γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ή μοιράζουν νερό, τρόφιμα και κουβέρτες στους σεισμόπληκτους. Πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους με επιδέσμους, αλλά όσοι έχουν υποστεί σοβαρότερους τραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο Κορέα βρισκόταν στην Ιταλία όταν σημειώθηκε ο σεισμός και επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα. «Ο Ισημερινός επλήγη πολύ σκληρά», είπε το βράδυ της Κυριακής, σε ένα διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Περίπου 230 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση.

Σχεδόν 130 κρατούμενοι στις φυλακές Ελ Ροντέο του Πορτοβιέχο εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφή και το χάος και δραπέτευσαν. Σύμφωνα με τις αρχές, οι 35 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ιράν περνά στην αντεπίθεση

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπαίνουν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν τα ξημερώματα τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών, το υπόγειο συγκρότημα του Φορντό, το μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ και μια εγκατάσταση κοντά στο Ισφαχάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Φορντό καταστράφηκε πλήρως, καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς σε ειρήνη, διαφορετικά – όπως είπε – τα επόμενα χτυπήματα θα είναι ισχυρότερα. Αποφασισμένο για αντίποινα εμφανίζεται το Ιράν. Με έντονη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητας τις εξελίξεις υπό το φόβο για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στην περιοχή.