Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος δηλώνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, προσερχόμενοι στο ναυτικό μουσείο του Άμστερνταμ για την συνεδρίαση του ατύπου eurogroup, υπό την ολλανδική προεδρία.
Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές, η μια του οικονομικού χώρου και μια δεύτερη κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει "παραπάνω από σοβαρή πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και για διεξαγωγή έκτακτου eurogroup στις 28 Απριλίου". Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε απλώς ότι "οι υπουργοί έχουν κληθεί να έχουν την ατζέντα τους διαθέσιμη για την ερχόμενη Πέμπτη 28 Απριλίου".
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του eurogroup, δήλωσε "άκουσα τα θετικά νέα από την Αθήνα", σημείωσε δε πως "θα ενημερωθούμε από την τρόικα και θα κρίνουμε αναλόγως".
Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup έκανε λόγο "για πολύ καλή πρόοδο στην Αθήνα" και σημείωσε ότι "έχουμε τώρα μια εβδομάδα για να τελειοποιήσουμε τη συμφωνία". Έκανε δε αναφορά στα νέα στοιχεία της eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. "Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι με προσπάθεια, η συμφωνία είναι κοντά."Τα στοιχεία της Eurostat είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπαίνω στη συνάντηση με αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών. Το κάθε πράγμα στον καιρό του. Σήμερα η συνάντηση αφορά την αξιολόγηση", τόνισε ο Επίτροπος.
Το ίδιο δήλωσε τόσο ο Φιλανδός υπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, όσο και η Κρ.Λαγκάρντ, ο Β.Σόιμπλε και ο Μισέλ Σαπέν.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως "είναι ευχάριστο το γεγονός των νέων στοιχείων", αλλά έσπευσε να διευκρινίσει "αν είναι ακριβή, διότι τα στοιχεία αναθεωρούνται πολλές φορές το χρόνο και έχουμε δει πολλά, πρέπει να τα εξετάσουμε λεπτομερώς". Επιπλέον η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά "χρειαζόμαστε περισσότερα για κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ορθοποδήσει".
Αξίζει αν σημειωθεί ότι σχολιάζοντας τη δήλωση Λαγκάρντ, ο Β.Σόιμπλε τόνισε ότι "αυτά είναι στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι τυχαία νούμερα". "Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία", είπε ο Σόιμπλε.
Ο Φιλανδός υπουργός οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν και κατά πόσο θα χρειαστούν τα πρόσθετα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, δήλωσε πως "εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα γίνει νομοθέτηση ή όχι, ούτε καν ο τρόπος που όλα αυτά θα γίνουν, εμάς μας ενδιαφέρει να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018". Συμπλήρωσε δε ότι "μας ενδιαφέρει και η πολιτική πίσω από τις μεταρρυθμίσεις: για παράδειγμα θέλουμε σοβαρή αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, να ξέρουμε ότι η κυβέρνηση την εννοεί τη μεταρρύθμιση".
Τέλος ο Χ.Γ.Σέλινγκ, υπουργός οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε ότι "έχουμε ήδη αρχίσει να συζητάμε για το ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά όπως ξέρετε αποκλείουμε το κούρεμα επί του κεφαλαίου, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο". Νωρίτερα η Κρ.Λαγκάρτν είχε υπερθεματίσει στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει κανόνες και το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις