Ο έλληνας μεσάζοντας των Panama Papers

Ο έλληνας μεσάζοντας των Panama Papers

Ο ρόλος του πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού

Ένας πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με έδρα το λιμάνι του Πειραιά ήταν ο άγνωστος κύριος δημιουργός σημαντικού μέρους των Panama Papers στην Ελλάδα.

Ο 66χρονος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», είχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε συστήσει εξειδικευμένη εταιρεία στην οδό 2ας Μεραρχίας που λειτουργούσε ως «γέφυρα» με δικηγορικά γραφεία της Πόλης του Παναμά για τη μαζική παραγωγή offshore εταιρειών προκειμένου να εξυπηρετηθούν ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτά τα γραφεία φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα έγγραφα, και το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca που αποτέλεσε στόχο της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας για την προσπάθεια απόκρυψης «μαύρου χρήματος» και υποθέσεων διαφθοράς σε όλον τον πλανήτη.

Ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματικός εμφανιζόταν να είχε θέση σε δύο εταιρείες – παραγωγούς του Ελληνικού Νηογνώμονα με έδρα στον Παναμά και οι οποίες ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 1993 και τον Αύγουστο του 2009.

Επιπλέον τον Μάρτιο του 2001 σύστησε εταιρεία «Παναμαϊκών Υπηρεσιών» με έδρα την οδό 2ας Μεραρχίας, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό, «σκοπός της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων και η επιμέλεια και διαμεσολάβηση εν σχέσει με διαδικασίες ίδρυσης, οργάνωσης , διοίκησης και διαχείρισης (management consulting) επιχειρήσεων, project management και σχεδιασμού – προγραμματισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business planning).

Συμμετοχή στην εταιρεία εμφανίστηκε ακόμη να έχει η Associated Consultants Bureau SA του Παναμά αλλά και αργότερα μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα στην ίδια περιοχή του Πειραιά και η οποία φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Ανέπεμψε έξι νόμους - Ζήτησε από τη Βουλή μικρές αλλαγές για πολλαπλές συντάξεις

ΠτΔ: Ανέπεμψε έξι νόμους - Ζήτησε από τη Βουλή μικρές αλλαγές για πολλαπλές συντάξεις

Υπέρ των Νόμων που ψήφισε η Βουλή για τη ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων κρατικών αξιωματούχων τάσσεται επί της αρχής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, στη βάση υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας, ζητεί από τη Βουλή να προβεί σε μικρές αλλαγές, ώστε να ξεπεραστούν ζητήματα που αφορούν τη συνταγματικότητα ή τη δυνατότητα εφαρμογής τους, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE