Την ελπίδα του ότι το 2016 θα είναι το τέλος του Γολγοθά της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καλώντας την Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ «Αντ/γου Βασίλειου Σταμπούλη» στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ και έκανε λόγο για «την απαράμιλλη ανδρεία που επέδειξαν κατά την τουρκική εισβολή και όχι μόνο».
Διότι, πρόσθεσε, «υπήρξαν και προγενέστερα απειλές που και πάλι ως αποτελέσματα της παρουσίας της ΕΛΔΥΚ είχαμε κατορθώσει να αντιμετωπίσουμε προ του 74 με επιτυχία, μετά το 74 λόγω υπέρτερων δυνάμεων και προδοσίας διασώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της πατρίδας μας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίδοντας έτσι το δικαίωμα σε εμάς να διαπραγματευτούμε να επιδιώξουμε και να επιμείνουμε πως κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χωρίς λύση του Κυπριακού που να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή την απελευθέρωση εν τη ουσία της Κύπρου που κατοικείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, τη δημιουργία συνθηκών επανένωσης, τη δημιουργία συνθηκών ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δεν υπάρχει προοπτική και ελπίδα».
Για αυτό, σημείωσε, «και βασιζόμαστε εν μέρει και στις δυνατότητες της αμυντικής μας δυνατότητας έτσι ώστε να είμαστε ενισχυμένοι ιδιαίτερα με τη δική σας παρουσία να διαπραγματευόμαστε όχι από θέση αδυναμίας αλλά από θέση ισχύος». Και δεν μιλώ, είπε, «για τη στρατιωτική ισχύ μόνο διότι είναι συμπλήρωμα μιας άλλης αναγκαίας να υπάρχει ενίσχυσης των προσπαθειών και αυτή είναι η αξιοποίηση του διεθνούς παράγοντα, της ΕΕ που για πρώτη φορά εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε οπλισμένοι με όλα όσα πρέπει να αποτελούν τη δύναμη ισχύος είναι η δημιουργία συνθηκών και αξιοποίησης των δυνατοτήτων να επιτύχουμε επιτέλους να τερματιστεί ο μακρύς Γολγοθάς που περνά η Κύπρος».
Θέλω να ελπίζω, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ότι το 2016 θα είναι ο τελευταίος χρόνος του Γολγοθά». Λέω θέλω να ελπίζω, πρόσθεσε, διότι για 42 χρόνια δεν λέμε κάτι άλλο παρά να επαναλαμβάνουμε την ίδια ευχή».
Όμως, σημείωσε, «φέτος δημιουργούνται κάποιες άλλες δυναμικές».
«Θέλω να ελπίζω πως όσοι ενδιαφέρονται για σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, πως όσοι μέσα από τις δηλώσεις τους, και μιλώ για την Τουρκία, δηλώνουν κατ΄ επανάληψη την πρόθεση ή τη ρητορική ότι υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού, έμπρακτα επιτέλους θα συμβάλουν έτσι ώστε το 2016 να είναι και το τέλος μιας μακροχρόνιας περιπέτειας που κρατά μοιρασμένο το νησί μας, που κρατά το λαό μας σε διαίρεση και όταν λέω λαό μας εννοώ Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιος και Λατίνους», τόνισε.
Έτσι, πρόσθεσε, «ώστε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος, αλλά και μια προοπτική». Μια προοπτική, είπε, «ειρήνης, μια προοπτική που θα διασφαλίζει όλους ανεξαίρετα και θα δημιουργεί προοπτικές ευημερίας».
Ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Εμμανουήλ Θεοδώρου ανέφερε από την πλευρά του ότι «η παρουσία σας εδώ παρά το βαρύ σας πρόγραμμα δείχνει την αγάπη που αισθάνεται ο κυπριακός λαός».
Η ΕΛΔΥΚ, διαβεβαίωσε, «συνεχίζει καθημερινά τον αγώνα της προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο μαχητικής ικανότητας της στο μέγιστο δυνατόν βαθμό μέσα από σκληρή και επίπονη εκπαίδευση του προσωπικού της».
Παράλληλα, είπε, «με τη βοήθεια του Υπουργείου Άμυνας και άλλων φορέων όπως η Εκκλησία επενδύει μέσα από σειρά δράσεων όπως συναντήσεις, επισκέψεις, ενημερώσεις στο έμψυχο δυναμικό της έτσι ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορική κληρονομιά του νησιού, τις ομορφιές αυτού του τόπου ώστε επιστρέφοντας πίσω να καταστούν οι καλύτεροι δυνατοί πρεσβευτές της Κύπρου μας στην Ελλάδα».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις