Μετά από 21 παραστάσεις σε θαλάμους ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το θεατρικό "επισκεπτήριο", που εγκαινίασε πριν από 15 μέρες το θέατρο Ριάλτο, δείχνει ολοένα και πιο αναγκαίο για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία, που τους ψυχαγωγεί και τους φτιάχνει τη διάθεση.
Σήμερα οι δυο ηθοποιοί που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτήν την πρωτοβουλία, Στέλιος Ανδρονίκου και Βαρβάρα Χριστοφή, έδωσαν θεατρική παράσταση σε θάλαμο ασθενών, στην παρουσία των ΜΜΕ, με αφορμή διάσκεψη Τύπου του θεάτρου Ριάλτο και της Διεύθυνσης του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού.
Με μια κόκκινη ταξιδιωτική βαλίτσα και με βασική αμφίεση τη στολή ενός κλόουν, οι ηθοποιοί μεταφέρουν στους ασθενείς τη μαγεία μιας θεατρικής παράστασης που οι ίδιοι επιλέγουν, ανάμεσα σε μια λίστα με έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που καταπιάνονται με συγκεκριμένα θέματα.
Τα θέματα αυτά αφορούν την υπομονή (Ιστορία του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη), τον έρωτα (Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη), την αγάπη (Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λέοντος Τολστόι), το όνειρο (Το όνειρο ενός γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι) και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής (Ο γέρος και η θάλασσα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ).
Στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Ριάλτο, Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι, "αναγνωρίζοντας το ρόλο μας ως πολιτιστικός φορέας, ο μεγαλύτερος παγκύπρια μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο χώρο του πολιτισμού, θεωρήσαμε υποχρέωση μας να βρούμε δράσεις που να προσφέρουμε στοιχεία πολιτισμού κι εκτός της αίθουσας του θεάτρου" και σημείωσε ότι με μεγάλη χαρά το ΔΣ αποδέχθηκε την πρόταση του ηθοποιού Στέλιου Ανδρονίκου να μεταφέρει ένα θεσμό που ξεκίνησε στην Αθήνα, από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, και το οποίο σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Ήδη, συνέχισε, έχουν δοθεί 21 παραστάσεις και θα δοθούν άλλες τόσες μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των θεατρικών "επισκεπτηρίων", με στόχο αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε άλλα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, νοσηλευτήρια του τόπου μας.
Για να επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας, χρειάζεται η οικονομική στήριξη χορηγών και ήδη, για τις πρώτες αυτές παραστάσεις, καταλυτική υπήρξε η ανταπόκριση από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία του τόπου μας.
"Ευελπιστούμε να δώσουμε και άλλες παραστάσεις, τόσο σε ασθενείς του Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά και σε άλλα νοσηλευτήρια του τόπου μας, όπως της Λευκωσίας, αλλά και σε περιφερειακά, όπως της Κυπερούντας", ανέφερε ο Κίκης Καζαμίας και πρόσθεσε πως "αν καταφέρουμε αυτός ο θεσμός να καλυφθεί οικονομικά, φιλοδοξούμε να τον προσφέρουμε και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια".
Την πλήρη στήριξη της Διεύθυνσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αλλά και του Υπουργείου Υγείας, προς το θεσμό, εξέφρασε η Αναπληρώτρια διευθύντρια του δημόσιου νοσηλευτηρίου Δρ. Εμμέλεια Βουνού, η οποία ανέφερε πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που πρέπει να επεκταθεί.
Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στα πρωτόγνωρα συναισθήματα που αυτού του είδους οι παραστάσεις δημιουργούν στους ίδιους αλλά και στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, αφού σε ένα θάλαμο ενός νοσοκομείου, που απλά ο ασθενής περιμένει να αναρρώσει, ζωντανεύουν θεατρικά έργα, με έναν ιδιαίτερο τρόπο και με σύμμαχο οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται την ώρα εκείνη διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της παράστασης, ακόμη και το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
"Σαν ηθοποιός δεν έχω βιώσει ξανά αυτό το συναίσθημα", είπε ο Στέλιος Ανδρονίκου, και αναφέρθηκε σε περιστατικό όπου ασθενής δεν είχε ποτέ στη ζωή του παρακολουθήσει θεατρική παράσταση, αλλά και σε ασθενή που νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θυμόταν με λεπτομέρεια την ιστορία της θεατρικής παράστασης.
Ο κ. Ανδρονίκου είπε επίσης πως όραμα του είναι να μπορέσει αυτός ο θεσμός να φτάσει σε επίπεδα όπου κάθε νοσοκομείο να έχει τη δική του θεατρική ομάδα, που επί καθημερινής βάσης θα δίνει θεατρικές παραστάσεις σε όσους ασθενείς το επιθυμούν.
Εξάλλου, η ηθοποιός Βαρβάρα Χριστοφή εξέφρασε τη χαρά της που μοιράζεται αυτή τη μοναδική εμπειρία και πρόσθεσε ότι "τα λαμπερά μάτια του ασθενή μετά το τέλος της παράστασης είναι η πολυτιμότερη αμοιβή".
"Ο πολιτισμός είναι για όλο τον κόσμο και βλέπουμε ότι όλοι αγαπούν και χαίρονται πάρα πολύ", είπε και υπέδειξε πως "με αυτή τη δράση η τέχνη του θεάτρου στοχεύει κέντρο, κατευθείαν στην καρδιά του ανθρώπου".
Όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν και δίνονται στις ώρες επισκέψεων του κοινού, 13:00-14:00 και 17:00-19:00, κατόπιν αιτήματος του ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιλέξει είτε να παρακολουθήσει μόνος την παράσταση, είτε μαζί με άλλους ασθενείς, είτε με άλλους, δικούς του ανθρώπους.
Σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο δίνεται στους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ώστε να γνωρίσουν την εμπειρία αυτή, ενώ στο τέλος κάθε θεατρικού "επισκεπτηρίου", ο ασθενής μπορεί να αφήσει σε βιβλίο το δικό του μήνυμα, παραλήπτης του οποίου θα είναι ο επόμενος ασθενής που θα επιλέξει να απολαύσει την προσωπική θεατρική τους παράσταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις