Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί αποφασιστικά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος.
Σε ομιλία του σε γεύμα που παρέθεσε προς τους Πρέσβεις της ΕΕ στην Κύπρο, στην παρουσία και μελών της Βουλής αλλά και Ευρωβουλευτών,με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 του Μάη, ο κ. Ομήρου είπε ότι η εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, καθώς και η ασφάλειά τους, είναι πλέον αναγκαία, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία γίνεται χρήση πραγματικών πυρών κατά των Σύρων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα για να διεκδικήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα, αναγκάζοντάς τους να πάνε πίσω στην εμπόλεμη ζώνη.
Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι η Ένωση πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις, με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος, λαμβάνοντας γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα στο πλαίσιο των εξωτερικών και αναπτυξιακών πολιτικών της.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά και να προστατευτεί η Ευρώπη από μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις, συνέχισε.
Η Κύπρος, είπε, επέδειξε στο θέμα της προσφυγικής κρίσης μια εποικοδομητική στάση και δεν έφερε εμπόδια στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας και το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, είπε ότι η Κύπρος δεν είναι κατά της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εφ' όσον αυτή θα βασίζεται στην πραγματική πρόοδο και τον εκδημοκρατισμό και υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία πληροί όλες τις σχετικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, καθώς το πρόβλημα είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σημαντικού μέρους του εδάφους της Δημοκρατίας.
Είπε ακόμη ότι παρά την τουρκική αδιαλλαξία, η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών της και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της.
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την ενσωμάτωση της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει την καλή θέληση της ελληνικής κυπριακής πλευράς.
Ο κ. Ομήρου μίλησε και για τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπως το προσφυγικό, την τρομοκρατία, την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Τους καλεσμένους προσφώνησε και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στη Λευκωσία Οξάνα Τόμοβα, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο.
Σημειώνοντας ότι η ΕΕ κατάφερε μέσα στις δεκαετίες να ξεπεράσει διχασμούς μέσω συνεργασιών και συμβιβασμών, είπε ότι αυτό μπορεί επίσης να συμβεί και στην Κύπρο.
Είπε ακόμη ότι το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση που θα επανενώνει το νησί προς όφελος όλων των Κυπρίων για ευημερία και ασφάλεια για όλη την περιοχή.
Ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί.
Μιλώντας μετά εκ μέρους όλων των παρευρισκόμενων Πρέσβεων, η κ. Τόμοβα ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για το έργο του στη Βουλή αλλά και γενικότερα για τις ακούραστες προσπάθειές του μέσα από διάφορες πολιτικές θέσεις για προώθηση των αρχών και αξιών της ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις