Από το 1981 που εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής ο Γιαννάκης Ομήρου υπηρέτησε τη νομοθετική εξουσία για 35 συναπτά έτη εκτός από την περίοδο 1998-1999, που διετέλεσε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Από το 2011 έως και το 2016 είχε την τιμή να διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής.
Αποχωρεί από τα βουλευτικά έδρανα πεπεισμένος ότι κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και δηλώνει παρών στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας. Σημειώνει με νόημα ότι η ενασχόληση με μια πρόωρη προεδρολογία φτωχαίνει το περιεχόμενο της πολιτικής η οποία πολιτική “είναι στόχοι και οράματα”.
Συνέντευξη Τύπου στο Κυπριακό Πρακτορείο Εστιάσεων παραχώρησε ο Γιαννάκης Ομήρου πριν αποχωρήσει από τα Βουλευτικά του καθήκοντα
Ρωτάμε τον Γιαννάκη Ομήρου για τα συναισθήματά του, αποχωρώντας από τη Βουλή αλλά και την Προεδρία του Σώματος.
“Φεύγω με το το αίσθημα ότι κατέβαλα κάθε προσπάθεια να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της Προεδρίας της Βουλής. Να διευθύνω τις εργασίες της Ολομέλειας με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Να ασκώ κατά απόλυτα θεσμικό τρόπο τα καθήκοντα του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Να προωθήσω την ανάπτυξη της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας”, μας απαντά.
Στα 35 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ο Γιαννάκης Ομήρου διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Εx officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής και Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.
Έχει πολλά να θυμηθεί αλλά στέκεται ιδιαιτέρως σε δύο νομοθεσίες στις οποίες και ο ίδιος συνέλαβε και νοιώθει περήφανος ότι άφησε τη σφραγίδα του.
“Πρόκειται για δύο σημαντικές νομοθεσίες η μια θεσμικού χαρακτήρα και η άλλη κοινωνικού χαρακτήρα. Η πρώτη αφορά στην απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος ομοειδούς αντικειμένου με αυτό που ασκούσαν πρώην Υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι για περίοδο δύο ετών μετά την αφυπηρέτηση ή αποχώρηση τους από το δημόσιο αξίωμα εκτός αν εξασφαλίσουν άδεια από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους τρεις αρχαιότερους εισαγγελείς της Δημοκρατίας.
Η δεύτερη αφορά την ποσόστωση στις προσλήψεις στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα για άτομα με αναπηρία”, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Ομήρου.
Θυμάται ακόμη τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα, ύστερα από εγγραφή του θέματος στη Βουλή καθώς και την αποτροπή οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Διαρίζο – το δεύτερο μεγαλύτερο της Κύπρου- με απόφαση δημιουργίας φράγματος για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής καθώς και απόφαση να διοχετεύεται νερό στην κοίτη του ποταμού για διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας.
Στα πρώτα του κοινοβουλευτικά βήματα θυμάται τη διάσωση ενός μνημείου της φύσης της «Μαντόπετρας» κοντά στο χωριό Μαμώνια της Πάφου.
“Λατόμος είχε εξασφαλίσει άδεια να τη λατομεύσει. Ενέγραψα το θέμα στη Βουλή, επενέβη ο αρμόδιος Υπουργός και η άδεια ανακλήθηκε. Το ίδιο συνέβη με το μεγαλεπήβολο «Σχέδιο Γιαμάνι» που θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία στην περιοχή της «Πέτρας του Ρωμηού»”, δηλώνει.
Δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τον κ. Ομήρου για τα μελλοντικά του σχέδια και τις σκέψεις του για τις Προεδρικές εκλογές. Δηλώνει παρών στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας, τονίζοντάς μας ότι “όταν ο τόπος και ο λαός αντιμετωπίζει κίνδυνο εθνικής και φυσικής επιβίωσης η απουσία είναι λιποταξία”.
“Η ενασχόληση με μια πρόωρη προεδρολογία φτωχαίνει το περιεχόμενο της πολιτικής. Εκτοπίζει τις πολιτικές προτάσεις και τις ιδέες. Η πολιτική είναι κοινωνική παρέμβαση και στην Κύπρο με το πρόβλημα της κατοχής, εθνική παρέμβαση. Η πολιτική είναι στόχοι και οράματα. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Και όχι μια πρόωρη προεδρολογία που αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα και το ουσιαστικό περιεχόμενο της πολιτικής”, σημειώνει.
Παλιά καραβάνα στα έδρανα της Βουλής και την πολιτική ζωή γενικότερα, ρωτάμε τον κ. Ομήρου ποια συμβουλή θα ήθελε να δώσει στα νέα μέλη της Βουλής που θα εκλεγούν.
“Πρέπει να ιεραρχούν ως πρώτιστο το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Να αφουγκράζονται τα αισθήματα, τις προσδοκίες και τα αιτήματα των πολιτών και ταυτόχρονα να αποφεύγουν τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Να υποβάλλονται μόνιμα σε αυτοκριτική που είναι το πικρό μεν αλλά το αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία των κακώς εχόντων στην πολιτική”, μας απαντά.
Αναπόφευκτα η κουβέντα στρέφεται και γύρω από την ΕΔΕΚ, το κόμμα το οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες και στο τιμόνι του οποίου βρέθηκε την περίοδο 2001-2015.
“Με ρωτάτε για την ΕΔΕΚ. Υπηρέτησα με αφοσίωση την ΕΔΕΚ των δημοκρατικών, των εθνικών και των κοινωνικών αγώνων για 42 ολόκληρα χρόνια. Σε αυτή την ΕΔΕΚ στην οποία επενδύσαμε με τους συναγωνιστές μου τα όνειρα, τις ελπίδες και τις προσδοκίες για μια ελεύθερη Κύπρο με κοινωνική και οικονομική δημοκρατία παραμένω σταθερά και αμετακίνητα ταυτισμένος”, απαντά.
Πηγή — ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις