Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξέτασε τις αναφορές και των 16 νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όρισε την 1η Ιουνίου για υποβολή ενστάσεων από τους δικηγόρους της Βουλής και την 6η Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι για περαιτέρω οδηγίες.
Οι οδηγίες και για τις 16 αναφορές δόθηκαν την Τρίτη μετά από γραπτό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προς το Ανώτατο Δικαστήριο να εξεταστούν όλες οι αναφορές μαζί και να δοθούν οδηγίες από σήμερα.
Οι δικηγόροι της Βουλής δεν υπέβαλαν ένσταση και το Ανώτατο έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να εξετάσει 16 αναφορές νόμων, πρόσθεσε πως δεν θα υπεισέλθει στους λόγους για τους οποίους έχουν ψηφιστεί οι νόμοι στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς αυτοί είναι γνωστοί.
Συνεχίζοντας ανέφερε πως κατά την εξέταση των 16 νόμων από τη Νομική Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι αυτοί προσκρούουν σε αρχές, ή διατάξεις του Συντάγματος ή του κοινοτικού κεκτημένου.
Είπε ακόμα πως δεν κρίνει τη σοφία της Βουλής, σημειώνοντας ότι έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι 16 νόμοι συνάδουν με το Σύνταγμα και το ενωσιακό Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τους 8 αναφερθέντες νόμους που αφορούν το πόθεν έσχες των κρατικών, πολιτειακών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και των Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως εξεταστούν μαζί επειδή, όπως ανέφερε, στους αναφερθέντες νόμους υπάρχουν ταυτόσημα σημεία.
Στους νόμους αυτούς τη Βουλή εκπροσωπεί ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, που συμφώνησε για εκδίκαση και των 8 νόμων μαζί, ως χωριστών όμως νόμων επειδή - όπως ανέφερε- στον καθένα εξ αυτών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, δηλώνοντας επίσης ότι πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο εκπροσωπεί τη Βουλή και το νόμο που αφορά το πόθεν έσχες των Δικαστών. Είπε ακόμα προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι για να ετοιμάσει αγόρευση θα χρειαστεί χρόνο 3 με 4 εβδομάδες, όσος και ο χρόνος που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας για τις αγορεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.
Με τη θέση του κ. Μαρκίδη συμφώνησαν και υπόλοιποι δικηγόροι της Βουλής, Δώρος Ιωαννίδης για τους περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων και περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμων, Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Αναστασία Παπαδοπούλου, για το νόμο που ρυθμίζει ποσόστωση υπέρ των γυναικών στους Διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων, Πόλυς Πολυβίου για τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο και για τον περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο, Μιχάλης Πικής για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, προς ποινικοποίηση της τοκογλυφίας.
Ο Χρίστος Κληρίδης, που εκπροσωπεί τη Βουλή στις αναφορές του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου και του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου, αφού ζήτησε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αγνοήσει τα όσα ακούστηκαν για την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, συμφώνησε με την ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, ωστόσο επιφυλάχθηκε σε ό,τι αφορά την αγόρευσή του, λέγοντας ότι οι αναφορές αφορούν το ενωσιακό Δίκαιο και επειδή πρώτη φορά τίθενται ενώπιον εθνικού δικαστηρίου δεν υπάρχει νομολογία.
Πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται επί του ενδεχομένου να ζητήσει γνωμάτευση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις