H Οικολογία εργαλείο κοινωνικής κριτικής και αντιπρότασης.
Η οικολογία εκτός από ένα σχετικά σύγχρονο κλάδο σπουδών που μελετά τους νόμους που διέπουν τα οικοσυστήματα, επεκτείνεται και μετουσιώνεται σε εργαλείο κοινωνικής κριτικής και αντιπρότασης.
Απεικονίζοντας τη σχέση της σύγχρονης κοινωνικής πραχτικής και της οικολογίας θα έλεγα ότι η κάπως κλασική γελοιογραφία μ' ένα ποδηλάτη να προσπερνά χαρωπός από το πλάι μια τεράστια ουρά από αυτοκίνητα μποτιλιαρισμένα με εκφράζει επακριβώς.
Η συμφόρηση που προκαλεί η κοινωνία της ανάπτυξης και κατ' επέκταση της παραγωγής είναι αποπνικτική και απόλυτα συγκεντρωτική. Συγκεντρωτική όσον αφορά την εξουσία, τη χωροταξική δομή και την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων λειτουργιών.
Γιγαντομανής όσον αφορά τα μεγέθη και το κέρδος, και αυστηρά τυποποιημένη όσον αφορά τις αποδεχτές συμπεριφορές ούτως ώστε να ευκολύνεται η ιεράρχηση, ο διαχωρισμός και η επικόλληση της ετικέτας με όρους που να αναγνωρίζει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της κυρίαρχης τάξης ή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.
Η κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στη φύση, καθρέφτισμα της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο και κατ' επέκταση του ανθρώπου πάνω στον ίδιο τον εαυτό του είναι καταστροφική και άκρως βασανιστική.
Καταστροφική γιατί επιβάλλει το θάνατο ποικιλοτρόπως και βασανιστική γιατί
ο θάνατος είναι αργός και βασίζεται κυρίως στην σκοτοδίνη του πνεύματος.
Παλαιότερα η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιούσε τη σκοτοδίνη που προκαλεί η χλιδή όταν την πρώτο αντικρίσεις και νομίσεις ότι βρήκες τον κρυμμένο θησαυρό στη χώρα των θαυμάτων.
Στις μέρες μας χρησιμοποιεί τον έλεγχο των πόρων διαβίωσης. Άνθρωποι που δεν έχουν φαγητό, καθαρό νερό και ζουν σε ενεργειακή πενία δεν μπορούν να συλλογιούνται ελεύθερα, είναι ευάλωτοι και έχουν μειωμένες αντιστάσεις.
Συχνά όταν δηλώνω ότι το plan A της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η παροχή γνώσης και υποδομών ώστε ο πλούτος της χώρας να καθιστά τους πολίτες της αυτάρκεις όσον αφορά τις ανάγκες διαβίωσης τους και το κράτος ελεύθερο από εισαγωγικές – εμπορικές εξαρτήσεις και το plan B να είναι η εξόρυξη του φυσικού αερίου, τα κτίρια μαμούθ κ.α με κοιτάζουν με βλέμμα καχύποπτο.
Η αλήθεια είναι ότι πάντα αυτοί που κάνουν την αρχή σε οποιοδήποτε καινούργιο τομέα μοιάζουν παράξενοι, τρελοί και αμφισβητούνται από την πλειοψηφία ( π.χ οι οικολόγοι) μέχρι ο χρόνος , το απτό τους παράδειγμα και η παιδεία αρχίσουν να ανοίγουν ένα παράθυρο επικοινωνίας.
Η απόρριψη και η καχυποψία του κόσμου και των κρατούντων είναι τραυματική και απαιτεί μεγάλη πίστη και μεγάλο προσωπικό κόστος.
Πολλοί επιστήμονες καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταθέσει στρατηγικές αντιμετώπισης των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έχουν καταγράψει πολιτικές και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, για το υδατικό , για την ενέργεια, την ερημοποιήση. Τελευταία μιλούν και για πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη.
Ο κατάλογος των μέτρων είναι μεγάλος. Η πολιτεία φαίνεται να γνωρίζει τι πρέπει να πράξει. Έχει όμως τη βούληση να προχωρήσει; Αν πράγματι υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση.
Για να μπορεί κάποιος να οικολογεί πειστικά θα πρέπει να μπορεί να οικονομεί.
Το οικονομείν με τρόπο βιώσιμο είναι από μόνο του οικολογικό αφού αφήνει από μόνο του περιθώρια στο αύριο.
Η λύση των προβλημάτων βρίσκεται στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο εφαρμόζουμε ως Κύπρος μέχρι σήμερα και στην υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οφείλουμε ως πολίτες να αλλάξουμε τρόπο ζωής και καταναλωτικές συνήθειες και το κράτος οφείλει να επενδύσει γρήγορα και σωστά στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού και πέραν από τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς και εκλογικούς στόχους για να παρέχει στον πολίτη την γνώση και την υποδομή για να μπορεί να εφαρμόσει τις καταγραμμένες πρακτικές.
Η ανθρωπότητα για να αναπνεύσει πρέπει να αποφασίσει μόνη της «για το καλό της» και να αρχίσει να ανεβαίνει την ανηφόρα της αλλαγής μαζί και όχι απέναντι με τους οικολόγους και τους ενεργούς πολίτες.
Η εκλογική διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό μονοπάτι συμμετοχής μέσα από την ενεργό δράση και την σωστή επιλογή.
Σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης πέρα από τη συμπάθεια έχει την επιλογή στις 22 Μαΐου να μπει στη δράση κάνοντας το like ψήφο στην κάλπη για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Μιχάλης Παράσχου
Υποψήφιος Αμμοχώστου
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις