Με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% του ΑΕΠ θα τρέξει φέτος η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Την εκτίμηση που αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Παρασκευή (13/5) από το υπουργικό συμβούλιο προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το Λονδίνο, όπου παρέστη το πρωί της Πέμπτης(12/5) σε συνέδριο για τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές της Κύπρου.
«Την Παρασκευή (13/5) θα κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο για την επόμενη τριετία, όπου αναμένεται να προσδιοριστεί εκτίμηση ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ 2% και 2,5%, συγκεκριμένα 2,2% για το έτος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν ο βασικός ομιλητής στο συνέδριο που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας η Eurobank Κύπρου, συγκεντρώνοντας δεκάδες επενδυτές και επαγγελματίες από διάφορους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και όχι μόνο.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και συνοψίζοντας στην ουσία το μήνυμα που έστειλε στους δυνητικούς επενδυτές, ο κ Γεωργιάδης ανέφερε πως η προοπτική για την κυπριακή οικονομία είναι θετική: «Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχει εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση, καταγράφει κατ’ ακρίβεια ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η προοπτική είναι θετική, όμως με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυπριακής οικονομίας».
«Στο συνέδριο για τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές της Κύπρου το κυρίαρχο μήνυμα ήταν ακριβώς ότι πράγματι η κυπριακή οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και ότι αναδεικνύονται πλέον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα εύρος παραγωγικών τομέων. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διατήρηση και την ενίσχυση αυτών των πλεονεκτημάτων για να καταστεί η χώρα μας ένας ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ντόπιες και ξένες επενδύσεις και επιχειρηματικότητα».
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυπριακή οικονομία πραγματοποιεί μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη που οφείλεται στην ανθεκτικότητα και την υψηλή ανταγωνιστικότητα καίριων τομέων της, καθώς επίσης στην ήρεμη και λογική στάση των πολιτών που επέτρεψε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Για τον τραπεζικό τομέα είπε ότι είναι πλέον μικρότερος αλλά με πιο γερά θεμέλια και για τη δημοσιονομική πολιτική ότι η έγκαιρη και αποφασιστική δράση ως προς τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού διασφάλισε τη σταθερότητα και την ελκυστικότητα του φορολογικού καθεστώτος, τονίζοντας ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών.
Επισημαίνοντας ορισμένα από τα προβλήματα που απομένουν να αντιμετωπιστούν, αναφέρθηκε στην υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πώς ο ίδιος μπορεί να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το ύψος των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρχικά ότι η κυβέρνηση δε μεταδίδει ένα μήνυμα εφησυχασμού. «Αντιθέτως είναι ένα ζήτημα το οποίο αναγνωρίζεται. Είναι ένα κατάλοιπο της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης των προηγούμενων ετών, επομένως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Θα υποβοηθηθεί η διαχείριση του ζητήματος πρώτα και κύρια από την ενίσχυση της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και δεύτερο από μία συστηματική προσπάθεια στο επίπεδο των τραπεζών μαζί με τους δανειολήπτες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει και έχουν πράγματι αρχίσει να φαίνονται και τα αποτελέσματα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.
Στις υπόλοιπες ομιλίες-παρουσιάσεις ο επικεφαλής των Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου Νίκος Κυριακίδης ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως επιχειρηματική βάση, ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Κύπρου Ρόμπερτ Κυπριανού παρουσίασε τους τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο. Πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τουρισμού και του real estate, ο κ. Κυπριανού ανέδειξε ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποδομών, της εκπαίδευσης και της έρευνας, της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, των αεροπορικών μεταφορών, ενώ αναφέρθηκε και στο «μέρισμα της επανένωσης» ως μελλοντικό στοίχημα για τη δραστηριοποίηση επενδυτών.
Επίσης, ο Πρόεδρος της CIFA Άγγελος Γεωργιάδης ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για να καταστεί κόμβος επενδυτικών κεφαλαίων, ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Dolphin Capital Μίλτος Καμπουρίδης μοιράστηκε την οπτική με την οποία αντιμετωπίζει την Κύπρο ένας επιτυχημένος επενδυτής, ενώ τέλος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) Τζόναθαν Τέιλορ αναφέρθηκε στην έντονη δραστηριοποίηση του οργανισμού στην Κύπρο. Όπως σημείωσε ο κ. Τέιλορ, η ΕΤΕ είναι τράπεζα που θέλει τα λεφτά που δανείζει να επιστραφούν, επομένως η σταθερή ροή δανείων της προς την Κύπρο αποδεικνύει πως έχει εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία και στο μέλλον της.
Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η επόμενη σύνοδος, τον Μάιο του 2017, θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο, κάτι που όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης αναδεικνύει τη θέση της Κύπρου στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις