Την υπόσχεση ότι θα πολεμήσει για τους νέους και για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έδωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, Μάριος Χαννίδης.
Ο ίδιος μίλησε συγκέντρωση νέων στη Λευκωσία την περασμένη Πέμπτη 12/5, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά.
Μεταξύ άλλων ο κ. Χαννίδης ανέφερε στην συγκέντρωση :
«Οι νέοι δεν είναι αριθμοί για το γραφείο ανεργίας. Ακούμε συχνά για τη γενιά της κρίσης, για τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη δημιουργικότερη τους ηλικία. Νέοι άνθρωποι που η κοινωνία φαίνεται να τους προσπερνά αφήνοντας τους στο περιθώριο ξεχασμένους.
Ποια λοιπόν η θέση της πολιτικής και των πολιτικών απέναντι σε ένα νέο προλεταριάτο που δεν ανήκει πια στους ανειδίκευτους εργάτες; Πρόκειται για ανθρώπους που μόχθησαν πνευματικά μέσα σε σχολές και πανεπιστήμια για ένα καλύτερο μέλλον απ’ αυτό που είχαν οι προηγούμενες γενιές.
Ήταν τουλάχιστον προκλητικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι μπορεί οι μισθοί μπορεί να μην είναι ικανοποιητικοί, αλλά τουλάχιστον συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι στον οικονομικό προϋπολογισμό. Ας ρωτήσει τους νέους που εργάζονται με 500 ευρώ το μήνα πώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να συνεισφέρουν και στην οικογένεια τους. Το ίδιο προκλητικός ήταν και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν αποκάλεσε τους εργαζόμενους των 800 ευρώ βολεμένους
Η πολιτεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής που να στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Οι καινοτομίες των νέων επιστημόνων δεν πρέπει να χάνονται και να δίνονται σε άλλες πατρίδες. Η Κύπρος, ένας τόπος που διψά για επιστήμη και ανθρωπιστικές σπουδές, πρέπει να αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους. Να τους δώσει ένα σημάδι ελπίδας μέσα στους κακοτράχαλους δρόμους του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που μας μετατρέπει σε αριθμούς.
Προς αυτή τη κατεύθυνση εισηγούμαστε:
Καθορισμό ετήσιου στόχου δημόσιων δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης – κατάρτισης στο 10% του ετήσιου αναπτυξιακού προϋπολογισμού.
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας.
Μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Αύξηση του κατώτατου μισθού και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του.
Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για την εργοδότηση νέων επιστημόνων.
Νέα τμήματα και σχολές στο ΠΑΝΚΥΠ και το ΤΕΠΑΚ.
Προετοιμασία του κυπριακού εργατικού δυναμικού για τη βιομηχανία του φυσικού αερίου. Κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και για την ανάπτυξη των απαιτούμενων γνώσεων και προσόντων.
Στήριξη της απασχόλησης στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω της δημιουργίας προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι και πέντε εργαζομένους. Παροχή φορολογικών κινήτρων μη μισθολογικού χαρακτήρα σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 5 εργαζόμενους για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, μακροχρόνια άνεργων και άνεργων πέραν της ηλικίας των 50 ετών.
Το κράτος αντί για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινωνικούς συνεταιρισμούς και συμπράξεις στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να επεκταθεί το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη συμμετοχή και την εμπλοκή οργανισμών όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συνεργατισμός, οι Ημικρατικοί Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να είναι η ενίσχυση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών το απόγευμα, υποδομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, παιδιά και πολίτες με αναπηρίες κλπ.
Εισαγωγή ρήτρας απασχόλησης σε όλους τους τομείς όπου εμπλέκεται το κράτος, είτε με την μορφή έργων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή συγχρηματοδοτούνται με τα διαρθρωτικά ταμεία, είτε έργων τα οποία χρειάζονται την έγκριση ή την παραχώρηση απαιτούμενης αδειοδότησης. Μια τέτοια ρήτρα απασχόλησης θα πρέπει να προσθέσει μέσα στις υποχρεώσεις ή τις προϋποθέσεις για ανάληψη έργων και υλοποίηση προγραμμάτων, κώδικα συμπεριφοράς σχετικά με την δημιουργία θέσεων εργασίας και εργοδότηση ανέργων.
Εφαρμογή της πρότασης για μη αναστολή των εργασιών των Ξενοδοχείων τη χειμερινή περίοδο και καταβολή ανεργιακού και αντικατάσταση του με επιδότηση του μισθολογικού κόστους υπό προϋποθέσεις.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις