Αν το κόλημα με το κινητό στο αυτοκίνητο είναι μια συνήθεια που καταδικάζουν οι αρχές και οι ειδικοί, και η αποστολή SMS από τους πεζούς που περνούν στο δρόμο βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η εταιρία Dekra σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το 17% των πεζών με κινητό βρίσκεται σε κίνδυνο. Η εταιρία είναι παγκόσμιο νούμερο 1 σε τεχνικούς ελέγχους αυτοκινήτων και κατέχει ένα κέντρο ερευνών για τις αιτίες δυστυχημάτων που δημοσιεύει μια έκθεση για την οδική ασφάλεια κάθε χρόνο. Το 2016 η Dektra δημοσίευσε μια επιπλέον έκθεση για τη συμπεριφορά των πεζών σε σχέση με το κινητό τους.
Ομάδες ερευνητών της εταιρίας εγκαταστάθηκαν σε αστικούς κόμβους με μεγάλη κίνηση πεζών, επί δύο ημέρες, και παρατήρησαν την συμπεριφορά των πεζών. Οι ομάδες εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι, στο Αμστερνταμ, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη και στη Στοκχόλμη.
Στο Παρίσι οι παρατηρήσεις έγιναν σε κεντρικά σημεία όπως τα Ηλύσια Πεδία και ο Πύργος του Αϊφελ και απέδειξαν ότι το 8% των πεζών στέλνει περπατώντας SMS ή μπαίνει στις εφαρμογές ενώ διασχίζει τον δρόμο, το 2,6% τηλεφωνεί και το 1,4% τα κάνει και τα δύο. Στο Αμστερνταμ επισημαίνονται οι πιο σώφρονες πεζοί, στη Στοκχόλμη είναι οι πιο αφηρημένοι και στο Παρίσι επικρατεί ο μέσος όρος.
Οι ερευνητές σημείωσαν και χαρακτηριστικές σκηνές στην έρευνα: μια ομάδα νέων που μιλούν και ασχολούνται όλοι με το κινητό ενώ περνούν απέναντι στο δρόμο, μια γυναίκα που μπαίνει στο δρόμο τρέχοντας, χωρίς να κοιτάξει το φωτεινό σηματοδότη ενώ στέλνει SMS, ένας άντρας με ένα παιδικό καρότσι στο ένα χέρι και κρατώντας ένα άλλο παιδί στο άλλο χέρι που κρατάει το κινητό κολλημένο ανάμεσα στο αυτί και στον ώμο. Η ακόμη μια γυναίκα που τηλεφωνεί και διασχίζει το δρόμο για να προλάβει το τρένο της, χωρίς να κοιτάξει.
Πρόκειται για συνηθισμένες πλέον σκηνές καθημερινών ανθρώπων που αποκαλούνται στην διάλεκτο του 21ου αιώνα smombies, λέξη που προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων ζόμπι και smartphone.
«Δεν μείναμε έκπληκτοι από αυτές τις ανακαλύψεις» εξήγησε ο Νίκολας Μπουβιέ, γενικός διευθυντής της Dekra Automotive SA. «Παρατηρούμε μια τεράστια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία προκαλείται από εξωτερικά αίτια», προσθέτει.
«Το smartphone έγινε σχεδόν σαν ένα τεχνητό ζωτικό όργανο» καταλήγει.
Μια σκηνή που παρατηρήθηκε στη Στοκχόλμη έκανε μεγάλη εντύπωση στους ερευνητές. «Μια νεαρή κοπέλα πάγωσε στη μέση του δρόμου, έβγαλε το κινητό της και άρχισε να γράφει SMS. Ο οδηγός του λεωφορείου που ερχόταν αναγκάστηκε να κορνάρει για να συνειδητοποιήσει το κορίτσι πού βρισκόταν και να αντιδράσει».
Αυτή η έρευνα στην ουσία συμπληρώνει μια δημοσκόπηση του 2015 που παρήγγειλε η Ford, η οποία απέδειξε ότι το 57% των χρηστών smartphones που ερωτήθηκαν παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν περνούν απέναντι στο δρόμο. Στη Γαλλία, ειδικότερα, την ώρα που διασχίζουν, το 45% συνεχίζουν να μιλούν στο κινητό, το 28% ακούει μουσική με ακουστικά, το 13% στέλνει μηνύματα, το 6% κοιτάζει το ίντερνετ ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν βίντεο ή τηλεόραση (3%) ή ακόμη και παιχνίδια (3%)!
Στη Γερμανία το 22% των θανάτων στο δρόμο είναι πεζοί, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σχέση του πεζού με το smartphone. Σύμφωνα, ωστόσο, με το Ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της Γερμανίας περίπου «το 10% των οδικών δυστυχημάτων προκαλούνται από πεζούς που έχουν ασυνήθιστη συμπεριφορά», όπως αναφέρει η έκθεση της Dekra. Επίσης, το 2013 ένας καθηγητής του πανεπιστημίου του Οχάιο δημοσίευσε μελέτη που έδειχνε ότι μεταξύ 2004 και 2010 ο αριθμός των πεζών στις ΗΠΑ που τραυματίζονται επειδή τηλεφωνούν σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Ορισμένες πόλεις προσπαθούν ήδη να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Η πόλη του Αουγκσμπουργκ στην Γερμανία, τοποθέτησε φωτεινές λωρίδες στο έδαφος μπροστά στις ράγες του τραμ. Οταν το τραμ πλησιάζει, οι λωρίδες φωτίζονται και προειδοποιούν τον πεζό που περπατάει με τα μάτια κολλημένα στο κινητό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις