Αρθρογραφία της Μαρίας Πελεκάνου για το κυπριακό.
Λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών που να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα και την λειτουργικότητα του κράτους, που να ικανοποιούν το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης για το σύνολο του λαού μας είναι το βασικό ζητούμενο. Με τη πάροδο τόσων χρόνων τουρκικής κατοχής ως πρόβλημα έχει φτάσει σε τέλμα, για το οποίο πρέπει να αναζητηθεί επίλυση απελευθέρωσης και επανένωσης, χωρίς όμως να θυσιάζεται η ουσία της βιωσιμότητας της λύσης έναντι της πίεσης χρόνου. Η παρούσα συγκυρία είναι υποβοηθητική στην επίλυση του, ως ΑΚΕΛ όμως δεν πιστεύουμε στις τελευταίες ευκαιρίες. Έχουμε επίγνωση της σκληρής πραγματικότητας, της ροής του χρόνου που επηρεάζει την τελική επίλυση στο περιουσιακό, το εδαφικό και στην αποχώρηση εποίκων λόγω των τετελεσμένων που παγιώνονται και άρα δυσκολεύουν την κατάληξη. Οι αμέσως επόμενοι μήνες, ειδικά μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι κρίσιμοι ως προς την έκβαση των συνομιλιών. Με θέσεις ουσίας, ξεκάθαρες, χωρίς παλινδρομήσεις μπορούν οι συνομιλίες να προχωρήσουν. Εάν πάλι επιδοθούν οι δύο πλευρές σε μικροπολιτικά παιχνίδια για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό της κάθε κοινότητας και τραβούν το σχοινί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε ακόμα μια διαπραγμάτευση θα σταλεί στις ελληνικές καλένδες.
Ως ΑΚΕΛ για την Κύπρο έχουμε όραμα, στόχους μακροπρόθεσμούς για να οδηγηθεί η πατρίδα μας στο σύγχρονο κόσμο. Όραμα το οποίο μεταφράζεται σε πράξη και αντικατοπτρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε στο Εθνικό Συμβούλιο και προηγουμένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Προτάσεις που ξεκαθαρίζουν το ουσιώδες θέμα μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή προνοείται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ένα επανενωμένο κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Κράτος σύγχρονο που θα λειτουργεί ως πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας, εφόσον μέσω των προτάσεων μας καταργούνται οι εθνοτικοί διαχωρισμοί, καταλύονται τα εμπόδια που μας θέλουν να ζούμε δίπλα – δίπλα και πάντα χωριστά.
Στοχεύουμε στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού. Θέλουμε λύση που να προνοεί την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, εφόσον και η Κύπρος από το 2004 είναι μέλος της Ε.Ε. Λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων και των νόμιμων ιδιοκτητών. Διεκδικούμε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την αποκατάσταση της ενότητας του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας, που όλα αυτά συσσωρευμένα οδηγούν στο αναπόδραστο: την ενότητα του λαού μας.
Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε καθημερινά τη θέση μας, ώστε οι λογής – λογής «καλοθελητές» που βάζουν λόγια στο στόμα μας, που ποτέ δεν σταματούν να πολιτεύονται μόνο μέσω κριτικής για τις θέσεις μας, αλλά ουδέποτε διευκρινίζουν την δική τους για λύση του Κυπριακού, να τοποθετηθούν. Εάν έχουν θέση. Εμείς αμφιβάλλουμε.
Απαντούμε, λοιπόν, στους διαπρύσιους κήρυκες του ΔΗΣΑΚΕΛ ότι είναι ώρα να καταθέσουν θέσεις ουσίας, παρά να επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Στα 90 χρόνια ζωής ΑΚΕΛ είναι πέραν του ξεκάθαρου ποιος πολιτεύεται με καθαρές θέσεις, ποιος έχει ξεσκεπάσει το τι εστί δεξιά, νεοφιλελεύθερη και εθνικιστική. Ουδέποτε δεν συνεργαστήκαμε για να εκλέξουμε στην εξουσία ότι πιο αντιδραστικό και συντηρητικό, δεν ψηφίσαμε κανένα από τα νομοσχέδια φτωχοποίησης του λαού μας, κανένα νομοσχέδιο για ξεπούλημα προσοδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, κανένα νομοσχέδιο που να ξεσπιτώνει τον κόσμο. Άρα όλοι αυτοί που θέλουν να κρύψουν τα δικά τους αμαρτήματα, ας μην σκαρφίζονται επιχειρήματα που ούτε ιστορικά έχουν βάρος, ούτε από τις σημερινές μας πολιτικές πράξεις.
Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Αναστασιάδη να διαπραγματευθεί το μέλλον μας. Στηρίζουμε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά όχι τον Αναστασιάδη. Ασκούμε κριτική στους χειρισμούς του. Διότι δυστυχώς το πρώτο διάστημα αντί να βλέπει προς τη λύση του Κυπριακού, έδινε βαρύτητα στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων έναντι ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ. και στην ικανοποίηση των άλλων «σκληρών», ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Αποτέλεσμα της τάχα «σκληρής γραμμής»; Το Μπαρπαρός να αρμενίζει στις νότιες ακτές μας και τη χειρότερη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.
Καταλήγω λέγοντας ότι δεν πρέπει να επικρατούν σκοπιμότητες ή μαξιμαλισμοί στο Κυπριακό. Σοβαροί, σταθεροί σε θέσεις και δράση. Αυτό είναι το ΑΚΕΛ, πατριωτικό, υπεύθυνο, σοβαρό, με πραγματικό όραμα επανένωσης.
Μαρία Δανέζη – Πελεκάνου
Υποψήφια ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις
Επ. Λευκωσίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις