Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία και προειδοποιούν

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία και προειδοποιούν

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση συνταγματικής τροποποίησης αναφορικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο βοηθός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν από την υιοθέτηση εκ μέρους της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συνταγματικής τροποποίησης, η οποία θα άρει τη βουλευτική ασυλία περισσότερων από 100 μελών τα Βουλής και θα έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία του λόγου στην Τουρκία», αναφέρει η δήλωση, σημειώνοντας ότι τώρα η νομοθεσία θα δοθεί προς κύρωση στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αποτελεί κοινό δόγμα στις δημοκρατικές κοινωνίες η ισότητα ενώπιον του νόμου. Ωστόσο, συνεχίζει, “πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ελευθερία να συμμετέχουν στον πολιτικό λόγο - ακόμα και με ομιλίες που πολλοί βρίσκουν αμφιλεγόμενες ή άβολες - πρέπει και επιβάλλεται να προστατεύονται για όλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για ομιλίες των εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών μιας χώρας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με αυτήν την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή και προειδοποιεί πως αν έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του χώρου για πολιτική συζήτηση, θα διαβρώσει την ποιότητα της δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE