Η βία κατά των γυναικών η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - Μια στις τρεις

Η βία κατά των γυναικών η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - Μια στις τρεις

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

 Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας «Step up», που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία στην Ευρώπη» αναφέρει πως παρά το γεγονός αυτό, τα κράτη στα οποία οι γυναίκες πληρώνουν φόρους, αποτυγχάνουν να τους εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Στην ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου αναφέρει ότι ειδική γραμμή βοήθειας παρέχεται μόνο σε 15 από τις 46 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν τουλάχιστον 47 χιλιάδες καταφύγια.

Στο μεταξύ, σημειώνει ότι ειδικευμένα κέντρα για περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης επίσης δεν υπάρχουν και προσθέτει ότι οι κοινωνικές διακρίσεις είναι διαρκή εμπόδια για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να βρουν οποιαδήποτε υποστήριξη.

«Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών παραμένει ως η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. Μετρήσεις για το έτος 2012, έδειξαν ότι το 47% των δολοφονιών των γυναικών διεπράχθη είτε από μέλος της οικογένειας είτε από το σύντροφο τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το δίκτυο W.A.V.E., το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το KAYAD Community Center: Association of Women To Support Living καλούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όλους τους αρμόδιους να στηρίξουν ενεργά την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων της, να δεσμευτούν για την πρόσβαση όλων των γυναικών και τον παιδιών τους σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης και να αυξήσουν τις ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης (ιδιαίτερα τις γραμμές βοήθειας, τα καταφύγια και τα κέντρα που απευθύνονται σε γυναίκες).

Επίσης, καλούν τους αρμοδίους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης, οι οποίες προσφέρονται καλύτερα από τους ανεξάρτητους οργανισμούς για γυναίκες, γιατί στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους τοποθετούν τις ανάγκες, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αρχικά στο μικροσκόπιο τίθεται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2028-2034. Οι ηγέτες συζητούν σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στους νέους ίδιους πόρους και τις πηγές εσόδων. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το ThemaOnline