ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω:«Σε μεταβατικό στάδιο η οικονομία-Έχει πολύ δρόμο προτού μετατραπεί σε σύγχρονη και ανταγωνιστική».

Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω:«Σε μεταβατικό στάδιο η οικονομία-Έχει πολύ δρόμο προτού μετατραπεί σε σύγχρονη και ανταγωνιστική».

Οι διαρθρωτικές αλλαγές λειτουργούν ως καταλύτης για την αξιοπιστία της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε σήμερα (26/5) ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η κρίση ανέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας.

«Όταν σταμάτησε η εύκολη πίστωση, η έλλειψη των παραγωγικών τομέων και των εξαγωγών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στο σοκ ήταν εμφανής», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει μόνο μία θεραπεία για να αντιμετωπιστούν τα κακώς έχοντα της οικονομίας που δημιουργούν φούσκες οι οποίες κάποτε σπάζουν, οδηγώντας την οικονομία στην ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, την συρρίκνωση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής της κοινωνίας στο σύνολό της. Αυτή η θεραπεία, τόνισε είναι οι «διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση από την αρχή είχε μία φιλόδοξη ατζέντα για τις διαρθρωτικές αλλαγές και έκανε αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, της μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και της κοινωνικής πρόνοιας.

Υπάρχουν και άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι υπό εξέλιξη αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και η βελτίωση των πολιτικών αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε.

Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω ανέφερε ακόμη ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υποβολής προσφορών, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο στο παρελθόν υπήρξε πηγή διαφθοράς.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ετοιμάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τα φορολογικά αλλά και τον τουρισμό.

Την ίδια ώρα εξέφρασε τη θέση ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προτού μετατραπεί σε μία «σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία».

Βρισκόμαστε εν μέσω της προσπάθειας μεταμόρφωσης της Κύπρου, είπε, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε πως τα πλήρη οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα φανούν μακροπρόθεσμα και σε ό,τι αφορά την Κύπρο πολύ πιο μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, «είναι σημαντικές και βραχυπρόθεσμα για ένα λόγο: Λειτουργούν ως καταλύτης για την αξιοπιστία της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Παράλληλα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει και είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια εξίσου αποφασιστική Βουλή που θα μετατρέψει τις προτάσεις της Κυβέρνησης σε νόμους.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top