ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την 1η Ιουνίου συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία για έκδοση του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά στην Αίγυπτο

Την 1η Ιουνίου συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία για έκδοση του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά στην Αίγυπτο

Με την κατάθεση μαρτυρίας από άλλον ένα ή και δύο μάρτυρες, θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου στις 11.45 η εξέταση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το αίτημα για έκδοση του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά στις αιγυπτιακές αρχές για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που διαπράχθηκε 29 Μαρτίου του 2016.

Κατά τη δικάσιμο της 26ςη Μαΐου, η υπεράσπιση του εκζητουμένου αντεξέτασε τον ανακριτή του ΤΑΕ Αρχηγείου Βάκη Προδρόμου, που είναι ο ανακριτής για την υπόθεση της έκδοσης και ο ανακριτής για την υπόθεση της αεροπειρατείας που διερεύνησε η Αστυνομία.

Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που εκδικάζει το αίτημα για έκδοση του Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά, Δώνα Κωνσταντίνου δεν επέτρεψε στον εκζητούμενο κατά τη δικάσιμο της 29ης Μαΐου να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αυτός παρακολουθούσε τη διαδικασία φρουρούμενος και καθήμενος εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου.

Κατά την αντεξέταση του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στον εκζητούμενο δόθηκε έγγραφο των δικαιωμάτων των ατόμων που τελούν υπό κράτηση, όπως διαλαμβάνει η τυπική διαδικασία για όσους συλλαμβάνονται, τόσο στην ελληνική όσο και στην αραβική.

Αντεξεταζόμενος επί της ενόρκου δηλώσεως την οποία υπέβαλε στο Δικαστήριο ώστε να ανανεωθεί το ένταλμα σύλληψης, είπε ότι σε αυτή καταγράφονται τα αδικήματα προς διερεύνηση των οποίων ζητήθηκε η κράτηση, με σοβαρότερο αδίκημα αυτό της αεροπειρατείας.

Πρόσθεσε ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητήθηκε η κράτηση έχουν διαπραχθεί τόσο στον εναέριο χώρο όσο και το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στο αεροσκάφος της Αιγύπτου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικηγόρου του εκζητουμένου, Ροβέρτου Βραχίμη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει μαρτυρία που να στοιχειοθετεί πλήρως την υπόθεση αεροπειρατείας στην Κυπριακή Δημοκρατία και συμπλήρωσε ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του εκζητουμένου έχει ανασταλεί με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για σκοπούς της διαδικασίας έκδοσης.

Ο κ. Προδρόμου είπε στο Δικαστήριο ότι την 29η Μαρτίου μετά τη σύλληψη του ο εκζητούμενος έχει προβεί σε θεληματική κατάθεση, στην οποία ανέφερε ότι διαμαρτύρεται για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, ότι οι πολίτες αποστερούνται δημοκρατικά δικαιώματα και ότι είναι
ενάντια στη σύλληψη και κράτηση 63 γυναικών.

Ο ανακριτής ανέφερε ακόμα ότι αφού συνέλαβε τον εκζητούμενο παρέλαβε από αυτόν διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και 6σέλιδη επιστολή η οποία ήταν στην αραβική γλώσσα και έχει μεταφραστεί στην ελληνική.

Είπε ακόμα ότι στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο λαός της Αιγύπτου περνά δύσκολες στιγμές, ότι οι πολίτες στην Αίγυπτο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται αδίκως, κάνει αναφορά σε πραξικόπημα που διαπράχθηκε την 25η Ιανουαρίου, και σε γενικές γραμμές ότι ο εκζητούμενος είναι ενάντια στις αρχές τις Αιγύπτου.

Ο ανακριτής πρόσθεσε ότι στην επιστολή περιλαμβάνεται και λίστα με 63 ονόματα των γυναικών που κατά την άποψη του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν άδικα.

Συνεχίζοντας, ο ανακριτής είπε ότι τα άλλα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του εκζητούμενου δεν σχετίζονται με την υπόθεση της έκδοσης.

Σε ότι αφορά τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται, ο ανακριτής είπε ότι έθεσε σε κίνδυνο, το ίδιο το αεροσκάφους που βρέθηκε ενώπιον ενδεχόμενης κατάρριψης ή πτώσης, και των ζωών και των περιουσιακών στοιχείων των επιβατών, την ασφάλεια ανθρώπων και της περιουσίας τους στο έδαφος του αεροδρομίου.

Περαιτέρω ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο εκζητούμενος έλαβε τον έλεγχο του αεροπλάνου και του πληρώματος με απειλή, προσθέτοντας ότι ζήτησε όπως αυτό προσγειωθεί σε Τουρκία, ή Κύπρο ή Ελλάδα για σκοπούς ανεφοδιασμού.

Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι εφόσον ο εκζητούμενος ζήτησε ανεφοδιασμό δεν υπήρχε κίνδυνος το αεροσκάφος να μείνει από καύσιμα και να καταπέσει, ο ανακριτής είπε ότι ο εκζητούμενος ζήτησε ανεφοδιασμό επειδή υπήρχε κίνδυνος πτώσης.

Είπε επίσης ότι ο εκζητούμενος προέβη σε απειλές να ανατινάξει το αεροσκάφος, τόσο ενόσω ήταν στον αέρα όσο και στο έδαφος και απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Βραχίμη ανέφερε ότι εκ των υστέρων φάνηκε ότι δεν είχε εκρηκτικές, ύλες στην κατοχή του. Συμπλήρωσε ότι κατείχε άλλα υγρά τα όποια αναλύονται από το Κρατικό Χημείο.

Ο ανακριτής είπε επίσης πως υπήρχαν επιβάτες που υπέστησαν σοκ, με καρδιακά προβλήματα, και σημειώνοντας ότι είδε τους επιβάτες, είπε πως αυτοί δεν είχαν σημάδια σωματικής βλάβης, αλλά τα όσα υπέστησαν συνιστούν ψυχολογική βλάβη σε βάρος των επιβατών.

Στην υποβολή ότι δεν υπήρξε κρυφός περιορισμός ατόμων, ως είναι το αδίκημα που περιελήφθη στην ένορκη δήλωση, ο ανακριτής ανέφερε ότι το αεροσκάφος διενεργούσε πτήση από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια και οι επιβάτες του εξαναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ποια άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος και ότι ενημερώθηκαν οι συγγενείς τους αφού παρήλθε αρκετό χρονικό διάστημα.

Από τη στιγμή που επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος στον προορισμό του μέχρι την ώρα που ενημερώθηκαν οι συγγενείς τους, υπήρχε κρυφός περιορισμός τους, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την απόδειξη της διττής εγκληματικότητας για την οποία συνελήφθη και εκζητείται ο Σελίχ Ενλτίν Μουσταφά και τα αδικήματα για τρομοκρατία, ο ανακριτής ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να καταγράφονται κατά τον ίδιο τρόπο επακριβώς τα αδικήματα στις νομοθεσίες των δύο κρατών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση της Αιγύπτου και για τα αδικήματα είχαν εφαρμογή τόσο οι νόμοι της Κύπρου όσο και της Αιγύπτου.

Είπε ακόμα πως με βία ή απειλή βίας ή οποίον άλλον τρόπο εκφοβισμού, ο εκζητούμενος ουσιαστικά ασκούσε τον έλεγχο του αεροσκάφους που πρόκειται για σοβαρό αδίκημα που επισύρει μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Αναφορικά με το νόμο για την τρομοκρατία, ο ανακριτής είπε ότι ο εκζητούμενος φέρεται να έχει παραβιάσει το νόμο αφού αυτός διαλαμβάνει ενέργειες που έχουν σκοπό να πλήξουν την οποιαδήποτε χώρα για εκφοβισμό του κοινού, η εξαναγκασμό δημοσίων αρχών.

Αντεξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης με όλα τα διεθνώς καταγεγραμμένα ανθρώπινα δικαιώματα σεβαστά.

Πρόσθεσε ότι τα αδικήματα για τα οποία εκζητείται δεν επισύρουν θανατική ποινή.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το χειρισμό του εκζητούμενου στην Αίγυπτο.

Επανεξεταζόμενος από τη Δικηγόρο της Δημοκρατίας, ο ανακριτής παρατήρησε πως εάν υπήρχε πρόθεση των αιγυπτιακών αρχών για βασανισμό του εκζητουμένου, θα μπορούσαν να προβούν σε βασανισμό του ενόσω αυτός διαβιούσε στην Αίγυπτο, στην οποίο όπως είπε είχε τη διαμονή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top