Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ως προς το επίπεδο στο οποίο πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση (Υπουργού, Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλής) για την εφαρμογή μιας πολιτικής απαλλαγής εκπαιδευτικών από διδακτικό χρόνο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδή, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφορικά με πολιτικές που εφαρμόζονται από το Υπουργείο.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διερευνά όλες τις πτυχές της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο σέβεται, μελετά και λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις και τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
«Τα θέματα που θίγει ο Γενικός Ελεγκτής με τη σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όπως και ο ίδιος αναφέρει, αφορούν πολιτικές που εφαρμόζονται από το ΥΠΠ εδώ και πολλά χρόνια. Για πλείστα από τα ζητήματα αυτά, οι εκάστοτε Υπουργοί έχουν απαντήσει και εκθέσει τις απόψεις τους. Οι απαντήσεις περιλαμβάνονται στις σχετικές εκθέσεις που υποβάλλει το ΥΠΠ στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στην τελευταία, μάλιστα, έκθεση που υπέβαλε το ΥΠΠ στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρκετά από τα θέματα που θίγει ο Γενικός Ελεγκτής απαντώνται τεκμηριωμένα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καδής είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ακολουθεί σταθερά, κάθε χρόνο, την προβλεπόμενη διαδικασία για τη στελέχωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
«Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει υπολογισμό των αναγκών σε ανθρώπινο εκπαιδευτικό δυναμικό στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αξιολόγηση και έγκριση των αναγκών αυτών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού), συμπερίληψη των αναγκαίων πιστώσεων στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για κάλυψη των αναγκών αυτών, και έγκριση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την έγκριση του Προϋπολογισμού, η Βουλή ουσιαστικά εγκρίνει και τις πολιτικές που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός», ανέφερε.
Όπως είπε, αρκετές από τις απαλλαγές που παραχωρούνται σε διδακτικό χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν θεσμοθετηθεί με αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.
«Άλλες εφαρμόζονται μετά από συμφωνίες που έγιναν μεταξύ Υπουργών και εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σε συνέχεια της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, το Υπουργείο θα ζητήσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ως προς το επίπεδο στο οποίο πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση (Υπουργού, Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλής) για την εφαρμογή μιας πολιτικής απαλλαγής εκπαιδευτικών από διδακτικό χρόνο», σημείωσε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Καδής ανέφερε ότι στη βάση και της απάντησης που θα λάβει στο πιο πάνω ερώτημα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των μη θεσμοθετημένων απαλλαγών από ειδικό εμπειρογνώμονα, για σκοπούς τεκμηρίωσης των όποιων αποφάσεων θα κληθεί να λάβει για εξορθολογισμό των πολιτικών του.
«Σε κάθε περίπτωση, όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από ένα τέτοιο εξορθολογισμό θα αξιοποιηθούν για την εφαρμογή/ενίσχυση πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διερευνά όλες τις πτυχές της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις