Η δουλεία όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά αντίθετα εντείνεται τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία του πλανήτη λόγω των κάκιστων οικονομικών συνθηκών, των πολεμικών συρράξεων, των προσφυγικών ρευμάτων κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Walk Free Foundation που ασχολείται με το θέμα της σύγχρονης δουλείας, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι καταγράφονται τα χαμηλότερα νούμερα εκμετάλλευσης από τα άλλα μέρη του πλανήτη.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας υπολογίζονται σε πάνω από 44.200 σε σύνολο 10.942.000 κατοίκων στο συνολικό πληθυσμό. Αντίστοιχα, στην Κύπρο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας υπολογίζεται σε 4.700 σε πληθυσμό 1.165.000.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται σε πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά στους δείκτες σεβασμού της δημοκρατίας και της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διασφάλισης πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το ενδεχόμενο ο πολίτης να είναι ευάλωτος στην εκμετάλλευση, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν παρουσιάζουν τόσο καλή εικόνα.
Μεταξύ των δεύτερων, στις οποίες αναφέρονται το Κόσοβο, η Τουρκία, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα επειδή, όπως τονίζεται, έχει προφίλ υψηλού ρίσκου λόγω του αυξημένου βαθμού πολιτικής αστάθειας.
Σε όλες αυτές τις χώρες καταγράφεται χαμηλή εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης και υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, διαφθοράς και διακρίσεων. Στην Ελλάδα, όμως, συγκεκριμένα αναφέρει η έκθεση, η ταραχώδης οικονομική κατάσταση έχει εντείνει το πόσο ευάλωτος στην εκμετάλλευση είναι ο πληθυσμός που αναζητεί δουλειά και ευκαιρίες να ζήσει αξιοπρεπώς, με ανεργία 24,4% τον Ιανουάριο του 2016 και ανεργία μεταξύ των νέων στο 51,9%.
Η Walk Free επισημαίνει ότι η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί πηγή και κόμβο καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κυρίως λόγω του προσφυγικού. Και σημειώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς στην Ευρώπη προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Λιθουανία, Σλοβενία κλπ) αλλά και από άλλες χώρες με κυριότερες την Κίνα, την Βραζιλία και την Νιγηρία.
Προσθέτει δε ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης πλέον ο πολυπληθέστερος πληθυσμός που γίνεται στόχος των κυκλωμάτων σύγχρονης δουλείας είναι οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης και του ΟΗΕ, στην Ευρώπη αν και καταγράφηκαν ως πρόσφυγες, σήμερα αγνοούνται περίπου 10.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 5.000 αγνοούνται στην Ιταλία και τα 1.000 στη Σουηδία με την οργάνωση Walk Free να εκτιμά ότι δεν αποκλείεται καθόλου η πλειοψηφία να έχει πέσει θύμα κυκλωμάτων σύγχρονης δουλείας.
Τα στοιχεία σε παγκόσμια επίπεδο προκαλούν σοκ καθώς πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες δουλείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις