Τεράστια ποσά κάθε χρόνο κοστίζουν στο κράτος οι απαλλαγές των καθηγητών, δηλώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει μια μελέτη για το πού χρειάζεται να δίνονται απαλλαγές. Όπως σημείωσε, το τρίπτυχο που πρέπει να επικρατεί είναι τεκμηρίωση στις περιπτώσεις που χρειάζεται να δίδονται απαλλαγές, νομιμότητα και διαφάνεια, κάνοντας λόγο για “κρυφές” εγκυκλίους με τις απαλλαγές.
Στη τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε επίσης για τη συνδρομή της Υπηρεσίας του στη διερεύνηση των σκανδάλων του ΧΥΤΥ, του ΧΥΤΑ και των υποθέσεων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Υπηρεσία του στην εξέταση των εγγράφων του εκκαθαριστή στην υπόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ μίλησε και για το θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών όπως και για το επίπεδο των σχέσεων του με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.
Απαλλαγές καθηγητών
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το θέμα που προέκυψε είναι ότι ειδικά οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και πολύ λιγότερο οι δάσκαλοι των Δημοτικών τυγχάνουν απαλλαγής από το διδακτικό χρόνο στη βάση κάποιων άτυπων, όπως φαίνεται, διευθετήσεων που γίνονταν κατά καιρούς μετά από αιτήματα της συντεχνίας και κατ` επίκληση διαφόρων εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, όπως είπε, επειδή ο καθηγητής της πληροφορικής ετοιμάζει το πρόγραμμα των μαθητών απαλλάσσεται κατά 5 διδακτικές περιόδους ολόχρονα και αν πρόκειται για καθηγητή με 20ετή προϋπηρεσία και διδάσκει δεκαοκτώ 45λεπτα, θα διδάσκει δεκατρία 45λεπτα τη βδομάδα.
Όπως είπε το πρώτο θέμα που έχει θέσει η Ελεγκτική Υπηρεσία στον Υπουργό Παιδείας είναι η ανάγκη όπως η πρακτική αυτή να βασίζεται σε κάποια νομοθετική πρόνοια, και το δεύτερο, είναι πως τέτοιες απαλλαγές που έχουν ένα τεράστιο κόστος στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να γίνονται στη βάση μελετών. Όπως σημείωσε, έχουν γίνει διεθνώς μελέτες από οργανισμούς, όπως η UNESCO, τις οποίες το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει υπόψη για να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Υπουργείου Παιδείας το 2003-04 είχε δείξει ότι οι απαλλαγές έχουν κόστος ύψους 20 εκ ετησίως. Η μισθοδοσία των καθηγητών στον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 200 εκ. και συνεπώς αν καταργηθούν οι απαλλαγές με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος που οι καθηγητές βρίσκονται μέσα στις τάξεις κατά περίπου 10%, τότε θα μειωθούν σταδιακά οι προσλήψεις και θα υπάρξει μια τεράστια εξοικονόμηση για χρησιμοποίηση σε άλλους τομείς της παιδείας, όπως είναι οι υποδομές.
Ερωτηθείς αν οι απαλλαγές στην Κύπρο δίνονταν αυθαίρετα χωρίς κάποια μελέτη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στα στοιχεία που έχουν μαζέψει δεν έχουν εντοπίσει μελέτες που να εξηγούν γιατί κάποιος καθηγητής χρειάζεται να πάρει απαλλαγή για κάποια καθήκοντα. Όπως είπε, ένας καθηγητής βρίσκεται στο σχολείο 30 ώρες εβδομαδιαίως, και από αυτές αρχίζουν να διδάσκουν 24 περιόδους, 45λεπτες και καταλήγουν να διδάσκουν 18 περιόδους. Τις υπόλοιπες ώρες, συνέχισε, βρίσκονται στο σχολείο για να κάνουν άλλα καθήκοντα, και διερωτήθηκε στη βάση ποιων μελετών έχει αποφασιστεί ότι κάποιοι καθηγητές θα παίρνουν απαλλαγές.
Ο κ. Μιχαηλίδης έδωσε, απαντώντας σε ερώτηση, παραδείγματα για τις απαλλαγές που λαμβάνουν καθηγητές, λέγοντας πως για τους φιλόλογους ο διδακτικός χρόνος μειώνεται κατά 1 περίοδο την εβδομάδα ανά 135 μαθητές αν ασχολούνται με εξωδιδακτικό έργο, ενώ για τους φιλόλογους Λυκείων κατά μία περίοδο αν είναι υπεύθυνοι αιθουσών ιστορίας. Για τους μαθηματικούς, δίδεται απαλλαγή 2 περιόδων που θα βοηθήσουν μαθητές για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει για τους φυσικούς και χημικούς, ενώ και ο υπεύθυνος αίθουσας γλωσσών διδάσκει λιγότερο κατά μια περίοδο. “Όλα αυτά αναμένουμε ότι θα τεκμηριωθούν, θα προκύψει ότι βασίζονται σε μελέτες και αν όχι θα γίνουν μελέτες. Εμείς δεν έχουμε ισχυριστεί ότι είμαστε ειδικοί επί αυτού του θέματος, αυτό που θέλουμε είναι στοιχεία ότι αυτό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο σημαίνει ένα τεράστιο ποσό για τον φορολογούμενο πολίτη, βασίζεται σε μελέτες”, σημείωσε.
Παράλληλα, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας, λέγοντας πως δεν μπορεί να διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια “περίπου κρυφή” εγκύκλιος και στην ιστοσελίδα της ΟΕΛΜΕΚ από όλες αυτές τις απαλλαγές να υπάρχει μόνο μια καταχωρημένη η οποία αφορά την απαλλαγή που παίρνει ο υπεύθυνος τμήματος. “Η διαφάνεια δεν είναι από την ΟΕΛΜΕΚ που θα προκύψει αλλά από το Υπουργείο Παιδείας και ο φορολογούμενος πολίτης πρέπει και δικαιούται να γνωρίζει ποιο είναι το καθεστώς εργοδότησης των καθηγητών, τους οποίους ο ίδιος πληρώνει”.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να δίνεται κάποια ελάφρυνση ή κάποιο κίνητρο σε κάποιους καθηγητές που ασχολούνται με επιπλέον δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στους μαθηματικούς για την προετοιμασία μαθητών για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως θα πρέπει να γίνει μια μελέτη αλλά και σύγκριση με άλλες χώρες πιο προηγμένες στον τομέα της παιδείας από τη δική μας, για τις πρακτικές που ακολουθούν.
ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ-ΣΥΛ
Ερωτηθείς για το ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή στο σκάνδαλο με τα ΧΥΤΥ και τα ΧΥΤΑ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θεωρητικά το έργο της Υπηρεσίας περατώνεται με την παραπομπή των θεμάτων στη Νομική Υπηρεσία. Στην πράξη όμως, πρόσθεσε, λόγω της πολύ στενής συνεργασίας που έχει με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό της Αστυνομίας η Ελεγκτική Υπηρεσία συνδράμει στο έργο της Αστυνομίας για ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών καθώς και στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας για ανάλυση δεδομένων που είχαν σχέση με τον τύπο των συμβάσεων που συνήφθησαν και την αξιολόγηση κάποιων αποφάσεων από κάποια όργανα και επιτροπές.
Όπως είπε, γύρω στα 5 άτομα από τα 100 της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν αφοσιωθεί σε πλήρη βάση στην ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών στις υπό διερεύνηση υποθέσεις. “Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να παίρνει κάποιο χρόνο αλλά τελικά το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια εις βάθος διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων,” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το θέμα των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες που έχουν διαταχθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα ΣΑ Λάρνακας και Λευκωσίας. Όπως είπε, οι δύο υποθέσεις προχωρούν παράλληλα και ανεξάρτητα, ενώ στην υπόθεση της Λάρνακας υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς πρόσωπα που σχετίζονται και είναι αξιωματούχοι του ΣΑ Λάρνακας βρέθηκαν να έχουν σχέση και ρόλο στις υποθέσεις του ΧΥΤΥ Κόσιης. Συνεπώς, όπως εξήγησε, κάποια θέματα ήταν αλληλένδετα και η ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται πως μπορεί να επηρεάζει δύο υποθέσεις.
Σε ερώτηση αν η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει άλλα σκάνδαλα ή εμπλοκή κάποιων προσώπων σε άλλες υποθέσεις, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε πως τα τραπεζικά δεδομένα ανοίγονται με διάταγμα δικαστηρίου στη βάση των ερευνών που γίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάτι που χρήζει διερεύνησης, θα ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος θα χειριστεί το θέμα.
Κυπριακές Αερογραμμές
------
Σε ερώτηση σχετικά με τη διερεύνηση από την Υπηρεσία του των πεπραγμένων και των εγγράφων του εκκαθαριστή στην υπόθεση των ΚΑ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως έχουν ζητήσει από τον εκκαθαριστή τα έγγραφα σχετικά με τέσσερις μεγάλες αγορές που έκανε η εταιρεία προτού κλείσει και αφορούσαν αεροσκάφη και μια περίπτωση κτιριακών εγκαταστάσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η απάντηση από τον Εκκαθαριστή δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς η κατάσταση του χώρου που βρίσκονται τα έγγραφα αυτά είναι χαοτική.
“Ο Εκκαθαριστής εξέφρασε μεν τη βούληση του να συνδράμει τον εντοπισμό όλων αυτών των εγγράφων που αφορούν τις υποθέσεις αυτές. Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι τελικά θα μπορέσουμε να βρούμε όλα αυτά τα έγγραφα τα οποία θέλουμε, η Υπηρεσία μας πάντως θα επιμείνει ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για εντοπισμό αυτών των εγγράφων”, είπε.
Υπόθεση ελικοπτέρων Agusta- Αεροπλάνο Ερμής
Όσον αφορά τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Επιτροπή Άμυνας πριν 8 χρόνια απέκρυψε στοιχεία στο θέμα της αγοράς των ελικοπτέρων Agusta καθώς και το θέμα της πώλησης του αεροπλάνου Ερμής της Αστυνομίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως και για αυτά τα θέματα έχει ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα και έχουν διοριστεί ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές από τον Γενικό Εισαγγελέα, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη λήψη καταθέσεων.
“Ως εκ τούτου δεν θεωρώ ορθό να προβώ σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα αναμένουμε να περατωθεί, και να πάει πίσω στον Γενικό Εισαγγελέα. Είμαι είμαι βέβαιος ότι, όπως πάντοτε, θα την αξιολογήσει κατάλληλα και θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει ώστε αν τεκμηριώνεται οποιαδήποτε υπόθεση, αυτή να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο”, είπε.
Σχέσεις με ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχαν πριν από κάποιους μήνες σε σχέση με την υπόθεση του ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου του 2015 ανήκουν στο παρελθόν και οι σχέσεις του με τον κ. Χάσικο, όπως και με τους άλλους Υπουργούς, είναι πολύ αρμονικές.
ΚΥΠΕ
“Υπάρχει, όπου χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται, μια επικοινωνία ώστε τα θέματα να λύνονται με τον τρόπο που πρέπει. Δεν θεωρώ”, είπε, “ότι υπάρχει καθ` οιονδήποτε τρόπο, οποιοδήποτε θέμα σκιάς στις σχέσεις μου με τον κ. Χάσικο”.
Κοινοβουλευτικοί Συνεργάτες
------------
Σε ερώτηση σχετικά με το διορισμό των Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και τη θέση ότι πρέπει να να πληρώνονται από τα κόμματα και όχι από το κράτος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες είναι υπάλληλοι των κομμάτων και επιλέγονται από τα κόμματα χωρίς να έχει λόγο ο οποιοσδήποτε άλλος, την ώρα που υπάρχει ρύθμιση ώστε οι συνεργάτες αυτοί να πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
“Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι σωστό για πολλούς λόγους και έχουμε αποστείλει σχετική Επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής, πριν διαλυθεί η προηγούμενη Βουλή και αναμένω τώρα με τη συγκρότηση της νέας Βουλής και έχει αναλάβει ο κ. Συλλούρης ως νέος Πρόεδρος, θα δούμε αυτό το θέμα γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σωστή ρύθμιση του θέματος”, είπε.
Επίσης, συνέχισε, πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και σε ένα παρεμφερές θέμα που έχει προκύψει με τις χορηγίες των κομμάτων. Όπως είπε, οι χορηγίες από τον κρατικό προϋπολογισμό γίνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, 15% ίσα προς τα κόμματα και το υπόλοιπο με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Ωστόσο, οι αμοιβές των κοινοβουλευτικών συνεργατών δεν φαίνεται να περνάνε από το κανάλι του Νόμου Περί Πολιτικών Κομμάτων, αλλά μέσα από μια ανεξάρτητη και παράλληλη διαδικασία. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η χορηγία περνάει μέσα από το κανάλι του Νόμου Περί Πολιτικών Κομμάτων και η εισήγηση είναι πως αυτοί οι συνεργάτες να πληρώνονται από το κόμμα και τα λεφτά να δίνονται στα κόμματα από το κράτος μέσω του Νόμου και στη βάση κάποιων τεκμηρίων ότι αυτοί οι μισθοί έχουν καταβληθεί.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εξεταστεί και ο τρόπος που εργοδοτούνται αυτοί οι συνεργάτες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα κόμματα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την πρόσληψη τους καθώς αν δεν παράγουν είναι τα κόμματα που πλήττονται. Από την άλλη, υπάρχει το αίσθημα ότι πληρώνονται από τον φορολογούμενο πολίτη. Σημειώνοντας ότι δεν είναι λογικό να προκηρύσσονται με διαγωνισμό οι θέσεις, είπε πως υπάρχουν κάποια ελάχιστα που μπορούν να γίνουν όπως να απαιτούνται κάποια στοιχειώδη προσόντα ή να μην προσλαμβάνονται συγγενικά πρόσωπα των βουλευτών.
Ελεγκτική Υπηρεσία
-----------
Ερωτηθείς αν η Υπηρεσία μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η προσπάθεια είναι να χρησιμοποιείται ένα μείγμα υπηρεσιών, με τη χρησιμοποίηση και εξωτερικών συνεργατών από τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα αμιγώς οικονομικού ελέγχου σε Δήμος και Ημικρατιούς Οργανισμούς. Λέγοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει δείξει κατανόηση και έχει αποπαγοποιήσει δέκα θέσεις πρώτου διορισμού, η μια εκ των οποίων αφορά μια διαδικασία που ξεκίνησε παλαιότερα.
Εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το Φθινόπωρο να καλυφθούν αυτές οι 9 νέες θέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν μια καλή ένεση για την Υπηρεσία. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, παραμένει η ανάγκη για ενίσχυση. Σε λίγες μέρες θα υπάρξει η πλήρωση δύο θέσεων διευθυντή στην Υπηρεσία, καθώς οι τρεις διευθυντικές θέσεις παραμένουν σήμερα κενές. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάποια απλοποίηση της δομής της Υπηρεσίας μέσω της σταδιακής κατάργησης των οκτώ θέσεων Α14 και τριών Α15 και της αντικατάστασης τους με έξι Α15.
“Κάθε άλλο θεωρούμε ότι η Υπηρεσία μας είναι τέλεια. Θεωρούμε ότι έχουμε και εμείς πάρα πολλές αδυναμίες”, είπε και σημείωσε πως το Φθινόπωρο θα επισκεφθεί την Κύπρο κλιμάκιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Βρετανίας για μια ομότιμη αξιολόγηση, κάτι που θα αναβαθμίσει και θα βοηθήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναβαθμιστεί.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του σκανδάλου με το κτήριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως έχει ξεκινήσει με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα ποινική διερεύνηση. “Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θεωρεί ότι είναι υπεράνω ελέγχου”, σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις