Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από το αυτοκίνητο είναι γνωστή και διαπιστωμένη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάθονται πίσω από το τιμόνι αντί να περπατήσουν ακόμη και για να πάνε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς τους.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο ACU της Αυστραλίας, η οδήγηση συνδέεται με αύξηση του βάρους μακροπρόθεσμα, με την επίδραση στο δείκτη της ζυγαριάς να είναι φυσικά πιο έντονη όσο περισσότερο οδηγεί κανείς. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο οδήγηση συσχετίζεται με μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους συγκεκριμένα στην κοιλιά.
Όσοι παραμένουν πίσω από το τιμόνι για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα είναι κατά μέσο όρο 2,5 κιλά βαρύτεροι απ’ όσους οδηγούν μόνο 15 λεπτά σε καθημερινή βάση, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventive Medicine.
Επίσης, μία ώρα οδήγησης καθημερινά αντιστοιχεί σε 1,5 εκατοστό μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Το κοιλιακό λίπος συνδέεται με πληθώρα αρνητικών εκβάσεων για την υγεία, όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.
Οι άντρες φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιδράσεις της οδήγησης, για τον απλούστατο λόγο ότι συνηθίζουν να περνούν περισσότερη ώρα στο αυτοκίνητο σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Ο καθηγητής του ACU Takemi Sugiyama επισημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε όσο συχνότερα μπορούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έναντι του αυτοκινήτου ώστε να προστατεύσουμε τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις