ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην έδρα του ΟΗΕ

Επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην έδρα του ΟΗΕ

Συνεχίζοντας τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη, Πρέσβη Joao Pedro Vale de Almeida.

Επίσης ο Ιωάννης Κασουλίδης προσφώνησε την Πέμπτη την Συνάντηση Υψηλού Επίπεδου της Γενικής Συνέλευσης για  το HIV/AIDS  η οποία πραγματοποιείται στη έδρα των ΗΕ από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου. 


Σε σχέση με τις επαφές του με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τα οποία συζήτησε το κυπριακό και την κυπριακή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε την Τετάρτη διμερή συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ιαπωνίας και τη Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τους Μονίμους Αντιπροσώπους της Κίνας και της Γαλλίας .


Εξάλλου στο πλαίσιο προώθησης της υποψηφιότητας της Κύπρου για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Κασουλίδης  είχε την Τετάρτη το απόγευμα συνάντηση με τη γεωγραφική ομάδα της Ασίας-Ειρηνικού σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.
Επίσης είχε συναντήσεις και επαφές, είτε χωριστά είτε κατά ομάδα, με Μονίμους Αντιπροσώπους κι από τις πέντε γεωγραφικές ομάδες του ΟΗΕ, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας-Ειρηνικού, της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ομάδας. 
 
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS


Η Συνάντηση Υψηλού Επίπεδου της Γενικής Συνέλευσης για  το HIV/AIDS έχει ως σκοπό την ανασκόπηση της προόδου στην εφαρμογή των δεσμεύσεων στις δύο πολιτικές διακηρύξεις του 2006 και 2011 και την ανανέωση της πολιτικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας για εντατικοποίηση των προσπαθειών της  ώστε ο ιός ,μέχρι το 2030,  να τερματιστεί πλήρως.

Λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και υπουργών ενώ παρακολουθείται από χιλιάδες μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανισμών και του ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα.


Κατά την έναρξη της Συνάντησης υιοθετήθηκε ομόφωνα Πολιτική Διακήρυξη με τίτλο « Ταχεία Διαδρομή για Επιτάχυνση της Καταπολέμησης του HIV και Εξάλειψη της Επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030».


Ο κ. Κασουλίδης στην ομιλία του αναγνωρίζοντας τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκοσμίως  στη καταπολέμηση της ασθένειας τόνισε ότι η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί και πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν. Τόνισε ότι η Πολιτική Διακήρυξη που υιοθέτησε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί σταθμό και περιέχει φιλόδοξους και χρονικά καθορισμένους στόχους χωρίς την υλοποίηση των οποίων η διεθνής κοινότητα δεν θα είναι σε θέση να τερματίσει με επιτυχία την επιδημία του AIDS, όπως προβλέπεται στην Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Ακολούθως ο  ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κατάσταση της επιδημίας στην Κύπρο και στα μέτρα που λαμβάνει και τις πολιτικές που ακολουθεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του AIDS σε εθνικό επίπεδο.


Κλείνοντας τόνισε ότι,  ως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ στην έκθεση του, παρά την αξιοσημείωτη παγκόσμια πρόοδο, αν δεχθούμε ότι η υφισταμένη κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη, η επιδημία θα ανακάμψει και το κόστος θεραπείας θα αυξηθεί απότομα.

Υπογράμμισε ότι ο αδιαίρετος και αλληλένδετος χαρακτήρας της Ατζέντας της Αειφόρου Ανάπτυξης δείχνει ότι χωρίς την αντιμετώπιση της ασθένειας του AIDS και άλλων λοιμωδών νόσων και χωρίς να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της υγείας της εποχής μας, δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα του 2030 για όλους του άλλους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά , σημείωσε, μια ταχεία,  πολύ-τομεακή αντιμετώπιση του AIDS σημαίνει την ταυτόχρονη πρόοδο σε όλους τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων , μεταξύ άλλων,  της μείωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, της επίτευξης  ισότητας των φύλων,  της επισιτιστικής ασφάλειας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.


Η Πολιτική Διακήρυξη που μόλις εγκρίθηκε, είπε, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη και ενωμένη για να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τον ιό HIV/AIDS.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top