Την έντονη επιθυμία του να εμπλακεί και πάλι προσωπικά με τους δύο ηγέτες, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.
Ωστόσο διευκρινίζει ότι ο διεθνής οργανισμός κι ο ίδιος προσωπικά έχουν δεσμευθεί να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών όταν τους καλούν, αλλά, το μέλλον της Κύπρου πρέπει να καθορίζεται από τους ίδιους τους Κυπρίους.
Αυτά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα του ΟΗΕ.
O κ. Μπαν δηλώνει ενθαρρυμένος από την καλή πρόοδο και την ατμόσφαιρα καλής θέλησης στις συνομιλίες. Και παρότι δεν σπεύδει να χαρακτηρίσει την επίτευξη συμφωνίας εύκολη υπόθεση, εκφράζει ακράδαντα την πεποίθηση πως «ο τρέχων γύρος των συνομιλιών προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία που είχε η Κύπρος για μια διαρκή ειρήνη».
Στο ερώτημα αν θεωρεί εφικτή τη λύση του κυπριακού μέσα στο 2016, αφού τονίζει ότι ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα δικό του χρονοδιάγραμμα, χαιρετίζει την κοινή δήλωση των ηγετών, που εκδόθηκε στις 15 Μαΐου 2016, με την οποία εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την «επίτευξη μιας συμφωνίας συνολικής διευθέτησης εντός του 2016».
Στην ερώτηση αν μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη βλέπει την Τουρκία έτοιμη για συγκεκριμένες θετικές κινήσεις στις διαπραγματεύσεις, αφού χαρακτηρίζει σημαντικό το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, δηλώνει «ενθαρρυμένος από το υψηλό επίπεδο της πολιτικής στήριξης που όλοι παρέχουν στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Και το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο, καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται πλέον σε μια εντατικοποιημένη φάση.
Ο ΓΓ θεωρεί επίσης ιδιαίτερα σημαντική τη στήριξη από το σύνολο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και κυρίως των μονίμων μελών του, τα οποία πρόσφατα προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης των ηγετών.
«Αυτή η ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας θα είναι πολύ σημαντική για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Οι δύο ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτό…», υπογραμμίζει ο Μπαν γκι-Μουν.
Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και αν ο ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο μετά τη διευθέτηση, ο κ. Μπαν εκφράζει την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν και τις δύο πλευρές. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι αυτό εντάσσεται στον προγραμματισμό που ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμά του 2263 (2016).
«Όσο για σήμερα και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στην Κύπρο μετά τη διευθέτηση», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι λεπτομέρειες αυτής της εμπλοκής θα αποφασιστούν «εν ευθέτω χρόνω», καθώς οι δύο πλευρές φτάσουν πιο κοντά στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
Για την αυριανή (16 Ιουνίου) επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο Παυλόπουλο και άλλους, ενώ στις 17 θα επισκεφθεί τη Λέσβο, ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τη Συρία και το Μεσανατολικό. Ταυτόχρονα θεωρεί την επίσκεψη ως ευκαιρία να συζητήσει τις θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες του κυπριακού, καθώς και τις προοπτικές για την επίλυση της διαφωνίας στην ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και πΓΔΜ.
Καθώς σε περίπου έξι μήνες ολοκληρώνεται η θητεία του, ο Μπαν γκι-Μουν μιλά στο ΚΥΠΕ για τα όσα πέτυχε ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ιδίως σε θέματα που είχε θέσει ως προτεραιότητες, όπως η Κλιματική Αλλαγή, η συμμετοχή των γυναικών κ.α. Δίνει προσωπικό τόνο στη συνέντευξη, όταν του ζητούμε να στείλει ένα μήνυμα στις επόμενες γενιές και τον ρωτούμε αν θεωρεί την ειρήνη ουτοπικό όνειρο ή ρεαλιστικό στόχο. Ανατρέχοντας στις παιδικές του αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο της Κορέας εκφράζει ακράδαντα την πεποίθηση ότι χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη, ο κόσμος θα ήταν ένα λιγότερο ειρηνικό ανθρώπινο περιβάλλον και θεωρεί την ειρήνη ρεαλιστικό και εφικτό στόχο.
Τέλος, στο ερώτημα πως θα θέλει να τον θυμούνται, περιγράφει την φιλοσοφία του, εμπνευσμένη ξανά από το παράδειγμα την ανοικοδόμησης της Κορέας. Τονίζει τη σημασία που έχει να οικοδομείς πρώτα την εμπιστοσύνη και τη φιλία και στη συνέχεια να αντιμετωπίζει τα δύσκολα ζητήματα.
«Εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους από ό, τι να με πιστώνουν προσωπικά (με επιτεύγματα)».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ΓΓ του ΟΗΕ ακολουθεί.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κατά τους τελευταίους μήνες ανανεώθηκε η ελπίδα για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι να περιμένουμε μια συμφωνία για λύση του προβλήματος πριν από το τέλος της θητείας σας; Θεωρεί ο ΟΗΕ το τέλος του 2016 ως προθεσμία;
ΓΓ: Είμαι ενθαρρυμένος γιατί οι ειρηνευτικές συνομιλίες του κυπριακού υπό τη διευκόλυνση του Ειδικού μου Συμβούλου, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συνεχίζουν να σημειώνουν καλή πρόοδο σε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης.
Είχαμε πάνω από ένα χρόνο εντατικών διαπραγματεύσεων. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έχουν εργαστεί σκληρά για να αντιμετωπίσουν τα πιο σημαντικά για τις κοινότητές τους ζητήματα, ενώ σέβονται επίσης τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας.
Είμαι βέβαιος ότι η ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα δρέψει πραγματικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη, όχι μόνο για τους Κυπρίους, αλλά θα έχει επίσης απήχηση πολύ πιο πέρα από το νησί, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
Κανείς δεν υποθέτει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι εύκολη, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως ο τρέχων γύρος των συνομιλιών προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία που είχε η Κύπρος για μια διαρκή ειρήνη.
Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα δικό του χρονοδιάγραμμα. Χαιρετίζω την κοινή δήλωση των ηγετών, που εκδόθηκε κατά την πρώτη επέτειο των συνομιλιών στις 15 Μαΐου 2016, όταν εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την «επίτευξη μιας συμφωνίας συνολικής διευθέτησης εντός του 2016».
Με βάση αυτή τη δήλωση, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους στις 8 Ιουνίου, ότι θα εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους, «εργαζόμενοι για να επιλύσουν τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα κατά συμφωνημένο δομημένο τρόπο».
Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να ξεπεράσουν τις υπόλοιπες διαφορές τους στους προσεχείς μήνες. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ προσωπικά έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους, διατηρώντας παράλληλα ότι το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από τους Κυπρίους, για όλους τους Κυπρίους.
Ερ: Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Τουρκία και συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Βλέπετε την Τουρκία να είναι έτοιμη για συγκεκριμένες θετικές κινήσεις, εκτός από γενικές δηλώσεις υποστήριξης, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν σημαντικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων; Σκοπεύετε να ασκήσετε την επιρροή σας, σε σχέση με ορισμένες δυνάμεις που είναι σε θέση να διευκολύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα την Τουρκία;
ΓΓ: Όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο.
Είμαι ενθαρρυμένος από το υψηλό επίπεδο της πολιτικής στήριξης που όλοι παρέχουν στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο, καθώς οι συνομιλίες εισέρχονται πλέον σε μια εντατικοποιημένη φάση.
Είμαι επίσης ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ενωμένο στην στήριξη των διαπραγματεύσεων του κυπριακού.
Πιο πρόσφατα, στις 15 Μαΐου 2016, κατά την πρώτη επέτειο των συνομιλιών μεταξύ των σημερινών ηγετών, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους δύο ηγέτες.
Αυτή η ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας θα είναι πολύ σημαντική για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Οι δύο ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτό, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση αυτού του εδώ και δεκαετίες ζητήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Ερ: Διαβλέπετε κάποια στιγμή σύντομα την προσωπική εμπλοκή σας ως Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις;
ΓΓ. Η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, διευκολυνόμενη σε καθημερινή βάση από τον Ειδικό μου Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ προσωπικά, έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των ηγετών, όπως και όταν μας καλούν, διατηρώντας παράλληλα ότι το μέλλον της Κύπρου θα πρέπει να καθορίζεται από τους ίδιους τους Κυπρίους.
Ανυπομονώ να εμπλακώ και πάλι με τους δύο ηγέτες, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Ερ.: Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι ένα από τα κύρια θέματα του κυπριακού ζητήματος. Θα μπορούσε ο ΟΗΕ να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ασφάλειας μετά τη διευθέτηση;
ΓΓ: Το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ένα κρίσιμο μέρος της λύσης. Είναι πολύ σημαντικό ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα είναι μια ομοσπονδία, όπου οι δύο κοινότητες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, χωρίς να αναζητούν την ασφάλεια τους σε βάρος της άλλης πλευράς.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν και τις δύο πλευρές με τις ρυθμίσεις ασφαλείας μετά την διευθέτηση, μόλις φθάσουν σε συνολική διευθέτηση. Εχουν εντείνει τον προγραμματισμό τους σε σχέση με τη διευθέτηση, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας πιο πρόσφατα στο ψήφισμά του 2263 (2016). Ο σχεδιασμός αυτός έχει χαιρετιστεί κι από τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα αυτό.
Όσο για σήμερα και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στην Κύπρο μετά τη διευθέτηση. Οι λεπτομέρειες αυτής της εμπλοκής θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω, καθώς οι δύο πλευρές φτάσουν πιο κοντά στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.
Ερ: Τι αναμένετε να συζητήσετε με τους Έλληνες επίσημους;
ΓΓ: Αυτή η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης που είναι τόσο έντονα αισθητές στην Ελλάδα, την καταστροφική σύγκρουση στη Συρία, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Η επίσκεψη παρέχει επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες του κυπριακού, καθώς και τις προοπτικές για την επίλυση της διαφωνίας στην ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ερ: Από την αρχή της πρώτης θητείας σας έχετε καταστήσει την Κλιματική Αλλαγή ύψιστη προτεραιότητά σας. Η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου στο Παρίσι μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως ένα από τα προσωπικά σας επιτεύγματα. Ποια άλλα ιστορικά ορόσημα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των δύο θητειών σας; Έχετε μετανιώσει για κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά, αλλά δεν το κάνατε, είτε στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης;
ΓΓ: Αποφάσισα να κάνω την Κλιματική Αλλαγή ύψιστη προτεραιότητα, πριν ακόμη γίνω Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα κράτη μέλη έκριναν ότι δεν ήταν ένα θέμα για το Γενικό Γραμματέα να εμπλακεί και επίσης, εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν το έβλεπαν ως τόσο πολύ πολιτικό ζήτημα, όπως είναι τώρα.
Αλλά, αποφάσισα ότι ήταν ακριβώς πάρα πολύ σημαντικό, για να το παίξω προσεκτικά. Αν δεν έκανα κάτι, ποιός θα έκανε;
Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, αλλά αρχίζει να αποδίδει.
Δεν θα σταματήσω να πιέζω μέχρι τελευταία μου μέρα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα - είναι ευθύνη μου, αλλά είναι επίσης και προσωπικό μου πάθος.
Πέτυχα επίσης όσον αφορά το διορισμό ενός μεγάλου αριθμού των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, είτε στην έδρα του οργανισμού, είτε ως Ειδικών μου Αντιπροσώπων σε ειρηνευτικές αποστολές.
Δημιουργήσαμε πολλές «πρωτιές» στη γυναικεία ηγεσία - πρώτη γυναίκα νομικό σύμβουλο, αρχηγό της αστυνομίας, διοικητή δύναμης και πολλά άλλα.
Επιτρέψτε μου επίσης να πω μια λέξη για την προσωπική μου διπλωματία για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των LGBT ατόμων (Λεσβίες, Γκέι, Αμφίφυλους, Τρανσέξουαλ).
Έχω προτρέψει πολλούς ηγέτες του κόσμου, των οποίων οι χώρες έχουν σκληρές εσωτερικές πολιτικές, για την τροποποίησή τους. Μερικές φορές έχω επιτυχία και άλλες φορές δεν έχω, αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι όλα τα άτομα LGBT να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται σε εκφοβισμό ή διακρίσεις.
Όσο για την ερώτησή σας σχετικά με πράγματα που θα έκανα διαφορετικά, προτιμώ να επικεντρωθώ στο παρόν και στα θετικά. Η προσέγγισή μου είναι να επικεντρωθούμε στις οικουμενικές αξίες και να λάβουμε πρακτικά μέτρα για πρόοδο.
Ερ: Κοιτάζοντας πίσω στο 1945, όταν ο κόσμος αναδυόταν από τις στάχτες των δύο καταστροφικών πολέμων, συνειδητοποιήσαμε πόσο φευγαλέα είναι η αναζήτηση της ειρήνης, ακόμη και στις μέρες μας. Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας ως Γενικού Γραμματέα για τις μελλοντικές γενιές; Είναι η ειρήνη ένα ουτοπικό όνειρο ή ένας ρεαλιστικός στόχος;
ΓΓ: Έχω μια ανάμνηση από την παιδική ηλικία μου, να ανηφορίζω ένα λασπωμένο δρόμο στα βουνά. Πίσω μου, το χωριό μας καιγόταν. Στη συνέχεια ήρθε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Έθρεψαν την οικογένειά μου, την κοινότητά μου, μας παρείχαν καταφύγιο. Αν και ήμουν λίγων χρόνων αγόρι, αυτό το γεγονός μου δημιούργησε μεγάλη εντύπωση, μου έδωσε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε στο τέλος του Β `Παγκοσμίου Πολέμου και ένας από τους στόχους του ήταν να προωθήσει ένα παγκόσμιο περιβάλλον απαλλαγμένο από ένοπλες συγκρούσεις.
Η ιστορία μας δίδαξε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη, ο κόσμος θα ήταν λιγότερο ειρηνικός. Η εμπειρία μου από τη ζωή, επίσης, μου δίδαξε ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας - εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές - εμείς οι άνθρωποι αγωνιζόμαστε για ορισμένες παγκόσμια κοινές αξίες και λαχταρούμε την αγάπη και την κατανόηση. Υπό αυτή την έννοια η ειρήνη είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος.
Ερ.: Πώς θέλετε να σας θυμούνται ως Γενικό Γραμματέα;
ΓΓ: Κάθε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ξεκινά τη θητεία του με μοναδικές εμπειρίες και προοπτικές. Οι δικές μου διαμορφώθηκαν καθώς μεγάλωνα στην Κορέα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι εμπειρίες των Κορεατών της γενιάς μου έχουν απήχηση σε όλο τον κόσμο. Η Κορέα ως χώρα δείχνει τη μεταμορφωτική δύναμη της παγκόσμιας αλληλεγγύης.
Η προσέγγισή μου είναι η εξής: πρώτα οικοδόμησε την εμπιστοσύνη και τη φιλία και στη συνέχεια αντιμετώπισε τα δύσκολα ζητήματα. Αυτό μπορεί να μην αποσπά την προσοχή, αλλά σίγουρα φέρνει αποτελέσματα. Και εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους από ό, τι να με πιστώνουν προσωπικά (με επιτεύγματα).
Πιστεύω επίσης ακράδαντα στο να ηγείσαι διά του παραδείγματος. Δεν θέλω να γυρίζω όλο τον κόσμο απαιτώντας ισότητα για τις γυναίκες, αν έχω μία διοίκηση που κυριαρχείται από άνδρες. Δεν θέλω να επιμένω για τις καλύτερες πρακτικές στη δημόσια διοίκηση, εάν τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν ξεπερασμένα συστήματα. Δεν μπορώ να μιλώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT, αν τα άτομα αυτά δεν απολαμβάνουν πλήρη οφέλη στα Ηνωμένα Έθνη. Και στους τρεις αυτούς τομείς - και πιο πολλούς - έχω κάνει δραματικές βελτιώσεις.
Αναθεωρήσαμε τα διοικητικά μας συστήματα για να κάνουμε τα Ηνωμένα Έθνη και το προσωπικό τους πιο δυναμικά, κινητικά και σύγχρονα, για είναι σε θέση να απαντήσουν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Αυτές ήταν πολιτικά δύσκολες προκλήσεις - αλλά άξιζαν πολύ τη νομιμοποίηση να είναι τα Ηνωμένα Εθνών ηγέτης, όχι μόνο στα λόγια αλλά εμπράκτως.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις