ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει, ο Χάρης Γεωργιάδης

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει, ο Χάρης Γεωργιάδης

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το μείζον πρόβλημα του τραπεζικού τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης, που παρέθεσε τους στόχους πολιτικής για την οικονομία.

Επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής, σημείωσε, είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση της ανάκαμψης, η διατήρηση και συνέχιση της συνετής διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, περαιτέρω αναβάθμιση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, συνέχιση της προσπάθειας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με τελευταίο στόχο πολιτικής την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής βρίσκονται 45 νομοσχέδια και κανονισμοί, στα οποία αναφέρεται σε επικαιροποιημένο σημείωμα προς τη Βουλή και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 έχει καθοριστεί σε επίπεδο συνολικών εσόδων και δαπανών και τώρα γίνεται η κατανομή ανά Υπουργείο.

Είπε πως ενδεχομένως να κατατεθούν και κάποιες πρόσθετες νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης για να συζητηθούν και η Βουλή να πάρει αποφάσεις μέχρι το Σεπτέμβρη.

Είπε ότι κύρια προτεραιότητα αποτελούν τα 4 νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, αφού όπως ανέφερε είναι άμεση η εφαρμογή της νέας φορολόγησης.

Επίσης, στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είπε ο Υπουργός, είναι η ψήφιση των 7 νομοθετημάτων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τα 2 νομοθετήματα για την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου με επιστολή προς τα μέλη ζήτησε όπως η Επιτροπή με εντατικές συνεδρίες, ακόμα και απογευματινές, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μέχρι τις 15 Ιουλίου να συζητήσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες και να οδηγήσει τα νομοθετήματα στην Ολομέλεια.

Ο κ. Νεοφύτου στην επιστολή του προτείνει όπως η συζήτηση των νομοθετημάτων από την Επιτροπή γίνεται με βάση την ημερομηνία που κατατίθενται και κατά άμεσο τρόπο, μέχρι εξαντλήσεως της συζήτησης. Η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής ορίστηκε για την Παρασκευή. Με την ταχεία διεκπεραίωση του όγκου εργασιών της Επιτροπής συμφωνούν τα μέλη της, που έθεσαν ως προϋπόθεση όπως η ταχύτητα δεν αποβεί σε βάρος της ποιότητας.

Με την εισήγηση του κ. Νεοφύτου συμφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, που προέδρευσε για λίγο της συνεδρίας. Η επιστολή του κ. Νεοφύτου θα τεθεί στη Σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων των κομμάτων στην επόμενη σύσκεψη (αύριο Πέμπτη) και ενώπιον των Κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι η Επιτροπή έχει μόνο 5 εβδομάδες πριν η Βουλή κλείσει για τις θερινές διακοπές και ζήτησε όπως ληφθούν μέτρα ώστε να μην μείνουν προς συζήτηση και ψήφιση όλα τα νομοσχέδια στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας.

Καταθέτοντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής την εισήγηση του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι μόνο τεχνικά προβλήματα, μπορούν να περιορίσουν τον εντατικό ρυθμό των εργασιών της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμα και απογευματινές συνεδρίες.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι με την εισήγηση που κατέθεσε δεν θα χρειαστεί μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, ο Υπουργός να παραστεί σε συνεδρία για να θέσει τις προτεραιότητες.

“Μόλις κατατίθεται νομοσχέδιο θα είναι στην ατζέντα και θα συζητείται μέχρι εξαντλήσεως της συζήτησης”, συμπλήρωσε.

Παρατηρώντας ότι με θυσίες του λαού η χώρα εξήλθε του μνημονίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση της οικονομίας και θα είναι σε επενδυτική βαθμίδα, σε ενάμισι με δύο χρόνια.

Είπε ακόμα ότι η οικονομία είναι εθνικό ζήτημα και χρειάζεται συνεργασία, συναίνεση και σύνθεση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει με δίκαιο τρόπο να κατανεμηθούν στα κοινωνικά σύνολα με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, τα οφέλη από την ανάκαμψη.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και των υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου να παρίστανται σε ενδεχόμενες εντατικές συνεδρίες και τα απογεύματα, εφόσον οριστούν συνεδρίες.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το τελευταίο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, με την Κύπρο να παρουσιάζει η ψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη 2,2%.

Πρόσθεσε ότι η διατήρηση ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ 2% και 3% είναι επιτεύξιμος στόχος, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη θα μειώσει την ανεργία.

Ανέφερε ακόμα πως η εκτίμηση για μείωση της ανεργίας στο 13,5% για το 2016, μπορεί να είναι επιτευχθεί με ακόμα μεγαλύτερη μείωση, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η μείωση κάτω του 10%.

Εκτός από τον δείκτη ανεργίας είναι και ο εξίσου σημαντικός ο δείκτης της απασχόλησης που κινείται αντίθετα. Είπε επίσης ότι η αύξηση της ανεργίας συνοδεύεται με αύξηση ανισότητας.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται και μείωση στο σχετικό δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος το 2008 ήταν 23,3%, το 2013 ανήλθε στο 27,8% και σήμερα μειώθηκε σε 27,1%. Διευκρίνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν πάντα κοντά στο 25% και μετράται με βάση το μέσο μισθό.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι λάθος η αντίληψη πως αν ο ρυθμός πληθωρισμού είναι αρνητικός “τρώει την ανάπτυξη”. Εξήγησε ότι ο αρνητικός πληθωρισμός περιέχει τον κίνδυνο να μην υπάρξει ανάπτυξη, αλλά συνέχισε, ένας από τους λόγους που ώθησε την Κύπρο στην έξοδο από το μνημόνιο ήταν ο αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού που επενήργησε θετικά λόγω μείωσης των τιμών. Μέχρι το το τέλος του έτους ο αρνητικός πληθωρισμός θα εξαλειφθεί, συμπλήρωσε.

Περαιτέρω ανέφερε πως έγιναν σημαντικές ξένες επενδύσεις τα τελευταία 2 χρόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα το 2016 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα.

Σημείωσε ότι από το 2014 και μετά ο περιορισμός του ελλείμματος δεν επιτεύχθηκε με νέες φορολογίες, αλλά με στόχευση στο σκέλος των δαπανών, προσθέτοντας ότι η Βουλή περιόριζε ακόμα λίγο τις προτεινόμενες δαπάνες.

Εξήγησε ακόμα ότι η συγκράτηση δαπανών είναι που επιτρέπει τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογιών προσθέτοντας ότι το κρατικό μισθολόγιο και κοινωνικές δαπάνες οι κύριες δαπάνες που μειώθηκαν, όπως και οι λειτουργικές δαπάνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη διετία το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το όριο του 100%, σημειώνοντας το κόστος του χρέους μειώθηκε από 4,2% στο 2,7% γεγονός που απελευθέρωσε σημαντικότατους πόρους.

Είπε ακόμα ότι αντλήθηκε από τις διεθνείς αγορές ποσό κοντά στα 3 δις που χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή χρέους ώστε να το καταστήσει φθηνότερο.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές εκκρεμότητες που είναι ενώπιον της Επιτροπής, είπε πως στον
επικαιροποιημένο πίνακα που κατέθεσε, έχει προστεθεί το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για το εθνικό ταμείο επενδύσεων, που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τον ΟΧΣ και το νομοσχέδιο για το συνεργατισμό,

Αναφορά έκανε και στους κανονισμούς για το νόμο ομπρέλα του 2014, που αφορούν τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάριος Μαυρίδης, αφού ανέφερε ότι
συζητήθηκε η πρόταση του κ. Νεοφύτου για τις συνεδρίες της Επιτροπής, είπε πως υπάρχουν ενώπιον του σώματος πέραν των 140 θεμάτων. Πρόσθεσε ότι θα πυκνώσουν τις συνεδρίες,
αφού ξεκαθαριστεί ποια θα παραμείνουν και εάν χρειαστεί οι συνεδρίες θα είναι και σε καθημερινή βάση. Ο κ. Μαυρίδης είπε ακόμα ότι συμφωνούν όλα τα μέλη ότι πρέπει να διεκπεραιωθεί το συντομότερο ο όγκος της εργασίας. Ανέφερε ότι η επόμενη συνεδρία θα είναι την Παρασκευή και πως κρίνει ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από όλα τα κόμματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως οι απόψεις του κ. Νεοφύτου θα εξεταστούν στη Σύσκεψη Αρχηγών και θα τις μελετήσουν τα κόμματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Από τη μια αντιλαμβανόμαστε ότι θα χρειαστεί χρόνος συνεδριών και να διεκπεραιωθεί ο φόρτος εργασίας, αλλά την ίδια ώρα απαιτείται και χρόνος μελέτης των νομοθετημάτων, είπε. Πρόσθεσε ότι οι καθημερινές συνεδρίες μπορούν να αποβούν σε βάρος της ποιότητας. “Θα ζυγίσουμε τα πράγματα, δεν μπορεί η λειτουργία μιας επιτροπής να γίνεται σε βάρος της άλλης”, συνέχισε αναφέροντας ότι “δεν θα αποδεχθούμε υπό το βάρος της πίεσης να μειώσουμε την ποιότητα”.

“Από την Επιτροπή Οικονομικών περνούν νομοσχέδια που αφορούν τη ζωή των πολιτών, και στην Επιτροπή συγκρούονται πολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις”, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως το κόμμα του είναι πρόθυμο να λειτουργήσει με θετικότητα και να στηρίξει ανθρωποκεντρικές προτάσεις. Δήλωσε επίσης πως οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ θα είναι αρνητικοί σε νομοθετήματα με νεοφιλελεύθερο μανδύα, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η κρίση. Δήλωσε επίσης ότι το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να διαφωνεί με ιδιωτικοποίηση ημικρατικών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης , είπε ότι το Κίνημα χαιρετίζει την επιτάχυνση των εργασιών της Επιτροπής και θα στηρίξει την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα της δουλειάς.

Είπε ακόμα ότι απαιτείται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που απαλύνουν τον πόνο που επέφερε η κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών στα κοινωνικά ταμεία με δόσεις, “θα επιμένουμε ώστε οι δόσεις να μείνουν στις 60”.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top