Εκκληση προς τη Βουλή να αντικρίσει το θέμα του ΓεΣΥ χωρίς οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιά για το συμφέρον του λαού, απηύθυνε εκ νέου ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και ενημέρωσε τα μέλη της για το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Ανέφερε επίσης ότι εντός της ημέρας το νομοσχέδιο που αφορά την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων θα τεθεί ενώπιον της νομικής υπηρεσίας και μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αυτό θα πάει στο Υπουργικό για έγκριση και μετά στη Βουλή.
Ο Υπουργός Υγείας ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής είπε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αν δεν αναχαιτιστεί αυτή η πτώση με οριστικές λύσεις, δεν υπάρχει μέλλον.
Κατέστησε σαφές ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο σχεδιασμό για εφαρμογή του ΓεΣΥ και ότι ο ίδιος είναι ταγμένος να υπηρετήσει τη μεταρρύθμιση της υγείας, την εισαγωγή του ΓεΣΥ όπως αυτή σχεδιάστηκε με προϋπόθεση την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας και των πανεπιστημιακών κλινικών, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
“Αυτός ο προγραμματισμός για μένα αποτελεί πυξίδα και επί αυτού κινούμαι και αν δεν καθοριστεί ο τελικός στόχος ώστε να γνωρίζουν όλοι προς τα πού πάμε, οι όποιες ενδιάμεσες λύσεις θα είναι εμβαλωματικές και μη αποτελεσματικές”, σημείωσε ο Υπουργός.
Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να προωθηθεί αυτή η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια χωρίς μια ευρεία πλειοψηφία και ότι δεν αρκεί η τυπική ενδεχομένως έγκριση ή συγκατάνευση για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, αλλά η συνειδητή και έμπρακτη συνεισφορά ενός εκάστου κόμματος και ενός εκάστου Βουλευτή. “Θέλω να σας παρακαλέσω, τα μακρινά κοντά γίνανε, να δείτε χωρίς διάθεση μικροκομματική το θέμα της υγείας για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, πολλοί πρέπει να καταλάβουμε ότι το `παναϋρι` τέλειωσε και ή που όλοι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση που η πολιτεία υπέδειξε ή δεν θα γίνει τίποτε”, σημείωσε.
Ο κ. Παμπορίδης δήλωσε πως εάν δεν υπάρχει ειλικρινής προθυμία από όλους για τομές και για να σηκώσουμε το βάρος όλοι, δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε και απηύθυνε ειλικρινή και απέλπιδα, όπως την χαρακτήρισε, έκκληση προς όλους.
Η εφαρμογή της αυτονόμησης, είπε, θα μπορούσε να αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και ότι αν όλοι συνδράμουν το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος τού έχει δώσει εντολή να εργαστεί για μονοασφαλιστικό σχέδιο. Είπε ακόμη ότι θεωρεί ως πέτρα του σκανδάλου για τα προβλήματα τη φύση της δημόσιας υπηρεσίας και ότι όσο παραμένει εγκλωβισμένος ο τομέας της υγείας στις ανελαστικές δομές του δημοσίου δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Απαντώντας σε ερωτήματα Βουλευτών για το θέμα της εισαγωγής κάρτας και για το σύστημα αξιολόγησης των γιατρών, ο Υπουργός είπε ότι δεν επιθυμεί να μηδενίσει τα πάντα και ότι οι γιατροί εργάζονται με αυταπάρνηση, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που κρύβονται και εργάζονται για 2-3 ώρες την μέρα.
“Ξέρετε ότι επιχείρησα να απομακρύνω γιατρό γιατί δεν μπορούσε να κάνει επεμβάσεις και όλα τα κόμματα με εξαίρεση δύο- τρία, μου είπαν `για όνομα του Θεού, είναι καλός άνθρωπος”, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος.
Επίσης, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια εισπράττουν γύρω στα 17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την εφαρμογή τέλους για εξετάσεις και επιπλέον περίπου 33 εκ. από την εισφορά του 1,5% που αποκόπτεται από τους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο, τα ποσά αυτά πάνε στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, ενώ, όπως σημείωσε, αν μπορούσε να τα διοχετεύσει η Κυβέρνηση για την αυτονόμηση, θα αρκούσαν για να λειτουργήσει το σύστημα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει και τόλμη και βούληση από πλευράς Υπουργείου Υγείας σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες του ΠτΔ για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε πως καταθέτει εντός της ημέρας στη νομική υπηρεσία το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και ότι με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του και την έγκριση από το Υπουργικό θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως προωθείται το μονοασφαλιστικό σύστημα και αυτό αποτελεί απάντηση προς πολλούς. Σημείωσε πως η μεταρρύθμιση για να προχωρήσει πρέπει τα κατεστημένα και τα συμφέροντα να αφεθούν στην πάντα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου επιβάλλεται να υπάρξει συναίνεση, διάλογος και ανοχή για προώθηση των πολιτικών για το ΓεΣΥ με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι αυτό που προέχει και ενδιαφέρει όλους είναι να ενημερωθούν για τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην τελική μετάβαση στο ΓεΣΥ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κάλεσε τον Υπουργό να στραφεί προς την ίδια την πολιτεία και το λαό για να τους πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής του ΓεΣΥ και να τους κάνει συμμάχους του.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση είπε ότι φτάσαμε στον πάτο και ότι δεν ενδιαφέρει το λαό ποιος παραπλανεί ποιον. Χάσαμε χρόνο, είπε, για να περιπλανόμαστε για το τι είδους ΓεΣΥ θέλουμε να κάνουμε και δυστυχώς η περιπλάνηση χρεοκόπησε με την αναζήτηση ενός πολυασφαλιστικού που στην ουσία θα εξυπηρετούσε μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι καιρός είπε να προσγειωθούμε και να ακούσουμε τη φωνή του λαού.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έθεσε στον Υπουργό Υγείας ερωτήματα για το θέμα του προϋπολογισμού του Υπουργείου για να μπορέσουν να προωθηθούν όλα όσα προνοεί το ΓεΣΥ.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε κατ επανάληψη το θέμα των ελλείψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων, λέγοντας ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί σημασία έχει όχι να έχεις εκατό παθολόγους αλλά να έχεις γιατρούς ειδικοτήτων, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τους ασθενείς.
Είπε ακόμη ότι οι όροι των συμβολαίων για τις θέσεις των 28 γιατρών είναι τέτοιοι που δεν θα εξευρεθούν τελικά γιατροί και το κράτος θα στραφεί και πάλι στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων και πρέπει ο καθένας από μας να πιστέψει πραγματικά στο ΓεΣΥ και να έχει διάθεση για συναίνεση ώστε το εγχείρημα να πετύχει.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Κινήματος Αλληλεγγύης έθεσε το θέμα των χρόνιων ασθενών που χρειάζονται φροντίδα σε χρόνια βάση και συνήθως καταλήγουν σε γηροκομεία. Όταν τελειώσει ο χρόνος αυτός είπε, πρέπει να εξεύρουν ειδικά κέντρα αποκατάστασης για να μεταφερθούν όπου το κράτος πληρώνει μόνο ένα μέρος του κόστους.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις