ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρίδης: «Θα εξεταστεί εκ νέου το νομοσχέδιο για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων»

Πετρίδης: «Θα εξεταστεί εκ νέου το νομοσχέδιο για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων»

Η Κυβέρνηση επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα αντισυνταγματικότητας που προέκυψε με το νομοσχέδιο για ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να επανέλθει με μια νέα προσέγγιση, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη λύση επί του θέματος είναι πως “δεν θα πάμε σε σύστημα αξιολόγησης αν δεν μπορούμε να προτάξουμε κάτι αποτελεσματικό”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ξεκαθάρισε ότι η πρόσληψη των 3.000 οπλιτών στην Εθνική Φρουρά δεν θα επηρεάσει οποιεσδήποτε αυξήσεις θα δοθούν σε άλλους υπαλλήλους στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίες θα υπολογίζονται, σύμφωνα με σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προνοεί ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου γίνεται ανάλογα με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι θα αποσταλεί εκ μέρους της Επιτροπής γραπτή επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία θα ζητεί να εξετάσει κατά πόσον το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο θα βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, εγείρει οποιαδήποτε θέματα αντισυνταγματικότητας.

Στην ίδια επιστολή θα ζητείται επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει κατά πόσον εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας και από τα υπόλοιπα πέντε νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “μας προβληματίζει αφάνταστα” το θέμα αντισυνταγματικότητας που προέκυψε με το νομοσχέδιο για την ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, “διότι στην ουσία αναιρεί όλη την φιλοσοφία και την ουσία ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που μπορεί να είναι αποτελεσματικό”, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος απαντούσε σε σειρά ερωτήσεων για τα νομοσχέδια που έθεσαν οι βουλευτές.

Επικαλούμενος έκθεση ξένων εμπειρογνωμόνων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι σε αυτή αναφέρεται ότι το σύστημα ποσόστωσης είναι κρίσιμης σημασίας έτσι ώστε οι ετήσιες αξιολογήσεις να είναι αξιόπιστες, επαναλαμβάνοντας ότι “αυτό μας προβληματίζει”.

“Μια ενδεχόμενη λύση είναι ότι δεν θα πάμε σε σύστημα αξιολόγησης αν δεν μπορούμε να προτάξουμε κάτι το αποτελεσματικό”, ανέφερε, τονίζοντας ότι “ακόμη και το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αν υπήρχαν ποσοστώσεις”.

Ανέφερε ότι “έχει απόλυτο δίκαιο ο Γενικός Εισαγγελέας ότι προσπαθείτε να νομοθετήσετε την αλλαγή της νοοτροπίας”, προσθέτοντας ότι δεν άκουσε “τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που γίνεται εντατικός διάλογος με όλους όσον αφορά το σύστημα αξιολόγησης, κάποια εναλλακτική λύση”.

Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο για τις προαγωγές εξαρτάται από το σύστημα αξιολόγησης λόγω της ύπαρξης της μοριοδότησης και για αυτό τώρα θα αναθεωρηθεί η μοριοδότηση για να μην εξαρτάται το σύστημα προαγωγών από το σύστημα αξιολόγησης κάτι, όπως είπε, “που είναι λυπηρό”.

Αριθμός δημοσίων υπαλλήλων

Σε σχέση με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις δεν κρίνονται από το νομοσχέδιο για την κινητικότητα αλλά από ξεχωριστά νομοσχέδια, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα εργοδότησης υπαλλήλων είτε της cyta είτε άλλων ημικρατικών οργανισμών στο δημόσιο αυτό θα έδιδε την ευκαιρία να μην ανοίξουν κάποιες θέσεις στο δημόσιο και να χρησιμοποιηθεί το προσωπικό αυτών των ημικρατικών οργανισμών.

Ανέφερε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί και είναι δεδομένο ότι θα αρχίσουν να προκύπτουν ανάγκες για προσλήψεις στο δημόσιο και ότι το προφίλ του προσωπικού αυτών των ημικρατικών οργανισμών θα μπορούσε άνετα να ταιριάζει μέσα στη δημόσια υπηρεσία.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2012 άνοιγαν στη δημόσια υπηρεσία ανά χρόνο περίπου 1.000 νέες θέσεις και σημείωσε ότι αν γίνονταν αποκρατικοποιήσεις θα μπορούσαν αυτές οι εκατοντάδες άτομα να εργοδοτηθούν στο δημόσιο τομέα, με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου 6.000 κενές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Πρόσληψη 3.000 οπλιτών

Ο Υφυπουργός είπε ότι με την πρόσληψη των 3.000 οπλιτών σίγουρα θα αυξηθεί το κρατικό μισθολόγιο και η βάση υπολογισμού.

Η βάση, βάσει της οποίας θα γίνει ο υπολογισμός, η μεθοδολογία της παροχής των αυξήσεων θα λάβει υπόψη την πρόσληψη αυτών των 3.000 ατόμων, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι αυξήσεις των άλλων υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας, ξεκαθάρισε ο κ. Πετρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα κλειδώσει η αναλογία μισθολογίου έναντι αύξησης ΑΕΠ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό θα γίνει πριν την πρόσληψη των 3.000 οπλιτών, επισημαίνοντας ότι “δεν θα υπάρξει επίπτωση πάνω” στις αυξήσεις των υπολοίπων υπαλλήλων.

Η πρόσληψη των 3.000 οπλιτών “πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος το οποίο αξίζει να επιβαρυνθεί το κρατικό μισθολόγιο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κόστος ανέρχεται από 30 μέχρι 35 εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), ο κ. Πετρίδης είπε ότι αναφύονται μέσα από το νομοσχέδιο περισσότερες ευθύνες στην ΕΔΥ και όχι περισσότερες αρμοδιότητες, προσθέτοντας ότι μετατρέπεται ο ρόλος της ΕΔΥ από εκτελεστικό σε εποπτικό.

Θα εποπτεύει μια διαδικασία την οποία δεν θα μπορεί να καθορίζει, ανέφερε και πρόσθεσε ότι μπαίνει μια βαρύτητα στις προφορικές εξετάσεις η οποία θα είναι 15%-20% και θα μοριοδοτείται αυτό το πράγμα.

Ο κ. Πετρίδης διερωτήθηκε πώς “αυτό συγκρίνεται με την υφιστάμενη κατάσταση ή με την κατάσταση των προηγούμενων δεκαετιών που υπήρχε ένα μονοπώλιο πέντε ατόμων που χωρίς μόρια, χωρίς δομημένα ερωτηματολόγια και χωρίς να λαμβάνονται άλλα κριτήρια μπορούσαν να κόψουν και να ράψουν”.

Αφαιρείται αυτή η αυθαιρεσία που υπήρχε υπό της προηγούμενης κατάστασης και μέσω της μοριοδότησης και μέσω των δομημένων εντύπων, κατέληξε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Μισθολόγιο νοσηλευτών

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι “ως θέμα αρχής είχαμε επιλέξει να μην δεχθούμε τη θέση της Τρόικας για επανακαθορισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με τις επαγγελματικές ομάδες”, προσθέτοντας ότι “ο ανακαθορισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε κάθε επαγγελματική ομάδα σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνεται με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, δηλαδή με μία έρευνα που αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα”.

“Αν δεχόμαστε τη θέση της Τρόικας και κάναμε αυτή την έρευνα σύγκρισης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ανακαθορίζαμε τους μισθούς στο δημόσιο είτε για τους νοσηλευτές είτε για τους δασκάλους είτε για οποιουσδήποτε τότε θα αναγκαζόμαστε να δεχθούμε δραστικές μειώσεις”, πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός είπε ότι “σε καμιά χώρα του κόσμου δεν καθορίζεται πλέον ο μισθός βάσει του πτυχίου, προσθέτοντας ότι αυτό λέγεται βιομηχανία δημιουργίας πτυχίων διότι πολλοί παν να κάνουν κάποια πτυχία για να πιάνουν κάποιες μισθολογικές αναβαθμίσεις ή προαγωγές”.

Συγκεκριμένα για τους νοσηλευτές, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “έχουν δίκαια, χρειάζονται διαφορετικές δομές τα νοσοκομεία, χρειάζεται να μπει μια πιο επιστημονική δομή, χρειάζονται και λοχαγοί και στρατιώτες”, προσθέτοντας ότι “άρχισε ένα γόνιμος διάλογος και στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, ειδικά για τα νοσοκομεία, βλέπει το Υπουργείο Υγείας και τον επανακαθορισμό μισθολογικών κλιμάκων”.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Ανακοίνωσε «Ψηφιακό Πολίτη» και «Rebranding» της Κύπρου ο ΠτΔ - Πότε θα παρουσιαστεί η τελική μορφή

Την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί η τελική μορφή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου η υλοποίηση στοχευμένης Στρατηγικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας («rebranding») με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top