ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν συντρέχει λόγος πανικού - H Κύπρος θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν στο ΗΒ

Δεν συντρέχει λόγος πανικού - H Κύπρος θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν στο ΗΒ

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Ευριπίδης Ευριβιάδης. Σημειώνει πως δεν συντρέχει λόγος πανικού και εξηγεί πως η όλη διαδικασία θα πάρει καιρό.

«Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης χρειάζεται μια περίοδος δύο χρόνων για την έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ. Το ΗΒ θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου. Μπορεί αυτή η διαδικασία να παραταθεί χρονικά με συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς το συμφέρον όλων μας μια ομαλή και συντεταγμένη διαδικασία αποχώρησης με πρόνοιες που να συμφέρουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά φυσικά και το ΗΒ. Ιδιαίτερα όσον αφορά  τη συνέχιση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας όλων μας με τη χώρα, αλλά και όχι μόνο», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.

Ειδικότερα για τους Κύπριους φοιτητές και τους εργαζόμενους ο Υπατος Αρμοστής αναφέρει πως ναι μεν υπάρχει μια σχετική αβεβαιότητα αλλά δεν συντρέχει λόγος πανικού.

«Υπάρχει και πάλι μια σχετική αβεβαιότητα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο μελλοντικά τα δίδακτρα και τους όρους  των δανείων που λαμβάνουν οι φοιτητές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει λόγος πανικού για κανένα. Αυτά δεν θα γίνουν εδώ και τώρα. Δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις. Ούτε πιστεύω θα υπάρξει αναδρομικότητα. Η όλη διαδικασία εξόδου θα διαρκέσει χρόνια», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή πολλά αν όχι όλα θα εξαρτηθούν από την συμφωνία που θα καταρτισθεί  μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ των 27.  

«Και εμείς ως κράτος μέλος της ΕΕ θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας που ζουν στο ΗΒ μέσα από αυτή τη διαδικασία», αναφέρει.

Ο κ. Ευριβιάδης τονίζει στο ΚΥΠΕ ότι ούτε και οι Κύπριοι εργαζόμενοι στο ΗΒ δεν πρέπει να πανικοβάλλονται γιατί κανείς δεν θα τους διώξει και όσοι ήδη βρίσκονται στο ΗΒ θα συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους. 

«Η διαδικασία μοριοδότησης στην είσοδο μεταναστών από τρίτες χώρες, την οποία επικαλέστηκε η εκστρατεία Brexit, θα αφορά εργαζόμενους που θα θέλουν να έρθουν στο ΗΒ στο μέλλον. Και πάλι τονίζω ότι μέσα από τη διαδικασία εξόδου του ΗΒ εμείς ως κράτος μέλος της ΕΕ θα κάνουμε το παν για διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών μας», σημείωσε.
 
Ο Υπατος Αρμοστής σημειώνει πως χωρίς αμφιβολία η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας για το ΗΒ.  Υπενθυμίζει ότι ήδη η κυβέρνηση της Σκωτίας μιλά για νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία εφόσον η επιθυμία της πλειοψηφίας των Σκωτσέζων είναι η παραμονή στην ΕΕ. 

Παράλληλα, αναφέρει,  η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να σταθεροποιήσει την κατρακύλα της λίρας. «Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι αυτό που ανησυχεί πάρα πολλούς εντός και εκτός της χώρας», αναφέρει.

Σε ερώτηση για το ποιοι παράγοντες θεωρεί ότι καθόρισαν το αποτέλεσμα ο Υπατος Αρμοστής αναφέρει πως πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία που επηρεάστηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση, ψήφισαν κατά της ΕΕ ως μια ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον αυτού που θεωρούν ευρωπαϊκό κατεστημένο των Βρυξελλών. Άλλοι, προσθέτει, επηρεάστηκαν από τη ρητορική της εκστρατείας Brexit περί ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, η οποία επηρεάζει τις θέσεις εργασίας για τους Βρετανούς αλλά και ασκεί πιέσεις στο υφιστάμενο σύστημα υγείας της χώρας. 

«Φαίνεται ότι και οι εδώ ξένοι πολίτες τρίτων χωρών ψήφισαν εναντίον της παραμονής. Ας μην ξεχνάμε ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα ήταν διασπασμένο καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Επίσης, η ηγεσία των Εργατικών δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης υπέρ της ΕΕ. Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους», σημειώνει.      

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις για το τι επηρέασε τη ψήφο της παροικίας ο Υπατος Αρμοστής αναφέρει πως σε περιοχές όπου ζει η κυπριακή παροικία, ιδιαίτερα στο Λονδίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. 

Υπενθυμίζει ότι η κυπριακή παροικία  κινητοποιήθηκε έντονα στην όλη προεκλογική εκστρατεία, μέσω κυρίως της Ομοσπονδίας αλλά όχι μόνο, ως επί το πλείστον υπέρ του λεγόμενου Bremain. «Αυτή η στάση αντανακλά τις ευαισθησίες της όσον αφορά τις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντά της ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική και εμπορική συνεργασία», σημειώνει.

Για το πώς θα πρέπει οι Βρυξέλλες να διαχειριστούν την επόμενη μέρα μετά το Brexit o κ. Ευριβιάδης αναφέρει πως η ΕΕ θα πρέπει να αντλήσει κάποια σοβαρά μηνύματα από το δημοψήφισμα και το κάνει ήδη. Υπάρχει, πρόσθεσε, μια αίσθηση ανάμεσα στο μέσο πολίτη εδώ ότι η ΕΕ είναι απόμακρη όσον αφορά τα καθημερινά του προβλήματα. 

«Αυτή η γραφειοκρατική εικόνα των Βρυξελλών πρέπει να αλλάξει. Ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι τυχαίος τόσο εδώ όσο και σε άλλα κράτη μέλη. Φυσικά, θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη την ιδιοσυγκρασία του μέσου Βρετανού, ιδιαίτερα του μέσου Άγγλου πολίτη, που λόγω ιστορίας είναι πιο ευρωσκεπτικιστής από τον άλλο μέσο Ευρωπαίο», αναφέρει.  

Σε κάθε περίπτωση, λέει ο Υπατος Αρμοστής, δημιουργούνται, όντως, κάποιες φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ  και άλλα κράτη μέλη θα ταρακουνηθούν κάπως και είναι ακριβώς εδώ που οι 27 θα πρέπει να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στην ΕΕ. 

«Παράλληλα, η διαδικασία περαιτέρω εκδημοκρατισμού της ΕΕ, που βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, πρέπει να συνεχιστεί. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να νιώσει την ΕΕ κοντά του, ως σύμμαχο και όχι ως τιμωρό», σημειώνει.

Ειδικότερα για τον Πρωθυπουργό και το πώς ο ίδιος πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση ο Υπατος Αρμοστής σημειώνει πως πρόκειται περί έντιμου πολιτικού που σεβάστηκε πλήρως την ετυμηγορία του λαού του. 

«Εφόσον δεν πιστεύει σε μια διαδικασία αποχώρησης και στήριξε την παραμονή, η μόνη του επιλογή ήταν η παραίτηση», αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον κ. Ευριβιάδη, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να διαχειριστεί την όλη διαδικασία της εξόδου με σύνεση και προσοχή. 

«Ήδη, η βρετανική λίρα δέχεται σημαντικές πιέσεις. Οι αγορές είναι ανήσυχες. Θα πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για ομαλοποίηση της κατάστασης οικονομικά και πολιτικά», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top