Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως το καθεστώς του Ευρωπαίου πολίτη συνεχίσει να ισχύει και να αναγνωρίζεται στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, και το Υπουργείο Εξωτερικών θα εργαστεί προς αυτό το σκοπό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο κ. Κασουλίδης είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα ασχοληθεί με το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, υπό την έννοια ότι με τη Συνθήκη Προσχώρησης υπήρξαν δυο συμφωνίες, μια μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου και μια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, ώστε το καθεστώς του Ευρωπαίου πολίτη να ισχύει και να αναγνωρίζεται στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων. “Αυτό θα το διευθετήσουμε ανάλογα. Έχουμε δυο χρόνια μπροστά μας”, σημείωσε.
Ερωτηθείς για τα βήματα που θα γίνουν σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου σε διμερές επίπεδο, με δεδομένους τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “γνωρίζουμε το περιεχόμενο των φακέλων μας για όλα αυτά τα θέματα. Τα περισσότερα θα λυθούν σε επίπεδο ΕΕ - οικονομικά, εμπορικά, τραπεζικού συστήματος κοκ”.
Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε πως “η ΕΕ οφείλει να επιδείξει όχι απλώς ψυχραιμία, αλλά (και) μιαν ώριμη, σταθερή στάση που να δείχνει ότι έχει στα χέρια της τον έλεγχο των εξελίξεων, παράλληλα επιδεικνύοντας συνέχεια και ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων”.
Αναφερόμενος στο χρόνο που θα χρειαστεί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το διάδοχο του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, όπως είπε, θεωρείται πλέον υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως “το κενό που υπάρχει και η αβεβαιότητα θα έχουν συνέπειες και στις αγορές και στην κοινή γνώμη όλων των κρατών μελών, και επομένως επί του θέματος αυτού πρέπει να ληφθούν εκατέρωθεν αποφάσεις”.
Είπε ακόμη πως οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι συνέρχονται στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, θα δώσουν οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα εργαστεί, επιδεικνύοντας την πλήρη ετοιμότητά της να γνωρίζει και να καταρτίσει επακριβώς τα επόμενα βήματα. Θα διεξαχθεί και μια άτυπη συζήτηση μεταξύ των 27 και επομένως για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να αναμένουμε το αποτέλεσμα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε τρεις ημέρες, πρόσθεσε.
Σε3 ό,τι αφορά τη συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στην παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η βασική από όλους τοποθέτηση ήταν περίπου όπως η δική του αντίδραση, μπαίνοντας στη συνεδρία του Συμβουλίου, και αφορούσε την ανάγκη να επιδειχθεί από όλους μας σεβασμός προς την απόφαση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου, “παρόλο το για μας λυπηρό γεγονός της απόφασης”.
Είπε ακόμη πως έγινε “παράκληση από τους περισσότερους όπως η διαδικασία με την οποία θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινήσει το συντομότερο”, και υπενθύμισε πως υπάρχει πρόνοια στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τον τρόπο που αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Θα χρειαστεί μια περίοδος δυο ετών για αυτή την κατάληξη, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως εν τω μεταξύ σε αυτή την περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ, και ο ευρωπαϊκός νόμος και οι υποχρεώσεις ισχύουν για το κράτος μέλος, μέχρι την τελική αποχώρηση.
“Ασφαλώς αναγνωρίζουμε ότι μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Κάμερον και μέχρι την εκλογή νέου Πρωθυπουργού, που όπως φαίνεται θα γίνει με αλλαγή του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, και την ανάθεση σε αυτόν της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αυτό θα πάρει κάποιον χρόνο”, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης, πρόσθεσε, και το γεγονός ότι ο κ. Κάμερον πλέον θεωρείται υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, και δεν έχει όρους εντολής για το πώς θα γίνει, και για ποια θέματα θα γίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
“Το κενό που υπάρχει και η αβεβαιότητα θα έχουν συνέπειες και στις αγορές και στην κοινή γνώμη όλων των κρατών μελών και επομένως επί του θέματος αυτού πρέπει να ληφθούν εκατέρωθεν αποφάσεις”, τόνισε ο κ. Κασουλίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “η κατεύθυνση που υπάρχει και η επιδίωξή μας θα είναι ότι το καθεστώς του Ευρωπαίου πολίτη πρέπει να συνεχίσει να ισχύει, όπως αυτό έχει τύχει διαπραγμάτευσης και εφαρμογής κατά την Συμφωνία της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και κατά τη διμερή συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου”.
Ερωτηθείς για τα βήματα που θα γίνουν σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου σε διμερές επίπεδο, με δεδομένους τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “γνωρίζουμε το περιεχόμενο των φακέλων μας για όλα αυτά τα θέματα. Τα περισσότερα θα λυθούν σε επίπεδο ΕΕ - οικονομικά, εμπορικά, τραπεζικού συστήματος κοκ”, ανέφερε, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις.
“Αν κάτι είναι ανησυχητικό είναι η πτώση της στερλίνας. Αυτό όμως δεν εξυπακούει ότι αυτή η χαμηλή τιμή που της αποδίδουν σήμερα οι αγορές θα παραμείνει χαμηλή. Αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.
Σημείωσε εξάλλου πως “ήδη έχουν προπωληθεί όλα τα τουριστικά πακέτα για το φετινό καλοκαίρι, και επομένως εκ πρώτης όψεως, όπως έχει πει ο Υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Εν τω μεταξύ τα δυο χρόνια που θα μεσολαβήσουν θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες”, επεσήμανε
Αναφερόμενος στο θέμα των Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν νομίζει να επηρεαστεί οποιοσδήποτε φοιτητής ο οποίος ήδη σπουδάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τα δίδακτρά του.
Στο μέλλον θα διαφανεί ποιες θα είναι οι διαθέσεις από πλευράς των βρετανικών πανεπιστημίων και της βρετανικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή η πολιτική που ισχύει είναι η ισότητα στην καταβολή διδάκτρων μεταξύ όλων των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή και των Βρετανών και των μη Βρετανών Ευρωπαίων πολιτών, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της παραμονής Κυπρίων μη μονίμων κατοίκων Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα, ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε πως η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και έχει άλλο καθεστώς όσον αφορά αυτό το θέμα. Όσοι εργάζονται σήμερα έχουν άδεια ασκήσεως εργασίας και δεν επηρεάζονται, ανέφερε.
Για τους Κύπριους Βρετανούς υπηκόους, είπε πως θα τύχουν της ίδιας τύχης και μεταχείρισης με τους υπόλοιπους Βρετανούς υπηκόους.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις