ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ. Φωτίου: «Δραματική μείωση λειψάνων Ελληνοκύπριων αγνοουμένων»

Φ. Φωτίου: «Δραματική μείωση λειψάνων Ελληνοκύπριων αγνοουμένων»

Στη δραματική μείωση του αριθμού λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα πλαίσια του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Πέτρου Κυριάκου του Φίλιππου.

Στην ομιλία του στην κηδεία που τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ.

«Ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων να μην πληροφορηθούν ποτέ την τύχη των δικών τους», προειδοποίησε.

Δήλωσε παράλληλα ότι η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων δεν αποτελεί πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

«Η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους», τόνισε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας.

«Αυτό αποτελεί, όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και καθήκον σε όλους αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», ανέφερε.

Η Κυβέρνηση, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα συνεχίσει το δύσκολο, μα συνάμα ιερό αγώνα, ευελπιστώντας ότι έστω και μετά από μισό αιώνα θα τερματιστεί η αναλγησία που επιδεικνύει η κατοχική δύναμη και σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Αναφέροντας ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα η Τουρκία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αναλώνει το χρόνο με τακτικισμούς, υποσκάπτοντας την κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για επίτευξη προόδου, σημείωσε ότι παραμένουν αγνοούμενοι οι περισσότεροι από όσους χάθηκαν τα ίχνη τους το 1974.

«Η μη επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρου και η συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων, οφείλεται αποκλειστικά στη στάση της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη τόσο για την πρόκληση της τραγωδίας ειδικά με τους αγνοουμένους, όσο και για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επίλυσής του», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θυσία του Πέτρου Κυριάκου, είπε ότι στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κυριάκου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Ήταν τοποθετημένος στον 3ον Λόχο του 398 Τάγματος Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στην Κυθρέα.

Από την αρχή της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής, δηλαδή από τις 20 Ιουλίου μέχρι και την επομένη, όλοι οι άνδρες της μονάδας του Κυριάκου έλαβαν μέρος στις μάχες για έλεγχο των τουρκοκυπριακών χωριών, Επηχώ, Πέτρα του Διγενή και Τζιάος.

Στις 22 Ιουλίου το πρωί, δέκα από τους άνδρες του λόχου, οι οποίοι ήταν χειριστές οπλοπολυβόλου, συμπεριλαμβανομένου και του Κυριάκου, επιλέγηκαν από τον Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου για την επάνδρωση θέσεων στα υψώματα της περιοχής Δικώμου, μαζί με άλλους εφέδρους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ισχυρές τουρκικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από την πολεμική τους αεροπορία αλλά και μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στα υψώματα της περιοχής Δικώμου.

Ακολούθησαν σφοδρές αλλά άνισες μάχες. Ένεκα της αριθμητικής υπεροχής των εισβολέων, αλλά κυρίως λόγω της υπεροπλίας τους, διατάχτηκε οπισθοχώρηση. Με οδηγίες του Ταγματάρχη Τάσου Μάρκου οι άνδρες του τάγματος κινήθηκαν προς τα φορτηγά τα οποία βρισκόντουσαν πλησίον του Δικώμου, με τα οποία και μετέβηκαν στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Ο Κυριάκου δεν τους ακολούθησε. Τα ίχνη του έκτοτε χάθηκαν και περιλήφθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων.

«Αγνοούμενος παραμένει και ο Τάσος Μάρκου που δίκαια κέρδισε για τον ηρωισμό και την προσφορά του στην πατρίδα τον τίτλο του θρύλου της Κυπριακής Ελευθερίας. Εκεί στα βουνά του Πενταδακτύλου μαζί με τον Τάσο Μάρκου και τον Πέτρο Κυριάκου πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού αγωνιζόμενοι για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ιδιαίτερης μας πατρίδας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Τελικά, μετά από πληροφορίες και στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, εντοπίστηκε το 2011 σε σημείο της περιοχής Δικώμου ομαδικός τάφος, στον οποίο ανευρέθηκαν και τα οστά του ήρωα που κηδεύεται σήμερα, 42 χρόνια μετά τις σκληρές μάχες που διεξήχθησαν εκεί.

«Στη μνήμη του Πέτρου Κυριάκου και των άλλων νεκρών συμπολεμιστών του, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ. Αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε εμείς και να διεκδικούμε τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας, σε μια προσπάθεια να δικαιώσουμε και τη δική τους θυσία», κατέληξε ο κ. Φωτίου.


ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top