ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Kομισιόν ενέκρινε το ιταλικό πρόγραμμα προληπτικής ρευστότητας στις τράπεζες

Η Kομισιόν ενέκρινε το ιταλικό πρόγραμμα προληπτικής ρευστότητας στις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε ένα πρόγραμμα που κατήρτισε η κυβέρνηση της Ιταλίας προληπτικά, για τη χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης, όπως δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ιταλία είχε ζητήσει την προληπτική ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, παρότι η Επιτροπή θεωρεί πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάγκη» να χορηγηθεί ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016.

Παρόμοια προγράμματα χορήγησης εγγυήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το ιταλικό πρόγραμμα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις.

Η Ρώμη έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο οι ιταλικές τράπεζες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των οποίων ανέρχεται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ —ισούται δηλαδή με το ένα τρίτο του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη— να βρεθούν αντιμέτωπες με επιθέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που στοιχηματίζουν στη συνέχιση της αναστάτωσης των αγορών, η οποία κλιμακώθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την 23η Ιουνίου, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δίκιο στην Ιταλία, με την απόφαση της Κομισιόν για προληπτικό πρόγραμμα ρευστότητας υπέρ της στήριξης των τραπεζών», μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Πρόκειται φυσικά, για ευθεία αναφορά στην πρόσφατη αντιπαράθεση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, για το αν μπορούν να υπάρξουν έκτακτου είδους παρεμβάσεις προς στήριξη του τραπεζικού τομέα, για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες εξαιτίας του Brexit.

Παράλληλα, ο ιταλικός τύπος αναφέρεται και στην νέα συνεργασία ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και τον Ματτέο Ρέντσι, με διακηρυγμένο στόχο να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες και στο μέλλον της Ένωσης. Πηγές της γαλλικής Προεδρίας, χαρακτηρίζουν το νέο αυτό διευρυμένο διευθυντήριο, «πολύ ομοιογενές», από την στιγμή που «δεν υπήρξαν διαφορετικές αποχρώσεις στον τρόπο και στο ύφος προσέγγισης των κύριων προβλημάτων».

Όσο για την διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ρώμη και το Βερολίνο για το bail in, πολλοί παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν αν, μετά την σχετική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λήξει και κάθε είδος φραστικής διαμάχης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για την απάντηση του Ιράν και οι κίνδυνοι για το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα είναι και επίσημα νεκρός. Ο Νασράλα ο οποίος ανέλαβε τη θέση στην κεφαλή, σε μία από τις πιο επικίνδυνες και ισχυρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο το 1992, εξουδετερώθηκε από ακόμη μία απόλυτα στοχευμένη επίθεση των ισραηλινών μαχητικών στα νότια προάστια της Βηρυτού έχοντας πάντως καταφέρει να γιγαντώσει σε κάθε επίπεδο τη Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top