ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πανεπιστήμιο Frederick και Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διημερίδα για τις Διεθνείς Εξελίξεις.

Πανεπιστήμιο Frederick και Πάντειο Πανεπιστήμιο: Διημερίδα για τις Διεθνείς Εξελίξεις.

Στο επίκεντρο το νέο, σημαντικό μεταπτυχιακό «Διεθνείς Σπουδές»

Σε μία ειδική διημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού τα δύο συνεργαζόμενα Ακαδημαϊκά ιδρύματα αναλύθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί  του Πανεπιστημίου Frederick και του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδικό προσκεκλημένο κοινό τις ηγεσίες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς αντίστοιχα, κατέθεσαν τις σκέψεις τους και ανέπτυξαν θέσεις και προβληματισμούς για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις, και τις στρατηγικές που θα πρέπει να αναπτύξουν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αφού σκιαγράφησε το πλαίσιο των προβληματισμών που θα ακολουθήσουν, ανήγγειλε το ειδικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνείς Σπουδές». Ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2016, και στοχεύει στην υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση σε ένα από τα πιο περίπλοκα γνωστικά αντικείμενα της εποχής μας, αυτό των Διεθνών Σχέσεων και της περιπλοκότητας που τις χαρακτηρίζει, ειδικά στην εξαιρετικά ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή μας.

Στη συνέχεια και λίγο πριν κλείσει τον χαιρετισμό του, ανήγγειλε την σημαντική προσφορά σε υποτροφίες για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Frederick, ειδικά για μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και την Εθνοφρουρά. Πρόκειται για περίπου 50 υποτροφίες συνολικά, που καλύπτουν από το 30% έως και το 100% των διδάκτρων.

Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο οποίος παρά την επιθυμία του δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω υποχρεώσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Μυλωνάς. Ο κ. Μυλωνάς μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου Frederick και της συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκφράζοντας τη θέση πως η ανάπτυξη των προβληματισμών γύρω από τα καίρια ζητήματα του καιρού μας αλλά και της περιοχής μας είναι κρίσιμης σημασίας.

Χαιρετισμό στις εργασίες της ημέρας απεύθυνε επίσης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ο οποίος αφού αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις για την Αστυνομία επεκτάθηκε  στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το Σώμα στην εποχή μας, έναν ρόλο που ξεφεύγει κατά πολύ από την καταπολέμηση του «απλού» ποινικού εγκλήματος, καθώς πλέον παγκοσμιοποίηση, διαδίκτυο και τρομοκρατία έχουν αλλάξει ριζικά το σκηνικό.

Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου, χαιρέτησαν ο Υπουργός Αμύνης κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ κ. Γεώργιος Μπασιακούλης.

Και στις δύο ημέρες, αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησαν οι εισηγήσεις.

Μίλησαν:

Ο κ. Κολιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών και Διεθνούς Πολιτικής από το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , με θέμα:

«Νοτιοανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή: Στρατιωτική Στρατηγικής και Εθνικό Συμφέρον» 

 Ο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και  Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Η διεθνοπολιτική συγκυρία, οι εξελίξεις στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή: Συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο»

Ο Γρηγόριος Τσάλτας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην Πρύτανης και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Ζητήματα Νοτιοανατολικής Μεσογείου: Ο παράγοντας της ενεργειακής ασφάλειας».

Τέλος, μίλησε ο κ. Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Frederick με θέμα: « Η Κύπρος στο σταυροδρόμι γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών εξελίξεων: Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό πρόβλημα.»

Και στις δύο ημέρες, το ενδιαφέρον του ειδικού ακροατηρίου ήταν εξαιρετικά ανεβασμένο, κάτι που φάνηκε από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε. Στο τέλος των δύο σεμιναρίων όλοι όσοι συμμετείχαν έλαβαν ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει, θα συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικό ακαδημαϊκό έργο τόσο μέσα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και προς τα έξω, καθώς και τα δύο ιδρύματα συμπίπτουν απόλυτα στη άποψη για την ανάγκη της διασποράς της γνώσης και της κατάθεσης προβληματισμών και εισηγήσεων για τα δύσκολα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top