ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης – Οι τ/κ αντιδρούν σε ενδεχόμενη επιστροφή της Μόρφου

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης – Οι τ/κ αντιδρούν σε ενδεχόμενη επιστροφή της Μόρφου

«Αστεία τα αιτήματα για επιστροφή της Μόρφου - Τους κτύπησε ο καύσωνας του Ιουλίου» - Η προκλητική δήλωση τουρκοκύπριου πολιτικού!

Tο εδαφικό είναι ένα ευαίσθητο και βαθύ θέμα στις διαπραγματεύσεις και θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα και σε μια σωστή βάση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα το εδαφικό με κανένα τρόπο, ούτε τα θέματα επανεγκατάστασης και ποσοστώσεων, συζητήθηκαν. Το να μεταφέρονται μέσω του Τύπου θέματα που δεν έχουν συζητηθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν είναι σωστό, σημείωσε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με είδηση του “Μπαϊράκ” ο κ. Μπουρτζιού κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται εντατικές διαπραγματεύσεις πάνω σε 4 κεφάλαια, διαδικασία που μόλις ολοκληρωθεί θα περάσουν στον πέμπτο κεφάλαιο που είναι το εδαφικό. Δεν βρίσκουμε σωστό να συζητούμε δημόσια, μέσω του Τύπου και της κοινής γνώμης, υπό τη μορφή πολεμικών δηλώσεων, αυτό το θέμα, σημείωσε.

Και παλαιότερα, συνέχισε, η “ε/κ διοίκηση” - όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση – είχε προβάλει την επιστροφή της Μόρφου συσχετίζοντας τη με το σχέδιο Ανάν, ωστόσο ήταν δικές τους δηλώσεις. Εχουν ενημερώσει (ως τ/κ πλευρά), ανέφερε,ότι δεν είναι σωστό να παίρνεις από το σχέδιο Ανάν αυτά που σε συμφέρουν και τα άλλα να μην τα υπολογίζεις.

Υπενθύμισε δε την απάντηση που είχε δώσει ο Μουσταφά Ακιντζί την προηγούμενη φορά που ήρθε και πάλι το θέμα στο προσκήνιο, ότι από την περίοδο του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα “έχει περάσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες και οι εδαφικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει στο σχέδιο πλέον δεν μπορεί να υπολογίζονται το ίδιο.

Ως “κυβέρνηση” της “ΤΔΒΚ” υπενθυμίζουμε στον ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη ακόμη μία φορά ότι η Μόρφου είναι μια “επαρχία” της “ΤΔΒΚ” και δεν τίθεται θέμα επιστροφής της, αναφέρει στην δική του γραπτή δήλωση ο “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκουργκιούν.

Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι ο τ/κ “λαός” ξέρει πολύ καλά πως η ε/κ πλευρά είναι το μοναδικό εμπόδιο στην μη εξεύρεση λύσης και στο να μην μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην εδώ και πάνω από μισό αιώνα διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Γι` αυτό το λόγο, συνέχισε, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξηγεί σε κάθε ευκαιρία με επιμονή ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και οι ε/κ ηγέτες πριν από αυτόν, δεν έχει πρόθεση για λύση του Κυπριακού. Ο Αναστασιάδης, είπε, που συχνά δηλώνει ότι το 2016 προβλέπεται να είναι η χρονιά λύσης για το νησί, στην συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μόρφου και την αντιπροσωπεία του Δήμου, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει λύση, με τη δήλωσή του ότι εάν δεν επιστραφεί η Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Δεν μπορεί καν να ονειρευτεί μια συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη, στις παραμέτρους των ΗΕ, με την νοοτροπία της απόσυρσης του τουρκικού στρατού που διασφαλίζει την ειρήνη και την ευμάρεια στο νησί από το 1974 μέχρι σήμερα – όπως υποστήριξε – το να επιστρέψουν πίσω οι πολίτες που ήρθαν από την Τουρκία και μένουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και χρόνια αναγνωρίζοντάς τα ως πατρίδα, τον διαχωρισμό της Καρπασίας, την επιστροφή ολόκληρων των Βαρωσίων, χωριών της νότιας Μεσαορίας και τώρα την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Εδώ και 42 χρόνια η Μόρφου έγινε η πατρίδα που ζωντάνεψαν με τον ιδρώτα τους οι Τ/κ και έγιναν πολλές επενδύσεις στην περιοχή για την ευμάρεια και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του “λαού”, οι οποίες επενδύσεις έγιναν στο πλαίσιο της βούλησης και της αποφασιστικότητας των “κυβερνήσεων” της “ΤΔΒΚ” και αυτό θα συνεχιστεί, ανέφερε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν λέγοντας πως αυτό πρέπει να το γνωρίζουν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και Δήμαρχος της Μόρφου.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι “θέλουμε να πιστεύουμε πως τα αστεία αιτήματα για την επιστροφή της Μόρφου ή τον τερματισμό των επενδύσεων στην περιοχή πηγάζουν από τον καύσωνα του Ιουλίου από τον οποίο δεν μπόρεσαν να προστατευτούν”.

Σε δηλώσεις του για το θέμα εξάλλου, ο “βουλευτής” Λευκωσίας του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να μην υπάρξουν “καταστροφικές ανησυχίες” στην περιοχή της Μόρφου να δώσει την “απαιτούμενη απάντηση” στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην δική του γραπτή δήλωση ο γνωστός για τις σκληρές του θέσεις στο Κυπριακό, Τατάρ, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στη δήλωση του "ε/κ ηγέτη" πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς της Μόρφου. “Είναι ξεκάθαρη η άποψή μας, η λύση στην οποία θα καταλήξουμε στην Κύπρο πρέπει να λαμβάνει υπόψην τις πραγματικότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, η λύση που θα βρεθεί δεν θα φέρει την ειρήνη, αντιθέτως θα αποτελέσει τη βάση για νέες και πολύ επικίνδυνες συγκρούσεις”. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top