ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Έιντε: Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως “απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” ως προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας τους για την επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό εντός του 2016, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Μετά το πέρας της συνάντησης που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Έιντε έκαμε λόγο για μια μακρά και ουσιαστική συνάντηση.

Είπε, επίσης, ότι από τις έξι συνολικά συναντήσεις που θα έχουν οι ηγέτες τον Ιούλιο επί όλων των βασικών ζητημάτων, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής οι τρεις και απομένουν άλλες τρεις συναντήσεις.

«Αυτό που θέλω να πω για αυτή τη φάση είναι ότι βρισκόμαστε πραγματικά στην καρδιά όλων των θεμάτων”, είπε και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να μην είχαν συζητηθεί στο επίπεδο των δύο ηγετών, αλλά περισσότερο στο επίπεδο των διαπραγματευτών. “Αυτό είναι πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό”, σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως “απλώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” ως προς την ικανοποίηση της φιλοδοξίας τους για την επίτευξη μιας διευθέτησης εντός του 2016.

Είπε επίσης ότι ο χρόνος έχει ουσιαστική σημασία και πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί ο Ιούλιος “για να δούμε πόσα μπορούμε να κάνουμε σ' αυτή τη φάση”.

Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία των ηγετών, όχι η υπόσχεση, είναι να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη διευθέτησης το 2016 και αυτό είναι ήδη σχετικά νωρίς.

Ανέφερε ότι δουλεύουν γύρω από αυτό το σκεπτικό “και νομίζω ότι δουλεύουμε καλά. Η διάθεση είναι καλή, οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έρχονται με εποικοδομητικές ιδέες, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει”, κατέληξε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας Baris Burcu, ο λεγόμενος σύμβουλος για τη διπλωματία και την ΕΕ Erhan Ercin και ο λεγόμενος σύμβουλος για θέματα Ιστορίας και Πολιτικών Υποθέσεων Meltem Onurkan Samani.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ - Δες αν κέρδισες

• Καύσιμα: Τι συμβαίνει με τις διαφοροποιήσεις στις τιμές; - «Οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες»

• Μαρινέλλα: Όλοι προσεύχονται για τη σπουδαία ερμηνεύτρια – Κύμα συμπαράστασης και αγάπης στα social media

• Κάμερες σε σχολεία: «Έπιασαν» δουλειά και «τσάκωσαν» τους πρώτους παραβάτες - Πότε θα λειτουργήσουν ακόμα πενήντα

• Σε απόγνωση 87χρονη: Κινδυνεύει να την πετάξουν στο δρόμο - Είχε ξοφλήσει το σπίτι της πριν 22 χρόνια

• Βρετανία: Άνδρας σκότωσε και διαμέλησε 38χρονη με την σύντροφό του - Είχε σκοτώσει και στο παρελθόν



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Reuters: Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών

Την ετοιμότητά του 'ακόμη και σήμερα' να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top