Ο ετήσιος διδακτικός χρόνος των καθηγητών είναι μικρότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ ταυτόχρονα έχουν τους υψηλότερους μέσους μισθούς σε σύγκριση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος των απαλλαγών που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς από το διδακτικό χρόνο ζητά εκ νέου η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη ταχείας ανάθεσης και ολοκλήρωσης ανεξάρτητης μελέτης, δεδομένου του ότι σήμερα ο ετήσιος διδακτικός χρόνος των καθηγητών είναι μικρότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, περίπου στο 70% αυτού.
Σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα και επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή ημερομηνίας 7 Ιουλίου για το θέμα, στην οποία μεταξύ πολλών άλλων γράφει σε σχέση με το περιεχόμενο της Έκθεσης «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2013) ότι όπως αναφέρεται «ρητά στην εν λόγω έκθεση `οι υψηλότεροι μέγιστοι μισθοί σε σύγκριση με το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφανίζονται στην Κύπρο (282%)…`».
Προφανώς, προστίθεται στην επιστολή, «είναι και αυτό ένα ακόμη παράδειγμα της αντίστασης για εξορθολογισμό».
Η επιστολή συνεχίζει σημειώνοντας ότι «από τα στοιχεία που παρατίθενται στην υπό αναφορά έκθεση, προκύπτει επίσης αβίαστα ότι στην Κύπρο οι εν λόγω μισθοί είναι πολλαπλάσιοι του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως ακριβώς είχαμε αναφέρει στην επιστολή μας ημερ. 21.6.2016), αφού σύμφωνα και με τον σχετικό πίνακα που παρουσιάζεται, σε 7 χώρες ο μέγιστος μισθός είναι κατώτερος του αντίστοιχου κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ σε 22 χώρες (περιλαμβανομένων και των 7 που προαναφέρθηκαν) ο μέγιστος μισθός είναι ίσος ή μικρότερος από 1.5 φορές του αντίστοιχου κατά κεφαλήν εισοδήματος».
Αυτό, προστίθεται, «σε αντιπαραβολή με τις 2.8 φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα για την Κύπρο, τον υψηλότερο μέγιστο μισθό, σύμφωνα με την υπό αναφορά έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υπενθυμίζουμε σχετικά προηγούμενες προς εσάς επισημάνσεις μας, όπως αναφορικά με την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2013), η οποία αναφέρει, έστω και αν διαφωνείτε με τις εισηγήσεις της, το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ανεξάρτητες μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα, γεγονός που και πάλι θορυβεί ιδιαίτερα».
«Τονίζω και πάλιν, προς αποφυγή διαστρέβλωσης των προθέσεων μας από τρίτους, ότι η αναφορά μας στο ύψος των μισθών θα πρέπει να ιδωθεί μόνο ως προς την ανάγκη εξορθολογισμού του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας και όχι για μείωση μισθών», υπογραμμίζεται.
Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημερώνει ότι «απαντώντας σε επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος είχε προβάλει την άποψή ότι το θέμα δεν χρήζει οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 76 του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να είναι ξεκάθαρη η δυνατότητα θέσπισης δευτερογενούς νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα».
«Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει, τώρα που επιβεβαιώθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του θέματος όπως η ίδια εξ αρχής υποστήριξε, ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα κινηθεί τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού η συμμόρφωση με τη νομιμότητα είναι πρώτιστη υποχρέωση των ασκούντων δημόσια εξουσία», αναφέρεται.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραμένει «στη θέση ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο τρίπτυχο Τεκμηρίωση - Νομιμότητα - Διαφάνεια».
«Η εξαγγελθείσα από τον Υπουργό ανάθεση ανεξάρτητης μελέτης, όπως είχε ζητήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία, που θα λάβει υπόψη τις υφιστάμενες μελέτες και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά το διδακτικό χρόνο και το χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών (δύο έννοιες σαφώς διακριτές μεταξύ τους), είναι η μόνη οδός για τη δέουσα τεκμηρίωση της όποιας ρύθμισης τελικά αποφασιστεί από την πολιτεία, με τον τρόπο που θα καθορίσει ο νομοθέτης», προστίθεται.
Το δε γεγονός, συμπληρώνεται, «ότι σήμερα ο ετήσιος διδακτικός χρόνος των καθηγητών (αριθμητική σύγκριση και μόνον) είναι σαφώς μικρότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (περίπου στο 70% αυτού) υπαγορεύει την ανάγκη ταχείας ανάθεσης και ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής, τα πορίσματα της οποίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν μαζί με τις όποιες τελικές αποφάσεις ληφθούν από την πολιτεία, ώστε να υπάρξει η αναγκαία διαφάνεια».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία «τονίζει με την ευκαιρία την εκτίμησή της στο έργο των εκπαιδευτικών και στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου σχολείου, ανάγκη από την οποία απορρέει η δική της παρέμβαση, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών που προορίζονται για την δημόσια παιδεία, με στόχο την αναβάθμισή της και την οικονομική, αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των δημοσίων πόρων».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις