Ευάλωτες τράπεζες λόγω Τουρκίας

Ευάλωτες τράπεζες λόγω Τουρκίας

Εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη διάβρωση της εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία είναι ξένες και κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, τον στρατό και το δικαστικό σώμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία για το 2015, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, με την UniCredit, την BBVA και την HSBC να έχουν τις μεγαλύτερες εργασίες ή επενδύσεις στη χώρα.

Η έκθεση της Γαλλίας ανέρχεται περίπου στα $40 δισεκατομμύρια, πέραν από διπλάσια της αντίστοιχης έκθεσης των ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ και η έκθεση της Γερμανίας ($15,4 δισ) και της Ιταλίας ($8,9 δισ) καταδεικνύουν πόσο πολλά έχουν να χάσουν οι ήδη εύθραυστες τράπεζες.

Ήδη η τουρκική οικονομία, η οποία θεωρείτο ως ελκυστική αγορά με ισχυρή ανάπτυξη και νεαρό πληθυσμό, παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες επιχείρησαν να πωλήσουν τις εργασίες τους στη χώρα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η βρετανική HSBC εγκατέλειψε τα σχέδιά της να πωλήσει τις εργασίες της λόγω χαμηλών προσφορών. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, κάνει σκέψεις να πωλήσει την θυγατρική της Denizbank.

Και η Unicredit έχει ενημερώσει ότι θα μειώσει τα μερίδιά της στις θυγατρικές της στην Τουρκία, περιλαμβανομένης και της Yapi Kredi.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, τα πρόσφατα γεγονότα θα καταστήσουν τη εξεύρεση αγοραστή πολύ δυσκολότερη.

KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE