Η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της αναφέρει πως είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση της ανεργίας που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά κυρίως στην αποχώρηση ανέργων από την αγορά εργασίας, που είτε μεταναστεύουν είτε έχουν κουραστεί να αναζητούν πλέον εργασία.
Αναφορά γίνεται και στην συνέντευξη της Επιτρόπου Απασχόλησης, Μ.Τάισεν στο ΚΥΠΕ, η οποία δήλωσε ότι στη μείωση που παρουσιάζει η ανεργία στη χώρα μας, συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι οι άνεργοι είτε μεταναστεύουν από την Κύπρο είτε έχουν απογοητευτεί και αποθαρρυνθεί και δεν αναζητούν πλέον εργασία.
Οι παραδοχές αυτές της αρμόδιας Επιτρόπου της Ε.Ε, σημειώνει η ΠΕΟ, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις αναλύσεις που δημοσίευσε από τις αρχές του περασμένου Μάη το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και τις οποίες «κάποιοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν, ακόμα και να τις απαξιώσουν».
Σήμερα όμως, τονίζει η ΠΕΟ, τα δεδομένα σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας:
«Το εργατικό δυναμικό είναι μειωμένο κατά είκοσι χιλιάδες άτομα το α΄ τρίμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015».
Ταυτόχρονα με τη μείωση που παρουσιάζει η ανεργία, υπάρχει μείωση και των ατόμων που εργάζονται.
Τα άτομα που δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 χιλιάδες σε σχέση με πέρσι.
«Η Κύπρος παραμένει η 4η χώρα με τη πιο ψηλή ανεργία σε όλη την Ε.Ε, στους νέους την 6η χειρότερη θέση με ποσοστό 29,8 % και την χειρότερη θέση στην ΕΕ στο ρυθμό αύξησης της μετανάστευσης και της μακροχρόνιας ανεργίας όπου 2 στους 3 παραμένουν άνεργοι πέραν των 6 μηνών».
Παράλληλα, σημειώνεται, όσοι εργάζονται, βλέπουν τους μισθούς τους να κατρακυλούν και τις συνθήκες εργασίας τους να χειροτερεύουν. Είναι αυτές οι πραγματικότητες που εξηγούν δυστυχώς και τις αιτίες που στην Κύπρο καταγράφεται η μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε όλη την Ε.Ε.
«Ο εξαναγκασμός, των νέων ανθρώπων κυρίως, σε μετανάστευση και η αδρανοποίηση πολλών ανέργων λόγω απογοήτευσης να ψάχνουν μάταια για δουλειά, δεν σηκώνει ούτε πανηγυρισμούς, ούτε δικαιολογεί κλίμα ευφορίας. Αντίθετα. Σηκώνει μεγάλο και βαθύ προβληματισμό και περισυλλογή για το που οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία με την επιμονή στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας», συμπληρώνει η ΠΕΟ.
Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και πραγματική αύξηση της απασχόλησης, σημειώνεται, δεν μπορεί να γίνει με ωραιοποίηση της κατάστασης - στο μόνο αποτέλεσμα που οδηγεί είναι, όπως διαπιστώνεται, στη διαιώνιση του προβλήματος και στο βάθεμα των κοινωνικών αδιεξόδων και ανισοτήτων.
Πρώτιστα, σημειώνεται, χρειάζεται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη λογική της σκληρής λιτότητας και να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης, που να δημιουργούν πραγματικά τις συνθήκες για νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
«Διαφορετικά, θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη για την αδρανοποίηση και τη μετανάστευση των ανέργων, που δημιουργεί η απαθής παρακολούθηση της διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις