ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Μια πόρτα ανοίγει, ωστόσο, 100 άλλες παραμένουν κλειστές

Κυπριακό: Μια πόρτα ανοίγει, ωστόσο, 100 άλλες παραμένουν κλειστές

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε μία και μόνο παράμετρο μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων στο Κυπριακό. Ο ρόλος της Τουρκίας σε περίπτωση λύσης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν φαίνεται να απασχολεί όσους θα έπρεπε.

Του Χαράλαμπου Ζάκου

Συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς θα επηρεαστεί το Κυπριακό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ωστόσο, αφήσαμε την ουσία στην άκρη.

Η ραχοκοκαλιά του κράτους που θα δημιουργηθεί, πρέπει να αποτελείται μόνο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η οποιαδήποτε μεσολάβηση «μητέρων πατρίδων» θα αποτελεί μέγα λάθος. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που έχει διαφανεί και από την δική μας ιστορία.

Έχουμε αναλωθεί σε εξετάσεις άλλων κρατών με παρόμοιο πολίτευμα της διαφαινόμενης λύσης και έχουμε αμελήσει να ασχοληθούμε με το τι δείχνει η δική μας ιστορία. Η ανάμειξη Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο είχαν ολέθριες συνέπειες με αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή.

Πρώτο θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι το κεφάλαιο Τουρκία. Οι δηλώσεις του «υπεξ» των κατεχομένων για τον ρόλο της Τουρκίας στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων μετά την λύση δεν χωρούν αμφισβήτησης. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν την Τουρκία και το δείχνουν, ενώ ταυτόχρονα εμείς διαμηνύουμε την πλήρη απεξάρτηση μας από την Ελλάδα.

Η Κύπρος, με οποιοδήποτε σχέδιο λύσης, όσο ικανοποιητικό και αν είναι αυτό, δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και να προχωρήσει μπροστά, όσο η εμπλοκή της Τουρκίας θα μας εξουσιάζει.

Τα τελευταία γεγονότα ορίζουν ως επιτακτική ανάγκη την αλλαγή πλεύσης των συνομιλιών, με πρώτιστο στόχο, την συμφωνία και από τις δύο πλευρές για τουρκική απεμπλοκή από το Κυπριακό και παραμερισμού του ρόλου της σε ότι έχει να κάνει με ασφάλεια και πολιτική.

Μια χώρα, που στα σπλάχνα της ζει ο φανατικός ισλαμισμός, το βαθύ κράτος και πραξικοπήματα εν έτει 2016, δεν μπορεί να είναι ασφαλής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Εδώ βλέπουμε την Ε.Ε. να παγώνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ εμείς από την άλλη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τον ρόλο της στο δικό μας κράτος.

«Δεν είναι το βουνό μπροστά που μας καταβάλει, αλλά το χαλίκι στα παπούτσια μας», γι’ αυτό όλα θα αποτύχουν αν πρώτα δεν βγάλουμε το χαλίκι που ονομάζεται Τουρκία.  

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top