Σας «βάρεσε» το αλκοόλ; Φάτε παπουτσόσυκα!

Σας «βάρεσε» το αλκοόλ; Φάτε παπουτσόσυκα!

Φροντίστε μόνο να τα καθαρίσετε πριν την έξοδό σας, όταν ακόμα θα είστε νηφάλιοι γιατί αλλιώς «καήκατε»

Στην υψηλή διατροφική αξία των φραγκόσυκων και στην άγνωστη ιδιότητά τους να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης, αναφέρεται ανάρτηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η οποία υπογράφεται από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη.

Φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C
Όπως σημειώνει η κ. Σταματάκη: "Τα φραγκόσυκα, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150 γραμμάρια) αποδίδει 61 θερμίδες και μας δίνει 14 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 0,8 γραμμάρια λιπαρών. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τόσο σε αδιάλυτες όσο και σε διαλυτές (πηκτίνη).

Μια μερίδα φραγκόσυκου καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες. Ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στην πρόληψη κάποιων χρόνιων νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C καθώς ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη, όμως, αλλοιώνεται γρήγορα, καλό θα είναι να αποθηκεύετε τα φρούτα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και να τα αποφλοιώνετε πριν από την κατανάλωσή τους. Όσον αφορά στα μεταλλικά στοιχεία, τα φραγκόσυκα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Αξιοσημείωτη, δε, είναι και η περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι βεταλαίνες. Μάλιστα, μελέτες Ιταλών ερευνητών δείχνουν ότι οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμα, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις δράσεις, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες".

Προσοχή στις ανεπιθύμητες παρενέργειες
"Η βρώση φραγκόσυκων μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες για αυτό καλό θα ήταν να προσέχουν άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες", καταλήγει η ανάρτηση.

news247.gr 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Eurovision 2025: Η Αυστρία μεγάλη νικήτρια, 6η η Ελλάδα με την Klavdia - Αναλυτικά όσα έγιναν στον τελικό

Eurovision 2025: Η Αυστρία μεγάλη νικήτρια, 6η η Ελλάδα με την Klavdia - Αναλυτικά όσα έγιναν στον τελικό

Με ένα φαντασμαγορικό φινάλε ολοκληρώθηκε ο τελικός της Eurovision 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας, με την Αυστρία να ανακηρύσσεται μεγάλη νικήτρια του φετινού διαγωνισμού, ενώ η Ελλάδα με την Κλαυδία και το τραγούδι «Αστερομάτα», κατέκτησε την 6η θέση, σε μία πολύ σημαντική πρόκριση. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε το Ισραήλ, ενώ την τρίτη θέση η Εσθονία. Την 5αδα συμπλήρωσαν η Σουηδία και η Ιταλία. Δείτε πιο κάτω αναλυτικά όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό 

BEST OF TOTHEMAONLINE