ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πλούσιο το μενού των δικαστηρίων - Αεροπειρατεία, ανθρωποκτονίες, οικονομικό έγκλημα ανάμεσα στις σοβαρές υποθέσεις

Πλούσιο το μενού των δικαστηρίων - Αεροπειρατεία, ανθρωποκτονίες, οικονομικό έγκλημα ανάμεσα στις σοβαρές υποθέσεις

Σοβαρές υποθέσεις που αφορούν αεροπειρατεία, ανθρωποκτονίες, οικονομικό έγκλημα, διαφθορά, αλλά και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, θα συνεχίσουν να απασχολούν τα κυπριακά δικαστήρια μετά την ανάπαυλα των διακοπών με ορισμένες εκ των υποθέσεων να είναι ορισμένες μετά το δεκαπενταύγουστο.

Αρχή γίνεται από την υπόθεση έκδοσης του Ελντίν Μουσταφά. Στις 22 Ιουλίου η Επαρχιακός Δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου όρισε ως δικάσιμες τις 18 και 19 Αυγούστου στις 0900, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα και ο χρόνος στην υπεράσπιση του εκζητουμένου Ελντίν Μουσταφά να παρουσιάσει μάρτυρα υπεράσπισης τον καθηγητή E.G.H Joffe του London Metropolitan University.

Οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου έχουν ζητήσει από την Κύπρο την έκδοση του 59χρονου, ο οποίος στις 29 Μαρτίου είχε κρατήσει για αρκετές ώρες υπό ομηρεία αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, έχοντας αναγκάσει το πλήρωμα του αεροσκάφους που εκτελούσε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο να προσγειώσει το αεροσκάφος στην Κύπρο. Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος, είχαν αφεθεί σταδιακά ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στις 30/8 αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες για τις υποθέσεις ΣΠΕ Αγίας Φύλας

Στις 30 Αυγούστου, στις 0900, συνέρχεται εκ νέου το Κακουργιοδικείο Λεμεσού για τις τρεις υποθέσεις σύναψης δανείων από την πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, οπότε και αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες σε 13 συνολικά πρόσωπα.

Η πρώτη υπόθεση αφορά 9 δάνεια ύψους €4,5 εκ., η δεύτερη υπόθεση αφορά 11 δάνεια σχεδόν €12 εκ. και η τρίτη υπόθεση αφορά 9 δάνεια €4,57 εκ.

Το Σεπτέμβρη συνεχίζονται ΣΑΠΑ, ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ σε Πάφο και Λευκωσία

Στις 6 Σεπτεμβρίου στις 10:00 συνεχίζεται η υπόθεση ΣΑΠΑ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων 2, 3 και 5, Φειδία Σαρίκα, Ευστάθιου Ευσταθίου και Γιώργου Σιαηλή εξέφρασαν τη θέληση τους να υποβάλουν εισήγηση στο δικαστήριο ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση για τους πελάτες τους.

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου , Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής , αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εξάλλου, στις 20 Σεπτεμβρίου αρχίζει ουσιαστικά και η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση ανέρχεται στους 16, εκ των οποίων οι 13 αποτελούν φυσικά πρόσωπα και οι 3 νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

Προς ολοκλήρωση οδεύει η υπόθεση εναντίον Ρ. Ερωτοκρίτου και άλλων

Προς ολοκλήρωση οδεύει η ποινική υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, των δικηγόρων Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ.

Η διαδικασία της απολογίας των τεσσάρων κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου και ορίστηκαν η 23η και 27η Σεπτεμβρίου, στις 0900, για τις τελικές αγορεύσεις των δικηγόρων.

Για την υπόθεση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας. Οι Παναγιώτης Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο «Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ» αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της ενεργού δωροδοκίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων και των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Και οι 4 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, επίσης, τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε τον κ. Ερωτοκρίτου από την κατηγορία της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.

Στις 15/9 ο έλεγχος εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης Μπουλούτα – Φόρου

Αναβολή για τις 15 Σεπτεμβρίου στις 0900, έδωσε στις 23 Ιουνίου η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και παραπομπή της υπόθεσης της πρώην Λαϊκής στο Κακουργιοδικείο.

Μπουλούτας και Φόρος, τους οποίους ακόμη δεν έχουν εντοπίσει οι ελληνικές αρχές, υπέβαλαν την παραίτησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές της Marfin Investment Group όπως ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου από την εταιρεία.

Η κ. Χατζηκυριακού επέμεινε ότι τα εντάλματα πρέπει να εκτελεστούν, θεωρώντας ότι η ύπαρξη απόφασης του Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορά την απομείωση της υπεραξίας δεν ανατρέπει την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση των κ. Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου στην Κύπρο.

Οι συνήγοροι των άλλων δύο κατηγορούμενων, Νεοκλή Λυσσάνδρου και Παναγιώτη Κουννή εξέφρασαν δυσφορία για την ταλαιπωρία των πελατών τους, οι οποίοι παρευρίσκονται στις ακροάσεις.

Εξάλλου, με την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο καταβλήθηκε το 2007 από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου αναμένεται να ασχοληθεί από τον Οκτώβριο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η υπόθεση η οποία καταχωρήθηκε στις 25 Ιουλίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έχει οριστεί για παραπομπή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, η εταιρεία A.C Christodoulou Consultants ως νομικό πρόσωπο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας, ο Μιχάλης Φόλε και η Focus Maritime Corp, ως νομικό πρόσωπο.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό, δωροδοκία - δωροληψία και πράξεις που υποδηλούν διαφθορά.

Ξεχωριστές διαδικασίες για τους 3 γιατρούς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με χρηματισμό

Σε τρεις ξεχωριστές διαδικασίες θα εξετάσει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τις υποθέσεις των τριών γιατρών του δημοσίου που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με χρηματισμό, όπως αποφασίστηκε στις 6 Ιουλίου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής Γιαννάκης Κυαμίδης θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ωτορινολαρυγγολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Βασκιάν Σαχμπετεριάν στις 31 Οκτωβρίου και ο Διευθυντής της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δάφνης Αριστοδήμου στις 7 Νοεμβρίου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερα αδικήματα που αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δωροληψία από δημόσιο αξιωματούχο, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, καθώς και αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Γιαννάκης Κυαμίδης αφορούν την περίοδο 2008 - 2016 και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες φαίνεται να έλαβε το συνολικό ποσό των 13.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο Βασκιάν Σαχμπετεριάν, αφορούν την περίοδο 2010 - 2014 και το πόσο που έλαβε αγγίζει τις 13.000 ευρώ, ενώ για τον Δάφνη Αριστοδήμου τα αδικήματα που αντιμετωπίζει αφορούν την περίοδο 2008 -2011 και το ποσό που φέρεται να έλαβε είναι 3.000 ευρώ.

Αναμονή γνωμοδότησης Ανωτάτου στις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

Για τις 16 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί εκ νέου η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών που αφορά την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος το καλοκαίρι του 2012.

Κατά την τελευταία δικάσιμο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο και δικάζει την υπόθεση εδώ και πάνω από χρόνο, ανέβαλε την υπόθεση κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων εν αναμονή γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με νομικό ερώτημα που του έχει τεθεί κατά πόσον μπορεί να ασκήσει παρεμπίπτον έλεγχο σε σχέση με την εγκυρότητα της κανονιστικής διοικητικής πράξης (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), πάνω στην οποία εδράζεται η κατηγορία 2 της χειραγώγησης της αγοράς.

Το θέμα έχει οριστεί ενώπιον του Ανωτάτου στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Γιάννης Κυπρή, Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Εξάλλου, για τις 16 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί και η δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και έξι πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά την εξαγορά ελληνικών ομολόγων το 2010, λόγω του ότι διαφαίνεται να εγείρονται παρόμοια θέματα.

Οι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και έξι φυσικά πρόσωπα, τα τότε ανώτατα διευθυντικά στελέχη Ανδρέα Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της τράπεζας Ανδρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρης και Κώστας Χατζήπαπας.

Τρία ειδεχθή εγκλήματα δικάζουν τα Κακουργιοδικεία Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λεμεσού

Στις 5 Σεπτεμβρίου αρχίζει η δίκη έξι κατηγορούμενων ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου για την πολύκροτη υπόθεση του φονικού στην Αγία Νάπα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για 26 αδικήματα μεταξύ των οποίων της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, φόνου εκ προμελέτης, συνωμοσίας για φόνο, απόπειρας φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών, κατοχής, μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών υλών, κλοπής, εμπρησμού και συνέργεια μετά τη διάπραξη.

Κατηγορούμενοι είναι ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Benny 39 χρόνων, ο Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων, ο Loy Dejan 42 χρόνων, η Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, η Σωτήρα Νεοφύτου 30 χρόνων και ο Χαράλαμπος Ανδρέου 32 χρόνων.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το βράδυ της 23ης Ιουνίου, ενώ οι Φάνος Θεοφάνους Καλοψιδιώτης 51 ετών, Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 ετών, η σύζυγος του Σκεύη 39 ετών με τα δύο ανήλικα παιδιά τους και ο Γεώργιος Χαραλάμπους 37 ετών, δειπνούσαν σε εστιατόριο στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, τρία άγνωστα πρόσωπα επιτέθηκαν πυροβολώντας με πιστόλια και αυτόματα όπλα, σκοτώνοντας τους τρεις και τραυματίζοντας σοβαρά τον τέταρτο και ένα άλλο άτομο που βρισκόταν σε άλλο τραπέζι μαζί με άνδρα από τη Σερβία.

Οι κατηγορούμενοι τελούν υπό κράτηση.

Η Αστυνομία καταζητεί σε σχέση με την υπόθεση τον Aleks Burreli ηλικίας 48 ετών από την Αλβανία.

Στις 22 Σεπτεμβρίου στις 0930 θα παρουσιαστεί και πάλι ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού ο 31χρονος Χρίστος Θωμά, ο οποίος και αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης με θύματα τα αδέλφια Παράσχο και Κωνσταντίνο Ντορζή, 19 και 21 ετών, καθώς και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδους στις 24 Νοεμβρίου 2015, στη Λεμεσό.

Ο Θωμά, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές, αρνείται τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, στις 21 Οκτωβρίου έχει οριστεί για έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου και η υπόθεση για το φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα 37 χρόνων από τη Μολδαβία που έγινε στο διαμέρισμα της στην Οδό Τουζ Χανέ στη περιοχή Μακένζη την 1η Νοεμβρίου 2015 στη Λάρνακα.

Πρόκειται για τους Plamen Pelov, 32 χρόνων από τη Βουλγαρία και τους Daniel Slavchev, 31 χρόνων από τη Βουλγαρία και τον Παναγιώτη Αλεξάνδρου, 26 χρόνων από τη Λάρνακα. Ο δικηγόρος του κ. Pelov ζήτησε χρόνο για να απαντήσει ο πελάτης του στις κατηγορίες και του δόθηκε η διορία της 6ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι ;άλλοι δύο δεν παραδέχθηκαν ενοχή.

Η Κατηγορούσα Αρχή έχει απαγγείλει στους τρεις υπόπτους τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας και της νυκτερινής διάρρηξης κατοικίας και κλοπής.

Έναρξη διαδικασίας για διακίνηση μεταναστών από το Λίβανο το 2015

Εξάλλου, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η έναρξη της της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου εναντίον τριών ατόμων ηλικίας 30, 48 και 35 χρόνων από τη Συρία και το Λίβανο, αναφορικά με υποθέσεις που σχετίζονται με διακίνηση μεταναστών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στη περιοχή Κάβο Γάτα στο Παραλίμνι και οι Maher Ali Bayram 30 χρόνων, Naser Kasem Ismail 48 χρόνων και Abdul Sattar Mohammed 35 χρόνων, δεν παραδέχθηκαν τις κατηγορίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top