Ο Τάσος Μάρκου αποτελεί μια από τις ηρωικότερες φιγούρες του 1974.
Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου
Καλές οι διακοπές και οι βουτιές στις παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου κάθε δεκαπενταύγουστο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ήρωες μας οι οποίοι τέτοιες μέρες πριν από 42 χρόνια έδιναν τη ζωή τους για να κρατήσουν την Αμμόχωστο και ολόκληρη την Κύπρο ζωντανή.
Ποιος ήταν ο Τάσος Μάρκου με λίγα λόγια
Ο Τάσος ήταν ένα φτωχό παιδί αλλά με πλούσια καρδιά που μέσα χωρούσαν τα μεγάλα ιδανικά για την πατρίδα.
Γεννημένος στο Παραλίμνι στις 18 Σεπτεμβρίου του 1936 ήταν το πρώτο παιδί του Μελή Μάρκου και της Μαρίας Ξιούρου. Η οικογένεια του Τάσου λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εποχής μετακόμισε στην Αμμόχωστο όπου εκεί ο Τάσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα φτάνοντας μέχρι και το γυμνάσιο.
Ο ίδιος ξεχώριζε για τον χαρακτήρα του, την λεβεντιά του αλλά και το αθλητικό του κορμί.
Τον Μάιο του 1963 τέλεσε τον γάμο του με τη Μαίρη Ντελυφέρ με την οποία απέκτησε αργότερα δύο παιδιά την Άντρη και τον Πάρη.
Τάσος Μάρκου και Ε.Ο.Κ.Α
Το 1955 αρχίζει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α και ο Τάσος βρίσκεται στην Αθήνα όπου δουλεύει και πετυχαίνει το όνειρο του. Να μπει στη σχολή ευελπίδων και να γίνει αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ όμως το 1958 βρίσκεται σε κομβικό στάδιο και ο αρχηγός της οργάνωσης, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, καλεί μυστικά στην Κύπρο όλους τους Κύπριους Ευέλπιδες.
Μαζί τους και ο Τάσος Μάρκου ο οποίος υπό της οδηγίες του Τάσου Παπαδόπουλου αναλαμβάνει τη διοίκηση του τομέα Κυθραίας τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1958.
Ο Τάσος Μάρκου εκτυλίσσεται ως μια ηγετική φιγούρα του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α και με το πέρας του εθνικοαπελευθερωτικού ο Γρίβας του ζητάει να γράψει μια έκθεση με τα απομνημονεύματα του. Η απάντηση του Τάσου στον αρχηγό του αποστομωτική: « Ότι έκανα Αρχηγέ, ήταν μια υποχρέωση μου προς την Πατρίδα. Επομένως δεν έχω οτιδήποτε να πω για τον εαυτό μου»
Ο Τάσος Μάρκου σημαιοφόρος στην παρέλαση αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο...
Αττίλας ΙΙ – 14 Αυγούστου 1974 – Η μάχη της Μιας Μηλιάς
Οι Τούρκοι εξαπολύουν την επιχείρηση Ατίλλας ΙΙ προκειμένου να κάμψουν την απρόσμενη αντίσταση που συνάντησαν από τις ελληνοκυπριακές και ελλαδικές δυνάμεις. Ο Τάσος Μάρκου, διοικητής του 305 Τάγματος Επιστρατεύσεων, ανέλαβε με τα πενιχρά μέσα και τους λιγοστούς άνδρες που είχε στη διάθεση του, την υπεράσπιση της αμυντικής γραμμής Μιας Μηλιάς. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής η περιοχή ευθύνης του δέχθηκε τον κύριο όγκο της τουρκικής επίθεσης, κατά την προέλαση προς την Αμμόχωστο.
Μετά τη διάσπαση του μετώπου, για τελευταία φορά θεάθηκε τραυματισμένος στο αριστερό χέρι, στην περιοχή μεταξύ Μιας Μηλιάς Κουτσοβέντη Κυθρέας. Προηγουμένως είχε φροντίσει να διώξει και να σώσει από βέβαιο θάνατο τους στρατιώτες που ήταν στο πλευρό του.
Η ηρωική απάντηση και το τέλος ενός προδομένου πατριώτη
Ο Κύπριος διοικητής επανέλαβε απεγνωσμένα τις εκκλήσεις του για ενισχύσεις χωρίς να τύχει ανταπόκρισης. Οι στρατιώτες του Κώστας Δημητρίου και Μιχάλης Παύλου που ήταν οχυρωμένοι δίπλα του, τον άκουσαν που μιλούσε με το ΓΕΕΦ, περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας ενισχύσεις.
«Δεν ξέρουμε ποια ήταν η απάντηση που του δόθηκε. Μάλλον θα του υπεδείχθη πως έπρεπε να υποχωρήσουμε», μαρτυρούν οι δυο στρατιώτες, γιατί ο ταγματάρχης είχε γίνει έξω φρενών. Βρίζοντάς τους ακούστηκε να λέει με περιφρόνηση προτού κλείσει το τηλέφωνο:
‘Μόνο πάνω από τα πτώματά μας, θα περάσει ο εχθρός. Ο Τάσος Μάρκου δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει. Εδώ θα μείνει’».
Η μάχη ήταν άνιση, αλλά ο Μάρκου και οι άνδρες του αμύνονταν με πείσμα. Γύρω στις 10:00 π. μ. η γραμμή άμυνας στη περιοχή είχε διασπαστεί και τα τουρκικά άρματα είχαν εισέλθει στην οδό Λευκωσίας – Αμμοχώστου.
Ο Κύπριος διοικητής αφού εξασφάλισε την ομαλή αναδίπλωση των οπλιτών του κινήθηκε βόρεια προς την περιοχή Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του. Λίγο αργότερα διέταξε τους συντρόφους του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς την περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας.
Η τελευταία επαφή με τον Μάρκου έγινε μέσω ασυρμάτου από τον διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.
Ένας αγνοούμενος και προδομένος ήρωας.…
Με πληροφορίες από την mixanitouxronou.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις