ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην 2η θέση η Κύπρος για την μεγαλύτερη μείωση σοβαρά τραυματιών από τροχαία

Στην 2η θέση η Κύπρος για την μεγαλύτερη μείωση σοβαρά τραυματιών από τροχαία

Η Κύπρος κατέγραψε τη 2η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σε σοβαρά τραυματίες από τροχαία μεταξύ 2010-2015.

Η Κύπρος κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ στους σοβαρά τραυματίες, συνεπεία οδικών συγκρούσεων, κατά την περίοδο 2010 - 2015, σε ποσοστό – 35,7%, ενώ και στους θανάτους από τροχαία καταγράφηκε μείωση 26,7%.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, αυτό καταγράφεται στην ετήσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC – European Transport Safety Council) που εκδόθηκε κατά τον μήνα Ιούνιο 2016, για τους οδικούς θανάτους και τους σοβαρά τραυματίες στην Ένωση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, παρόλο που εννέα χώρες κατέγραψαν μειώσεις στους θανάτους από οδικές συγκρούσεις και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος για την περίοδο 2014 – 2015, εντούτοις θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι κάποιες από αυτές τις χώρες, κατά το έτος 2010 που αποτελεί την αφετηρία της δεκαετίας που διανύουμε για αξιολόγηση της εξελικτικής πορείας των οδικών θανάτων, είχαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Κύπρο, η οποία κατά το 2010 είχε 60 νεκρούς.

Συνολικά στην ΕΕ, κατά το έτος 2015, 26 χιλιάδες 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ένωσης σε σύγκριση με 25,970 το 2014, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 1%.

Μόνο εννέα χώρες είχαν μείωση στους οδικούς θανάτους, μεταξύ 2014 – 2015, με πρωτοπόρο τη Νορβηγία, που κέρδισε το βραβείο PIN, όπου ο αριθμός των οδικών θανάτων μειώθηκε κατά 20%. Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Εσθονία με μείωση κατά 14% και η Λετονία με τη Λιθουανία με μείωση κατά 11%.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο PIN στη χώρα που επιδεικνύει τον υψηλότερο δείκτη πολιτικής υπευθυνότητας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, οι οδικοί θάνατοι μεταξύ 2010 – 2015 στην ΕΕ των 28 παρουσίασαν μια μείωση σε ποσοστό 17% (αντί 29%, που ήταν ο στόχος), που ισούται με ένα μέσο όρο ετήσιας μείωσης, σε ποσοστό 3.6%.

Συνεπώς, βάσει της έκθεσης, επιβάλλεται να επέλθει μια ετήσια μείωση κατά 6.7% για την περίοδο 2010 – 2020 για επίτευξη του στόχου της δεκαετίας για μείωση κατά 50%.

Όπως επισημαίνεται, με την αύξηση που παρουσιάστηκε κατά το έτος 2015 σημαίνει ότι ο αριθμός των οδικών θανάτων θα πρέπει να μειωθεί με ταχύτερους ρυθμούς, για επίτευξη του στόχου. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 2016 – 2020 θα πρέπει να επέρχεται μια ετήσια μείωση σε ποσοστό 9.7%. Το γεγονός ότι είχαμε 20,580 πιο λίγους οδικούς θανάτους στην ΕΕ μεταξύ 2011 – 2015 αποτιμάται σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 40.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες οι οποίες κατά την περίοδο 2006 – 2015 είχαν επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στη μείωση των σοβαρά τραυματισθέντων συνεπεία οδικών συγκρούσεων όσο και στη μείωση των οδικών θανάτων.

Ταυτόχρονα, στην Ε.Ε. παρουσιάστηκε πρόοδος κατά την εξαετία 2010 – 2015 στον τομέα της μείωσης των καταγεγραμμένων σοβαρών τραυματισμών. Η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη μείωση στους σοβαρά τραυματισθέντες σε οδικές συγκρούσεις, σε ποσοστό 37%, ακολουθούμενη από την Κύπρο που είχε μείωση σε ποσοστό 36% και το Βέλγιο σε ποσοστό 25%.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες και στοχεύει στη μείωση των οδικών θανάτων και τραυματισμών στην Ευρώπη. Επιχειρεί να εντοπίσει και να προωθήσει μέτρα οδικής ασφάλειας, βασισμένα στην έρευνα.

Το Πρόγραμμα PIN (Road Safety Performance Index Programme), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 με στόχο την αξιολόγηση και σύγκριση των επιδόσεων οδικής ασφάλειας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό. Η ετήσια Έκθεση Δείκτη Απόδοσης Οδικής Ασφάλειας (PIN) που δημοσιοποιείται αφορά την πρόοδο της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ισραήλ, στη Νορβηγία και στη Σερβία.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top