Έρευνα υποστηρίζει ότι τα πλυντήρια ρούχων βλάπτουν τη γονιμότητα

Έρευνα υποστηρίζει ότι τα πλυντήρια ρούχων βλάπτουν τη γονιμότητα

Ο ρόλος των τοξικών ουσιών που μεταφέρουν τα ρούχα μας.

Νέα αμερικανική έρευνα συσχετίζει τα πλυντήρια ρούχων με προβλήματα όπως χαμηλή λίμπιντο, μειωμένη γονιμότητα και γενετικές ανωμαλίες.

Τα ρούχα μας απορροφούν διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα και σε αντικείμενα, όπως υφάσματα, καλλυντικά, πλαστικά δοχεία, εντομοαπωθητικά, με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε άμεση επαφή. Οι ουσίες αυτές (π.χ. δισφαινόλη Α, φθαλικοί εστέρες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες) έχει διαπιστωθεί ότι επεμβαίνουν στη λειτουργία των φυσικών ορμονών ή μιμούνται τη λειτουργία τους, προκαλώντας μια πληθώρα προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, οι αναπτυξιακές διαταραχές, η μειωμένη γονιμότητα και οι γενετικές ανωμαλίες.

Όταν, λοιπόν, βάζουμε τα ρούχα για πλύσιμο, τα πλυντήρια δεν μπορούν να αφαιρέσουν όλες τις τοξικές ουσίες που έχουν επικαθήσει πάνω σε αυτά, με αποτέλεσμα να τα φοράμε ξανά και να είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στα χημικά. Εκτός αυτού, μέσω των πλυντηρίων οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται στην παροχή νερού και στο τέλος καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες) αλλά και στο πιάτο μας μέσω της διατροφικής οδού.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι ίνες από τα βαμβακερά υφάσματα και τα υφάσματα από πολυεστέρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τον αέρα συγκριτικά με άλλα υφάσματα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα είδη ένδυσης αποτελούν ένα είδος μεταφορέα χημικών ουσιών από τους εσωτερικούς χώρους στο εξωτερικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology» η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Miriam Diamond.

Πρόσφατα, μάλιστα, βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλις (ένα είδος ζεστού υφάσματος) αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης για το υδάτινο περιβάλλον, καθώς κατά το πλύσιμό τους απελευθερώνονται εκατοντάδες μικροσκοπικές ίνες πολυεστέρα.

newsbeast.gr 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Αν μπορούσα θα έκανα αύριο πρωί αίτηση για να μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ»

Σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που θέτει η Τουρκία του Ερντογάν για να ασκήσουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως η χάραξη ΑΟΖ και η κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης από την Έμη Λιβανίου και τον Τέρενς Κουίκ.

BEST OF TOTHEMAONLINE