Η Φλόγα έσβησε τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας, 22 Αυγούστου, και οι Ιάπωνες έχουν πλέον στα χέρια τους την Ολυμπιακή Σημαία, παραλαμβάνοντας τη «σκυτάλη» από τους Βραζιλιάνους στην τελετή λήξης του Μαρακανά.
Βρισκόμαστε πλέον στον επόμενο ολυμπιακό κύκλο, ενόψει του Τόκιο 2020, με τους Αγώνες του Ρίο 2016 να αποτελούν παρελθόν.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Ηρόδοτο Μιλτιάδους,
οι πρώτοι Ολυμπιακοί της Νότιας Αμερικής σημαδεύτηκαν από πολλά προβλήματα. Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τους Ολυμπιακούς στο Ρίο με αυτές των πρόσφατων Αγώνων, σε Λονδίνο, Πεκίνο, Αθήνα και Σίδνεϊ, μπορούμε να πούμε πως οι Αγώνες του 2016 υστερούσαν σε πολλούς τομείς.
Εκεί όπου δεν υστέρησαν οι φετινοί Ολυμπιακοί, ήταν στο αγωνιστικό, έναν τομέα όπου έτσι κι αλλιώς οι διοργανωτές δεν είχαν «χέρι» και πρόσφεραν δεκάδες συγκλονιστικές αγωνιστικές στιγμές στους Αγώνες, με σπουδαίους αθλητές να παίρνουν τη θέση τους στα βιβλία της ιστορίας.
Δύο ήταν οι αθλητές που ξεχώρισαν ιδιαίτερα, ενώ αρκετοί άλλοι επίσης έγραψαν ιστορία. Ο μεγάλος σταρ στο Ρίο ήταν αναμφίβολα ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκός έκανε το «τρεμπλ-τρεμπλ», αφού με τα χρυσά σε 100μ., 200μ. και 4x100μ. έφτασε τα εννιά ολυμπιακά χρυσά στην καριέρα του. Με το τέλος της σκυτάλης, ο Μπολτ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι είναι πλέον ο καλύτερος όλων των εποχών. Και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.
Ο δεύτερος μεγάλος σταρ του Ρίο ήταν ο Μάικλ Φελπς. Ο Αμερικανός κολυμβητής μάζεψε στην πισίνα του Ρίο έξι μετάλλια, πέντε χρυσά και ένα αργυρό, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 28 ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά! Είναι με διαφορά ο πιο πετυχημένος Ολυμπιονίκης στην ιστορία, τόσο της σύγχρονης όσο και της αρχαίας εποχής, αφού ξεπέρασε φέτος τις δώδεκα ατομικές πρωτιές του Λεωνίδα του Ρόδιου! Μπολτ και Φελπς ανακοίνωσαν πως οι Αγώνες στο Ρίο ήταν οι τελευταίοι τους Ολυμπιακοί.
Ιστορία στις σελίδες των Ολυμπιακών έγραψαν η 19χρονη Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς που πήρε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο στην ενόργανη γυμναστική, η συμπατριώτισσα της, Κέιτι Λεντέκι, που πήρε τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό στην πισίνα, με ιδιαίτερα επιβλητικό τρόπο, η Κατίνκα Χόζου της Ουγγαρίας με τα τρία χρυσά και ένα αργυρό στην πισίνα, και ο Βρετανός Τζέισον Κένι με τα τρία χρυσά στην ποδηλασία πίστας.
Ο Αμερικανός Άστον Ίτον πήρε το δεύτερο του χρυσό στο δέκαθλο, μετά το Λονδίνο, παίρνοντας έτσι τον τίτλο του υπεραθλητή. Η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμπσον πήρε χρυσό σε 100μ. και 200μ. γυναικών, ενώ για τη Βρετανία ο Μαξ Γουίτλοκ έγραψε ιστορία με τα δύο χρυσά σε όργανα και το χάλκινο στο σύνθετο της ενόργανης γυμναστικής, εκεί όπου ο Κοχέι Ουτσιμούρα από την Ιαπωνία απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος όλων, με τα χρυσά στο σύνθετο ατομικό και ομαδικό.
Από τους 123 αθλητές και αθλήτριες που πήραν πάνω από ένα μετάλλιο, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και Ελληνίδα, η Άννα Κορακάκη, με το χρυσό στα 25μ. πιστόλι και το χάλκινο στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι.
Με σαρωτική διαφορά, έχοντας 54 μετάλλια περισσότερα από τη δεύτερη Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν γι΄ άλλη μια διοργάνωση την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων. Έχοντας την κολύμβηση και τον στίβο ως αιχμές και με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, οι Αμερικανοί απέδειξαν την ανωτερότητα τους. Πήραν 46 χρυσά και 121 μετάλλια στο σύνολο.
Μεγάλη κερδισμένη των Αγώνων είναι η Μεγάλη Βρετανία, που είχε την καλύτερη της συγκομιδή σε μετάλλια σε Ολυμπιακούς μακριά από το Λονδίνο. Πριν το Ρίο έβαλαν στόχο τα 48 μετάλλια, έναν στόχο που ξεπέρασαν αρκετές μέρες πριν το τέλος της διοργάνωσης. Έκλεισαν τη διοργάνωση με 27 χρυσά και συνολικά 67 μετάλλια.
Η Κίνα είχε κακή αναλόγως παρουσία, σε μια διοργάνωση όπου έστειλε και τη μεγαλύτερη της ομάδα, 405 αθλητές. Μπορεί να κράτησε θέση στην πρώτη τριάδα, όμως έχασε πολλά μετάλλια σε αθλήματα «δικά της», όπως στη γυμναστική, τις καταδύσεις και το μπάντμιντον. Οι Κινέζοι πήραν «μόλις» 26 χρυσά και 70 μετάλλια συνολικά.
Πίσω σχετικά σε απόδοση έμεινε και η διοργανώτρια Βραζιλία, που ήθελε θέση στην πρώτη δεκάδα, όμως έμεινε στη 13η θέση με 7 χρυσά και 19 μετάλλια συνολικά.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε στην 26η θέση με τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις