Η πλήρης υλοποίηση του σχεδίου εξορθολογισμού, αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να παραμείνει ως ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος, χωρίς παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις, τονίζει η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “η τόνωση του δανεισμού από τον τραπεζικό τομέα προς τα νοικοκυριά και κυρίως προς τις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική ανατροπή των συνεπειών που άφησε πίσω της η βαθιά οικονομική κρίση”.
Σε εισαγωγικό της σημείωμα στην ετήσια έκθεση της ΚΤ για το 2015, η οποία δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η κ. Γιωρκάτζη επισημαίνει, ωστόσο, πως “η ενίσχυση του δανεισμού θα πρέπει να γίνεται στη βάση ορθολογιστικών προϋποθέσεων έτσι ώστε να είναι βιώσιμος και να μην οδηγεί σε επίπλαστα αποτελέσματα, όπως συνέβαινε πολλές φορές στο παρελθόν”.
“Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρώ ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ για ενθάρρυνση της μείωσης του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου κατά μια ποσοστιαία μονάδα το Φεβρουάριο του 2015 ήταν προς την ορθή κατεύθυνση και ενίσχυσε σημαντικά την προσπάθεια για ουσιαστική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας”, σημειώνει.
Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, τα δανειστικά επιτόκια έτυχαν μιας αντίστοιχης μείωσης της τάξης των 100 περίπου μονάδων βάσης (δηλαδή 1%), η οποία οδήγησε σε μικρή, έστω, αύξηση στη ζήτηση νέων δανείων.
“Αν και γενικά η ζήτηση παρέμεινε υποτονική, εντούτοις εντός του 2016 αναμένουμε ότι τα πλεονεκτήματα των μέτρων αυτών θα αρχίσουν να καταγράφονται εντονότερα”, τονίζει η Διοικητής της ΚΤ.
Αναφέροντας ότι το 2015 αποτέλεσε το πρώτο μετά την κρίση έτος στο οποίο καταγράφηκαν, ουσιαστικά, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, η κ. Γιωρκάτζη υπογραμμίζει ότι το 2016 “αναμένεται ακόμα πιο ελπιδοφόρο με το ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 2,7%”.
Ωστόσο, επισημαίνει, ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις ως προς την πλήρη ανατροπή των συνεπειών της κρίσης και την επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη.
“Δεν έχω καμία αμφιβολία όμως πως αν η ωριμότητα στη λήψη αποφάσεων συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αν δεν επιστρέψουμε στις νοοτροπίες που μας οδήγησαν στα τεράστια οικονομικά προβλήματα, τότε σύντομα θα αποτελούμε επάξια ένα σημαντικό παράδειγμα επιτυχούς οικονομικής αναπροσαρμογής στη ζώνη του ευρώ”, προσθέτει.
Το κυριότερο, συνεχίζει, “θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών της χώρας μας που τόσο δύσκολα δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια”.
Αναφέρει επίσης ότι η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο το Μάρτιο του 2016 επιβεβαιώνει την επιτυχία της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πορείας και σημειώνει ότι η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει εδώ.
Χρειάζεται, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, περαιτέρω σημαντική πρόοδος μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου και την αναβάθμιση των ομολόγων της στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.
Αναφορικά με το 2015, η κ. Γιωρκάτζη τονίζει ότι οι μακροοικονομικές και κυρίως οι δημοσιονομικές ανισοσκέλειες έχουν εξισορροπηθεί σημαντικά, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε επίπεδα που θα επιτρέψουν τόσο τη μείωση της ανεργίας όσο και του ύψους των ΜΕΔ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα, ύστερα από μια σειρά σαρωτικών αλλαγών και δραστικών μέτρων εξυγίανσης που περιλάμβαναν σημαντικότατες βελτιώσεις του κανονιστικού και εποπτικού πλαισίου αλλά και την εκπόνηση πλαισίου για αντιμετώπιση των ΜΕΔ, είναι πλέον σε θέση να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά έτσι ώστε σύντομα να μπορεί να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τις πηγές ανάπτυξης, χωρίς όμως τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε μη βιώσιμα ύψη δανεισμού.
Αναφορικά με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), η κ. Γιωργκάτζη υπογραμμίζει ότι η ανοδική τους πορεία έχει αρχίσει να αντιστρέφεται μετά από 2 χρόνια αυξητικής τάσης, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Σημειώνει ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία, το μέγεθος των ΜΕΔ κορυφώνεται μέχρι 2 χρόνια μετά από μια κρίση, ενώ ουσιαστική μείωση δύναται να παρατηρηθεί μόνο αφού περάσουν 3-5 χρόνια και, κυρίως, αφού υπάρξει οικονομική ανάκαμψη.
“Επομένως, η ενίσχυση του θετικού - αλλά ακόμα υποτονικού - ρυθμού ανάπτυξης αποτελεί βασική προϋπόθεση, πέραν και πάνω από τα όποια ρυθμιστικά μέτρα λαμβάνονται, για την πλήρη εξάλειψη του προβλήματος αυτού”, καταλήγει.
Προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΚΤ, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο 2016-2017 αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη της ΚΤ, παρά τη χειροτέρευση του διεθνούς οικονομικού κλίματος.
Συγκεκριμένα, για το 2016 η ΚΤ αναμένει ανάκαμψη της τάξης του 2,7% και περαιτέρω μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας γύρω στο 2,9% το 2017.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΚΤ, αναμένεται να φτάσει το -0,9% το 2016 και το 1% το 2017, επηρεαζόμενος και από την πορεία της εγχώριας ζήτησης.
Για τις πιο πάνω εκτιμήσεις του ΑΕΠ υπάρχουν προς τα κάτω κίνδυνοι που πηγάζουν κυρίως από την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό πολιτικό περιβάλλον, σημειώνει.
Εντούτοις, οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ, σημειώνει η ΚΤ, θεωρούνται ισορροπημένοι στη βάση της ενδεχόμενης πιο γρήγορης ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, καθώς και της αναμενόμενης μεγαλύτερης υλοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφέρει τέλος ότι για τις προβλέψεις του πληθωρισμού, οι ενδεχόμενες αποκλίσεις προς τα κάτω είναι επικρατέστερες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις