ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Νόσος του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου είναι ένα νόσημα που οφείλεται στον ομώνυμο ιό και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα των κουνουπιών. Ονομάστηκε έτσι, γιατί για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου, στην Ουγκάντα.

Τρόποι μετάδοσης του ιού

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπανιότερα από τη μητέρα στο έμβρυο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω δηλαδή της συνήθους κοινωνικής, σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της συνήθως σε 3 έως 10 ημέρες.

Τέλος, λιγότερο από 1% όσων προσβληθούν μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόπο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Συνήθως μεσολαβούν 2-14 ημέρες από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Οι ήπιες περιπτώσεις υποχωρούν, έστω και μετά από μερικές μέρες. Ωστόσο, οι πιο σοβαρές θα χρειαστούν αγωγή από νοσοκομείο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top