ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σκουπίδια της Ξυλοφάγου «πνίγουν» τους Λιοπετρίτες και όχι μόνο – Δέσμευση Κουγιάλη - ΕΓΓΡΑΦΟ

Τα σκουπίδια της Ξυλοφάγου «πνίγουν» τους Λιοπετρίτες και όχι μόνο – Δέσμευση Κουγιάλη - ΕΓΓΡΑΦΟ

Παράνομος σκυβαλλότοπος σε παλιό λατομείο της Ξυλοφάγου προκαλεί προβλήματα στις γειτονικές περιοχές και όχι μόνο, με τον αρμόδιο υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες των αρμοδίων αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το όλο θέμα επανέφερε στην επιφάνεια το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, όταν τον περασμένο Μάιο έγινε αποδέκτης καταγγελιών από κατοίκους της κοινότητας Λιοπετρίου, οι οποίοι υποστήριζαν ότι πνίγονταν από καπνούς που προέρχονταν από παρανομο σκυβαλλότοπο στην Ξυλοφάγου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «λάκκος του Μανή».

Στελέχη του Κινήματος, αφού πρώτα επιβεβαίωσαν ότι πράγματι τα σκύβαλλα καίγονταν (17/05/2016), κινητοποιήθηκαν άμεσα και επικοινώνησαν με αρμόδια άτομα, τα οποία όμως αδυνατούσαν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Την επομένη (18/05) ενημέρωσαν με επιστολή τους τον υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, για το πρόβλημα και για όλες τις σχετικές τους ενέργειες και επαφές με τοπικές αρχές, για επίλυση του προβλήματος. Από την επιστολή που υπέγραφε ο εκτελεστικός γραμματέας του Κινήματος, Μιχάλης Παράσχος, διαπιστωνόταν η αδυναμία ή/και απροθυμία των αρμοδίων να ρυθμίσουν το θέμα.

Η απάντηση του υπουργού ήρθε μετά από περίοδο 2,5 μηνών με τον Νίκο Κουγιάλη να ενημερώνει για τις επιθεωρήσεις και τις καταγγελίες του Τμήματος Περιβάλλοντος με στόχο να ληφθούν μέτρα από τον ιδιοκτήτη του λατομείου που χρησιμοποιείται ως σκυβαλλότοπος (Νίκος Τοφαλλής), αλλά και να παρεμποδιστεί η δράση όσων χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο ως σκουπιδότοπο. «Μετά από καταγγελίες που κάναμε στην Αστυνομία συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω τρεις κάτοχοι αποβλήτων να απορρίπτουν απόβλητα στον παράνομο σκυβαλλότοπο. Στις 24/06/2016 επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος προχώρησαν σε εξώδικη ρύθμιση ενώπιον του Αστυνομικού Διευθυντή Ξυλοφάγου. Επίσης, θα σταλούν επιστολές συμμόρφωσης» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή του υπουργού.

Ο κ. Κουγιάλης, βέβαια, ρίχνει και το... μπαλάκι στις τοπικές αρχές, καθώς επικαλούμενος τον σχετικό νόμο σημειώνει ότι «κάθε κοινοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να προνοεί για την καθαριότητα και την υγιεινή της κοινότητας με τη συλλογή, την αποκομιδή, τη διάθεση και επεξεργασία σκυβάλλων, να ελέγχει και να παρεμποδίζει τη συσσώρευση σκυβάλλων, ακαθαρσιών και απορριμμάτων σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή υποστατικό και να αναλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη και τη μετακίνηση οποιασδήποτε ακαθαρσίας ή απορριμμάτων και τον περιορισμό οποιασδήποτε οχληρίας».

Και κλείνει με τη διαβεβαίωση ότι «οι υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Τμήμα Περιβάλλοντος και Επαρχιακή Διοίκηση) έχουν πάρει ήδη μέτρα προς επίλυση του προβλήματος και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν συντονισμένα, εντατικοποιώντας τις ενέργειές τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top