Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε διαφωνία με τη διαδικασία, τη μεθόδευση, τη στόχευση και τη νομική βάση των συνομιλιών και επικαλούμενη δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είπε ότι επιβάλλεται μια αναθεώρηση της στρατηγικής.
«Όσον αφορά το Κυπριακό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο συζητήθηκε σε μια έκτακτη συζήτηση ως διαδικαστικό ζήτημα που τέθηκε από κάποιους αρχηγούς κομμάτων, η δική μας η θέση είναι ότι, ναι, οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα έγγραφα τα οποία αφορούν τις συνομιλίες, καθώς επίσης και τις σημειώσεις που λαμβάνονται από τις πρόσφατες εντατικές συνομιλίες για να μπορούμε να διατυπώνουμε μια ορθότερη εκτίμηση για τα τεκταινόμενα και ως προς ποια κατεύθυνση κινείται η όλη διαδικασία», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό η κ. Θεοχάρους.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνομιλίες δεν βαίνουν προς την κατεύθυνση που αποκαλύπτουν οι αισιόδοξες δηλώσεις από τη μία και την άλλη πλευρά και τονίζουμε το γεγονός ότι σε πολύ πρόσφατη δήλωση του ο κ. Ακιντζί είπε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με την εφαρμογή των αρχών και των αξιών της ΕΕ, κάτι το οποίο ανατρέπει όλα τα δεδομένα».
«Έχουμε επισημάνει αυτή την τοποθέτηση του κ. Ακιντζί», είπε, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται μια αναθεώρηση της στρατηγικής ή εν πάση περιπτώσει διαφοροποίηση της γλώσσας με την οποία απευθυνόμαστε προς το λαό».
Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλο είναι αυτό το οποίο λέμε εμείς ως ορθό και ως απαραίτητο συστατικό και ως κόκκινες γραμμές για την επίλυση του Κυπριακού και άλλο είναι αυτό το οποίο διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η τουρκική πλευρά, γιατί η τουρκική πλευρά ποτέ δεν μπλοφάρει».
Εμείς, είπε, «διαφωνούμε με τη διαδικασία, τη μεθόδευση, τη στόχευση, τη νομική βάση των συνομιλιών και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να καταθέσουμε γραπτές προτάσεις και εισηγήσεις για τη βελτίωση της όλης κατάστασης, ωστόσο θα συμπαριστάμεθα προς κάθε κατεύθυνση αν βλέπουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση του Κυπριακού που θα είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και θα διασφαλίζει στοιχειωδώς το περί δικαίου αίσθημα του κάθε πολίτη».
Κληθείσα να σχολιάσει την αποχώρηση δύο αρχηγών κομμάτων από τη σύσκεψη, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί αποχώρησαν από τη σύσκεψη επιμένοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σήμερα η συζήτηση για το τι θα γίνει αύριο στις συνομιλίες και όχι εκ των υστέρων να ενημερωθούμε αύριο για το τι έχει προκύψει από τις συνομιλίες».
Αυτό, πρόσθεσε, «είναι πάγια θέση όλων μας ότι θα πρέπει να έχουμε μια σύσκεψη εκ των προτέρων, αλλά η ημερήσια διάταξη της σημερινής σύσκεψης, που ήταν γνωστή εδώ και καιρό, δεν περιελάμβανε το Κυπριακό και ενδεχομένως, χωρίς να είναι δουλειά μου ούτε να κρίνω ούτε να επικρίνω, θα έπρεπε να είχαν γίνει παραστάσεις πολύ νωρίτερα για το αν θα έπρεπε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη σήμερα και όχι την υστάτη στιγμή».
Πολύ στενά τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για το ΓεΣΥ, να παρθούν έκτακτα μέτρα
Όσον αφορά το ΓεΣΥ, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη ανέφερε ότι έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα αλλά εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται να προλάβουμε αυτές τις καταληκτικές ημερομηνίες».
Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλά σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και εκτιμούμε ότι μέχρι να υλοποιηθεί στοιχειωδώς το ΓεΣΥ θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ο οποίος βαρυγκωμάει στα νοσοκομεία».
«Υπάρχουν λύσεις, έχουμε κάνει κάποιες εισηγήσεις για τις λύσεις και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής η λήψη αυτών των μέτρων που θα ανακουφίσουν τον μη προνομιούχο πληθυσμό», είπε.
Σύμφωνα με την ίδια, η αυτονόμηση των νοσοκομείων «είναι ένα βασικό και απαραίτητο μέτρο για να μπορέσει να περπατήσει το ΓεΣΥ», προσθέτοντας ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν νοείται «αν το νοσοκομείο δεν έχει το δικαίωμα, την ικανότητα και τη θέση να προσλαμβάνει τους καλύτερους γιατρούς, τους καλύτερους νοσηλευτές, το καλύτερο προσωπικό για να είναι ανταγωνιστικό και να μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις