Το Κυπριακό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, σε συνάντηση τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή την Πέμπτη 15/9.
Σε δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν αρκετές απόψεις περί πολλών θεμάτων, αλλά κυρίως πάνω στο εθνικό «που όλος ο λαός μας τον τελευταίο καιρό ανησυχεί, θέλει να ξέρει τι επιτέλους γίνεται, ποια πρέπει να είναι η στάση μας, ποιες οι αντοχές μας», όπως ανέφερε.
Είπε, επίσης, ότι πολλές φορές ως Εκκλησία δήλωσαν ότι θα σταθούν κοντά στην Κυβέρνηση να την βοηθήσουν για να διεξαγάγει τις συνομιλίες με δύναμη, στηριζόμενη από την Εκκλησία, αλλά θέλουν σωστή διαπραγμάτευση «ούτως ώστε όλος ο λαός μας, και Έλληνες και Τούρκοι να ζήσουν ευτυχισμένοι στην γη των πατέρων τους που θα τους εξασφαλίσει την ευτυχία, μια καλή ισορροπημένη λύσης».
«Και ιδιαίτερα πάνω στο εδαφικό που πολλές φορές έχουμε πει και στον Πρόεδρο, αλλά και σε δηλώσεις που ευκαίρως ακαίρως κάνουμε, πρέπει να πάρουμε έδαφος για να επιστραφεί όγκος προσφυγών, ούτως ώστε να διευκολυνθεί και το περιουσιακό", δήλωσε.
Όσοι περισσότεροι πρόσφυγες επιστρέψουν, πρόσθεσε, τόσης διευκόλυνση θα τύχουν οι δύο συνομιλητές για να φθάσουν σε μια σωστή λύση του περιουσιακού που είναι ίσως το πιο ακανθώδες θέμα. "Μας ενδιαφέρει, και το θέμα των εγγυήσεων. Είδαμε την Τουρκία πώς συμπεριφέρθηκε και πώς συμπεριφέρεται επί καθημερινής βάσεως και όλα αυτά τα συζητήσαμε με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής. Με την εμπειρία που έχει, πάντοτε τον ακούγαμε με προσοχή και έτσι σήμερα ακούσαμε ξανά τις απόψεις του. Συμφωνούμε και πρέπει όλοι προς αυτή την κατεύθυνση να εστιάσουμε την άμυνα μου αυτή, οι στόχοι μας πρέπει να είναι αυτοί γιατί οι Τούρκοι θέλουν κρατική υπόσταση. Για να πάρουν κρατική υπόσταση πρέπει να έχουμε μια καλή λύση, να εξασφαλίσουμε στο λαό μας, ούτως ώστε να περνά και ευτυχισμένα, αλλά και να μείνει εδώ στην γη των πατέρων του και να μην αναζητά πατρίδες αλλού», συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την ευχή «οι αγώνες μας να επιτευχθούν με επιτυχία για το καλό του λαού μας και για το καλό της πατρίδας μας».
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, σε δηλώσεις του είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου διαχρονικά υπήρξε αγρυπνούσα και γρηγορούσα για τη φυσική και την εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και αυτό το χρέος συνεχίζει να το υπηρετεί κατά τρόπο αδιαπραγμάτευτο θα έλεγα.
«Ευχαρίστησα και συγχάρηκα τον Μακαριώτατο για την πρόσφατη παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου που σε μια κρίσιμη φάση των κυπριακών εξελίξεων, εξέπεμψε τα σωστά και αναγκαία μηνύματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεγάλου εθνικού μας θέματος. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε πλημμυρίδα εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το χθεσινό (Τετάρτη 14/9) ανακοινωθέν, ο κ. Ομήρου είπε ότι η αναφορά σε παρότρυνση, πρόσκληση προς τον ΓΓ να εντατικοποιήσει την προσωπική του συμβολή στις συνομιλίες, ελπίζει ότι δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο Μπούργκενστοκ.
«Το έζησα το Μπούργκενστοκ και το θυμάμαι ως εφιάλτη. Δηλαδή με οποιονδήποτε τρόπο δεν θα πρέπει να υπάρξει είτε άμεση είτε έμμεση διαιτησία ή λεγόμενες γεφυρωτικές προτάσεις από τον ΓΓ, οι οποίες δεν θα είναι, θα λεχθεί, δεσμευτικές, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε όταν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών καταθέτει γεφυρωτικές λεγόμενες προτάσεις δημιουργούν ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις που θα υπάρξουν ως προς τη δεσμευτικότητα ή μη, θα υπάρξουν εντυπώσεις και στην πραγματικότητα, ναι θα δημιουργείται δέσμευση και επαχθές βάρος για τη δική μας πλευρά. Συνεπώς, θέλω να τονίσω με έμφαση την ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδιαιτησίας ή των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι όταν ξεκινούσε αυτή η φάση ή ο γύρος των διαπραγματεύσεων μετά την συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου του 2014 ελέγχθηκε ότι οι συνομιλίες θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία.
«Οποιαδήποτε λύση πρέπει να διασφαλίζει κατά τρόπο ρητό την συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας που όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες, από το 1960, αποτέλεσε τον θώρακα και την ασπίδα του λαού μας, απέναντι στις δόλιες μεθοδεύσεις για την καταστροφή και την κατάλυση της", είπε.
Η πρόσκληση, η έντονη προτροπή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε, είναι το θέμα των εγγυήσεων. Ουδεμία μορφή εγγυήσεων πρέπει να υπάρξει, πέραν της εγγύησης του ΟΗΕ στον οποίο μετέχουμε ως ισότιμο κράτος και βεβαίως, το πλαίσιο ασφάλειας που δημιουργεί η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Η εποχή των κρατών υπό κηδεμονία και των προτεκτοράτων ανήκει στην περίοδο Α’, Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μόνη περίπτωση κράτους υπό καθεστώς εγγυήσεων είναι η Κύπρος. Αυτός ο αναχρονισμός οριστικά πρέπει να εκλείψει», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι χωρίς ρητή αναφορά σε όποια λύση ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις της Τουρκίας, δεν υπάρχει οποιοδήποτε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας, δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις